Priekšvārdam: es neticu intelektuālo un mākslas darbu patentiem. Ja esi mūziķis - pelni nevis ar ierakstiem, bet ar pasākumiem. To pašu vēlos attiecināt arī uz aktieriem (teātris!) un inženieriem (pirkstiņa "slaidošanu" patentēt - tu smejies?). Ir nepieciešamas pamatīgas izmaiņas IP (intelektuālā īpašuma) likumos.

Problēma - Tu esi pirāts.

Tu tiešām esi. Tas nekas, ja neesi novilcis "Fotošopu", vai "nekačā" mūziku - tu esi pirāts arī ja saglabā kādu attēlu no kādas mājas lapas, kas nav tevis radīts darbs (es sāku mācīties "programmēt" zogot doska.lv sms sadaļas markup'u). Tu esi saucams pie atbildības, ja lieto proxy vai VPN, lai piekļūtu tavā valstī nepieejamiem materiāliem. Es piemēram pārkāpju likumu, klausoties Last.fm ar vācijas proxy serveri. Es nekaunos, tā tas vienkārši ir.

Risinājums.

Kas varētu darboties, cīņā pret pirātismu? Direct Connect failu izplatīšanas protokolu ātri izsvēpēja - noorganizēja pāris paraugprāvas (arī šepat Latvijā), viss, DC miris. BitTorrent trakeru iesūdzēšana? OK, iedarbīgi, bet ļoti lēns process, un maz iespējams, ka ar to tiks kas panākts. Faili vienkārši neatrodas uz servera. Tas ir indekss. Dzeltenās lapas.

Failu apmaiņas vietnes (Rapidshare, Dropbox, ex-megaupload)? Iespēja it kā jau būtu, bet atkal - liela ķēpa, nepieciešami resursi (aģenti, kas darbojas ar DMCA/RIAA/etc failu novākšanas pieprasījumiem).

ACTA - Anti-Counterfeiting Trade Agreement (jeb, mēs tagad Tevi izspiegosim, un Tev būs aizvērties).

Lūk risinājums. ACTA (šeit sākas layman spekulācijas - es neesmu ne advokāts, ne jurists - labo manas kļūdas, ja tādas ir).

ACTA darbosies ļoti vienkārši - ISP (interneta servisa nodrošinātājiem) būs jāgādā par to, lai tiktu filtrēta datu plūsma jau ISP galā. Tā iespējams būs obligāta prasība ACTA atbalstītājvalstīm, ja par to vienosies. Tas atvieglotu pirātisko darbu autoru meklēšanu (tu augšupielādēji? Ej atsēdi), palīdzētu cīnīties pret mazgadīgo pornogrāfiju (runāsim tieši - pedofiliju, jeb tautā - CP).

Īss video par tēmu (uzmanību - pāris fakti ir pārspīlēti un uzpušķoti):

 

Kamdēļ tas nedarbosies.

  • Protokolu šifrēšana. VPN no valstīm, kurās ACTA nav spēkā, slēgtais (proprietary) koda risinājums (piemēram, Skype), SSH savienojums, .onion tīkls.
  • Nespēja vienoties par kopējiem likuma papildinājumiem EP (Eiropas Parlamentā) - cik daudz var, un cik daudz nedrīkst līst citu cilvēku privātajā telpā. Domāju, ka arī paši parlamentārieši nebūtu sajūsmā, ja viņu ikdienas gaitām sekotu ne tikai uz ielas, bet arī internetā (failu apmaiņa, privātā korespondence)
  • Cilvēku nemieri. Pašlaik jau noris nemieri Polijā, saistībā ar ACTA līguma parakstīšanu. Kad cilvēki kļūs vēl vairāk informētāki par ACTA un draudiem, kurus ACTA likumprojekts paver - ekskrementi sitīsies pret gaisa ventilācijas iekārtu.
  • Ieviešanas izmaksas. Kas to apmaksās?

Cik ilgs laiks ir atlicis līdz ACTA stāsies spēkā?

Labs jautājums. Tā kā ACTA pamatā ir starpvalstu vienošanās (Austrālija, Austrija, Beļģija, Bulgārija, Kanāda, Kipra, Čehija, Dānija, Igaunija, Somija, Francija, Vācijas Federatīvā Republika, Grieķija, Ungārija, Īrija (parakstīs šodien, starp citu), Itālija, Japāna, Koreja, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Malta, Meksika, Maroka, Nīderlande, Jaunzēlande, Polija, Portugāle, Rumānija, Singapūra, Slovākija, Slovēnija, Spānija, Nīderlande, Zviedrija, Šveice, Apvienotā karaliste, Lielbritānija, Ziemeļīrija un Amerikas Savienotās Valstis) - tas būs diezgan ilgs un pamatīgs process.

Pašlaik svarīgākie datumi - 26. javāris (Eiropas Komisjia un dalībvalstis parakstīs ACTA likumprojektu, Japānā) - pēc tam atbalstu būs jāsniedz Eiropas Parlamentam - vai likumprojektu ratificēt, vai tomēr nē. 29. februārī - Starptautiskās tirdzniecības komitejas diskusija par ACTA, aprilī, vai maijā - STK balsojums. 12., 13., vai 14. jūnijā - galīgais balsojums Eiropas Parlamentā.

Ko tu vari darīt.

Tā kā mēs neesam ne lielvalsts, ne mums ir īpaši liela teikšana EP - neko īpašu. Iesaku apsvērt divus rīcības plānus - nosūtīt personisku (vai e-pasta) vēstuli Latvijas EP deputātiem:

Šeit ir arī gliemežpasta adreses un tālruņa numuri, uz kuriem zvanīt.

Otrais - padot informāciju tālāk. Galvenā mūsu problēma ir tāda, ka neesam pietiekoši informēti. Pastāsti draugam, parunājiet par to skolā, studijās. Mums taču nav vienalga, vai mūs izspiego?

ATSAUCE, AUTORAM:

http://skakri.grab.lv/2360053.html

Laboja Jesus, labots 2x