Sveicināti Chernarus'ā. 225 kmopen world, pēc PSRS laikiem esošājā valstī, kura tika pakļauta jaunai un nezināmai infekcijai, kas ir iznīcinājusi lielāko daļu pasaules populācijas. Tu esi viens no izdzīvojušajiem un tavs mērķis - jāizdzīvo šajā ellē.

  • Nosaukums: DayZ Arma 2 Mod
  • Izdošanas datums: 2012. gada 21. janvāris
  • Žanrs: Survival horror, tactical shooter
  • Izstrādātājs: Dean "Rocket" Hall
  • Izdevējs: Bohemia Interactive
  • Platforma: Microsoft WIndows, Mac OS

   DayZ ir zombie survival spēle, kas risinās 225km2 open world mapē "Chernarus". Mape vairāk līdzinās PSRS laiku valstīm, kur nav novērojama īpaša pilsētu urbanizācija un sevišķa attīstība tehnoloģiju ziņā. Briesmas, kuras var sastapt šajā DayZ pasaulē ir zombiji. Šī pasaule tika pakļauta kādam nezināmam patogēnam, kas izraisa beigtu cilvēku atdzimšanu. Šo infekciju nevar kontrolēt un arī vakcīnas pret to nav, viss kas atliek - izdzīvot.

Šis mods ir multiplayer-only un uz esošās mapes var spēlēt līdz 100 cilvēkiem. Šai spēlei nav misiju vai noteikta sižeta, spēle vienīgi balstās uz piedāvāto mapi un mērķi izdzīvot. Var spēlēt stundām ilgi un nomirstot tu zaudē visas iepriekš savāktās mantas.

  • Gameplay

   Pateicoties Arma 2 spēlei, DayZ spēj piešķirt to dzīvības sajūtu un šī spēle brīžiem liekas ļoti realistiska. Viens no galvenajiem realistiskuma panākuma faktoriem ir spēles apkārtējās vides ietekme uz spēlētāju - spēlētājs var saņemt nozīmīgas traumas nokrītot no liela augstuma, spēlētājs var gūt šoka stāvokli no šaujamieroča ievainojuma vai zombija kodiena, saņemt infekciju no zombijiem vai citiem spēlētājiem vai pat zaudēt samaņu no asins trūkuma. Lai spētu izdzīvot spēles piedāvātajā pasaulē, ir nepieciešams ēst un dzert, lai izvairītos no bada un dehidrācijas, kā arī jāseko līdzi savai ķermeņa temperatūrai, lai izvairītor no nevēlamām slimībām un citiem negatīviem efektiem. DayZ visvairāk fokusējas uz izdzīvošanu un cilvēka elementiem zombija apokalipses laikā, piespiežot cilvēkiem apzināties cilvēku vēlmes - barība un patvērums. Šīs nepieciešamības liek cilvēkiem aizdomāties par noteiktiem mērķiem un spēlēt pēc kādas īpatnējas stratēģijas. Spēle ļoti labi spēj attainot situācijas, kādas cilvēki varētu pieredzēt īstajā dzīvē (ne obligāti tieši zombiju apokalipse) un arī apkārtējā vide spēlē ļoti iederas ar dažādiem mežiem, laukiem, pilsētām un ciemiem.

  • Izstrādāšana

   Šīs spēles/moda prototipu izveidoja Dean Hall laikā, kad viņš bija dienējis Jaunās Zelandes Armijā. Viņš apgalvoja, ka šo visu veidot viņu motivēja pieredze no džungļu treniņiem, laikā kad viņš piedalījās Singapūras Militāro Spēku apmaiņas programmā. Šī visa ietekmē viņš vēlējās panākt to, ka, spēlējot DayZ, cilvēks spētu izjust dažādas emocijas un spriegumu noteiktās situācijās. Sākotnēji DayZ bija mods, kas balstījās uz Arma 2 spēles, bet nu jau šodien pastāv atsevišķa spēle "DayZ Sandalone" par kuru es rakstīšu apskatu kādu citu dienu.

  • Spēles iegūtie apbalvojumi un vērtējumi

1. Mods tika atzīts par online inovāciju iekš "Game Developers Conference Online Awards 2012"
2. Žurnāls "PC Gamer" deva DayZ modam 2012. gada nomināciju "Gada labākais mods"
3. TV programma "Good Game" iedeva modam nomināciju "Quiet Achiever" 2012. gadā
4. Žurnāls "PC PowerPlay" nominēja modu par "2012. gada labāko spēli" un mods guva piekto vietu žurnāla top100 visu laiku labāko spēļu sarakstā

Vērtējumi:
IGN - 8.5/10
Gamespot - 7.7/10 (neesmu drošs vai tika vērtēts mods vai pati spēle)
Mans vērtējums - 9/10

  • Personīgais viedoklis un pieredze spēlējot šo spēli

   Šo spēli es esmu spēlējis ļoti labu laiku, kopš iegādājos to divus gadus atpakaļ. No sākuma es biju nolādējis tās pirātisko versiju un nolēmu izmēģināt to. Sākotnēji viss likās grūti un es knapi varēju nodzīvot 5 minūtes pirms mani apēda kāds zombijs vai nošāva kāds spēlētājs. Neskatoties uz negācijām pret šo spēli, domājot, ka šī spēle ir grūta un stulba, es iegādājos to Steam'ā, tikai manas cieņas pret zombiju žanru dēļ. Es paguvu atrast vairākus cilvēkus, kuri arī spēlēja šo spēli un neilgi pēc tā, es atklāju jaunas iespējas, kuras ir piedāvātas šajā spēlē, kas mani fascinēja. Ar katru dienu man šī spēle patika vairāk un vairāk. Tā sajūta spēlējot, atmosfēra un spriegums dažādās situācijās bija neaizmirstama. Manuprāt, šī spēle ir ļoti realistiska un, neskatoties uz tās nepilnībām, tā ļoti labi spēj ieinteresēt citus cilvēkus ar savu ideju un piedāvātajām iespējām.
   Arī padalīšos ar sajūtām kādās noteiktās situācijās: brīžos, kad notika apšaude starp spēlētājiem, man bija jūtams adrenalīns, itkā es pats būtu pakļauts draudam un pats varētu būt ievainots. Tā bija unikāla sajūta un tās sajūtas cēlonis varētu būt tas, ka nomirstot spēlē tu zaudē visu progresu. Spēlē, nospēlējot 3 stundas un savācot labas mantas, tu pakļāujies riskam, ka tevi var nošaut un visas mantas tu zaudēsi. Šis, pēc manām domām, ir viens no iemesliem kādēļ rodas šādas sajūtas spēlējot šo modu. Papildus tam, lai izdzīvot vajag spēt sadarboties un darbojas visai viegls princips kill or get killed (nogalini vai tiec nogalināts).
 
Gribu arī pateikt, ka pastāv vairākas mapes un var variēt starp DayZ pasaulēm. Ir vairākas kartes no kurās var pieredzēt ziemu, tropisko klimatu, karsto klimatu utt. Vēl spēle piedāvā lielu ieroču variāciju, vairākas mašīnas, vairākus lidaparātus u.c. Es spētu stāstīt par spēli un savu pieredzi, spēlējot to, ļoti daudz, bet labāk ir pašiem pamēģināt.

  • Prasības

Minimālās:

CPU: Intel Core 2 Duo 2.4 GHz vai AMD Athlon 64 x2 2.5 GHz
RAM: 1 GB
OS: Windows XP/Vista/7/8
VGA: Nvidia Geforce 8600GT vai ATI Radeon 3650 vai ātrāku ar Shader Model 3 un 512 MB VRAM
(Iespējams vajadzēs jaudīgāku PC, jo ar katru updeitu un patchu spēle prasa vairāk resursus un pašam, neskatoties uz labākām PC specifikācijām DayZ lago)

Rekomendējamās:

CPU: Intel Core i5 vai AMD Phenom X4
RAM: 2 GB
OS: WIndows 7
VGA: Nvidia Geforce GTX 260 vai ATI Radeon HD 5770 vai ātrāku ar Shader Model 3 un 896 MB VRAM

Papildus materiāli (treileris, ekrānšāviņi, mājaslapas)

Nelielas fan made treileris.

Ekrānšāviņi:

Mājaslapas, kurās ir noderīga informācija par DayZ:

Oficiālā mājaslapa: http://dayzmod.com/
D
ayZ Wiki mājaslapa imformācijai par ieročiem, transportiem un citām spēles iespējām: http://dayz.wikia.com/wiki/DayZ_Wiki

Youtube kanāli, kuri veic dažādus DayZ gameplay'us:

FRANKIEonPCin1080p: https://www.youtube.com/user/FRANKIEonPCin1080p
Jackfrags: https://www.youtube.com/user/jackfrags