Linkin Park ir ASV rokgrupa, dibināta 1996. gadā Agorhilzā. Grupas sākuma periodā vairākas reizes ticis mainīts nosaukums, līdz radies 'Linkin Park', kas ir atvasinājums no Linkolnas Parka Santmonikā. Grupai ir izdoti 5 studijas albumi, sākumā dominējot reprokam un ņūmetālam, vēlāk pārejot uz pankroku un alternatīvo roku. Pārdoti vairāk kā 50 miljoni albumu kopijas un saņemtas divas lielās 'Grammy' mūzkas balvas.

Grupas sākums

Viss aizsākās ar trīs vidusskolas draugu ideju izveidot grupu, tā šī ideja īstenojās un Maiks Šinoda, Breds Delsons un Robs Burdons sāka mūziķu karjeru. Pēc vidusskolas beigām viss sāka kļūt nopietnāk un tika piesaistīti Džo Hans, Deivs Ferels un Marks Veikfīlds. Grupas pirmais nosaukums bija 'Xero'. Pirmie 4 demo ieraksti tapa Šinodas guļamistabas studijā. Īpaši veiksmīgi nebiju un drīz vien grupu pameta Marks Veikfīlds. Ilgu laika tika meklēts Veikfīlda aizstājēj, kad 1999. gadā grupai pievienojās Čester Benningtons. Benningtons ar savu unikālo dziedāšanas stilu grupā ienesa jaunas vēsmas. Kopvokāls starp Šinodu un Benningtonu ļāva grupai atdzimt un radās idejas jaunām dziesmām. Pārmaiņas beidzās ar divām nosaukumu maiņām, vispirms no 'Xero' uz 'Hybrid Theory'. Pēc demo plates izlaišanas, kura tika nosaukta grupas vārdā, izstrādājot neoficiālu 'ielas komandu' dziesmas tika popularizētas internetā. Atkal sekoja kārtējā nosaukuma maiņa, šoreiz uz 'Linkin Park', kas ir atvasinājums Linkolnas Parkam Sanktmonikā. Pēc ļoti daudziem atteikumiem un neveiksmīgām iespējām parakstīt līgumu ar kādu mūzikas izdevēju, grupa vērsās pie Džefa Blū, kurš tagad ir 'Warner Bros Records' viceprezidents, pēc palīdzības. Visdzeidzot 1999. gadā tika parakstīts līgums ar jau pieminēto 'Warner Bros Records' un tika izdots debijas albums 'Hybrid Theory'.

Grupas pirmais albums - Hybrid Theory

Grupas debijas albums iznāca 2000. gada 24. oktobrī. Jau debijas albums nākamajā gadā tika pārdots gandrīz 5 miljonos kopiju un līdz ar to kļuva par vienu no pārdotākajiem albumiem 2001. gadā. Dziesmas 'Crawling' un 'One Step Closer' kļuva par populārākajām alternatīvā roka žanrā uz to brīdi. Grupa saņēma arī savu pirmo 'Gramy' apbalvojumu par dziesmas 'Crawling' labāko smagā roka uztāšanos. Dziesma 'In The End' grupai atnese divas MTV balvas: par labāko rokmūzikas video un labāko režiju. Grupa arī tika nominēta kā labākā jaunā grupa un labākais roka albums. Vairākas dziesmas tika piesaistītas arī pazīstamām filmām, kā piemēram 'Dracula 2000' un 'Valentine'. 

Pēc straujās popularitātes iegūšanas grupa tika aicināta ļoti daudzās koncertu tūrēs, kā piemēram Ozija Osborna 'Ozzfest' un 'KROQ'. Grupa rīkoja arī paši savu tūri, nosaucot to par 'Projekt Revolution', kurā piedalījušies ļoti daudzi pazīstami mūziķi no visas pasaules. 2001. gadā grupa sniedza 324 koncertus. Grupā atgriezās Deivs Farels un sākās darbs pie jaunā remiksu albuma 'Reanimation', kurā tika pieaicināti daudzi un slaveni mākslinieki kā Džonotons Deiviss no Korn un citi. 'Reanimation' iznāca 2002. gada 30 jūlijā un pirmajā nedēļā jau tika pārdotas 270 000 albuma kopijas.

Grupas otrais albums - Meteora

2002. gada decembrī grupa paziņoja par darba sākšanu pie otrā albuma ar nosaukumu 'Meteora'. Albuma nosaukums tika izvēlēts pēc kādas vietas Grieķijā, kur akmeņainā reljefā ir uzbūvēti vairāki klosteri. Albums iznāca 2003. gada 25. maijā un jau pirmajā nedēļā tika pārdotas 800 000 albuma kopijas un momentāli ierindojās 'Billboard' pārdotāko albumu pašā augšā. Jau oktobrī pardoto kopiju skaits pārsniedza 3 miljonus un albuma panākumi grupai ļāva doties neskaitāmās koncertu turnejās. Tika atkārtots 'Projekt Revolution', paviesojās 'Summer Sanitarium Tour 2003', uz kuru viņus ielūdza 'Metallica' un 2004. gada sākumā viņi devās 'Meteora World Tour'. 

Ar šo albumu grupa ieguva neskaitāmus mūzikas apbalvojumus. MTV apbalvojums dziesmai 'Somewhere I Belong' par labāko roka video un skatītāju apbalvojums dziesmai 'Breaking The Habbit'. Grupa ieguva arī neskaitāmus radio mūzikas apbalvojumus. Lai arī tas bija trešais pārdotākais albums ASV, tas nebija tik veiksmīgs kā pirmais. Līdz ar to attiecīabs starp grupu un 'Warner Bros Records' nebija stabīlas dēļ uzticības un naudas līdzekļiem. Pēc vairāku mēnešu naidīgām sarunām 2005. gada decembrī tomēr tika pagarināts līgums ar 'Warner Bros Records'.

Blakus projekti

Pēc albuma 'Meteora' grupa atlika nākamā albuma izdošanu un pievērsās citām lietām. Beningtons izveidoja grupu 'Dead By Sunrise' kamēr Šinoda darbojās kopā ar 'Depeche Mode'. Vēlēk arī Šinoda izveidoja jaunu grupu - 'Fort Minor'. Kopā ar reperi Jay-Z grupa 'Fort Minor' izdeva savu pirmo albumu.

Šeit arī grupa tika pie sava otrā 'Grammy' apbalvojumu par kopsadarbību ar Jay-Z tapušo remiksu dziesmai 'Numb'.

Grupas trešais albums - Minutes to Midnight

2006. gadā grupa atgriezās ierakstu studījā un paziņoja par darba sākšanu pie jaunā albuma. Par producentu izvēloties Riku Rubinu. Lai arī albuma iznākšana sākumā bija ieplānota 2006. gadā, tā tika atlikta uz 2007. gadu. Albums iznāca 2007. gada 9. maijā. Pēc 14 mēnešu darba grupas biedri tomēr izlēma, ka 5 no 17 skaņdarbiem neiekļaus oriģinālajā albumā. Par spīti mainīgajam stilam pirmajā nedēļā tika pārdot vairāk kā 625 000 albumu kopiju un kļūstot par pārdotāko pēdējo gadu albumu. Arī 'Billboard' virsotnes tika iekarotas ļoti ātri.

Albuma pirmais singls bija 'What I've Done' , pateicoties kuram Linkin Park tika pie Amerikas Mūzikas balvas nominācijas. Dziesma ļoti ātri iekaroja daudzus roka apskatu virsotnes 'Modern Rock' un Mainstream Rock' žanros. Dziesma arī tika iekļauta filmas 'Transformers' dziesmu sarakstos. Arī pārējie singli guva labus panākumus. Vēlāk grupa uzsāka sadarbību ar reperi Busta Rhyme, ar kuru kopā tika ierakstīta dziesma 'We Made It'.

Pēc kārtējā veiksmīgā albuma grupa devās koncert tūrēs apkārt visai pasaulei, iekļaujot šādus koncertus: 'Live Earth Japan', 'Download Festival' Anglijā un 'Edgefest' Toronto, Kanādā. Savu koncert tūri grupa beidza savā ceturtajā 'Projekt Revolution' koncertējot cauri visai Anglijai. Jāpiebilst, ka 2008. gada 11. jūlijā Linkin Park pavisojās arī Latvijā sniedzot koncertu no savas turnejas.

Grupas ceturtais albums - A Thousand Suns

2008. gadā parādās ziņa, ka albums visticamāk iznāks 2009. gada vidū. Tikmēr 2009. gada 18. maijā klajā tiek laista dziesma 'New Divide', kura tika iekļauta filmā 'Transformeri: Pieveikto Atriebība'. Šī ir grupas visu laiku populārākā dziesma. Pēc šīs dziesmas iznākšanas tiek paziņots, ka jaunais albums iznāks 2010. gada vidū. 2010. gada aprīlī klajā tiek laista aplikācija priekš 'Ipad' un 'Iphone' - '8 Bit Rebellion'. Šajā spēlē tika iekļauta jaunā dziesma no nākamā albuma - 'Black Birds'. 

Albuma visas dziesmas plašākai publikai tapa dzirdamas viena pēc otras ar nelieliem laika intervāliem un albumā ašīs dziesmas atlika salikt kopā. 6. jūnijā tiek paziņoti koncert tūres datumi un plašāka informācija par jauno albumu, līdz kura izdošanai vairs nav tālu. Viss beidzot albums tika izlaists 14. septembrī. Grupa, albums un dziesmas ļoti a'tri ierindojās 'Billboard' topos neskaitāmās kategorijās un žanros. 2011. gada 13. aprīlī Šinoda vienojās, ka albuma ceturtais singls 'Iridescent' tiks iekļauts jaunajā 'Transformeru' filmā.

Grupas piektais albums - Living Things

2012. gada 28. martā Šinoda apstiprināja, ka notiek dziesmas 'Burn It Down' filmēšana, kura tiks tiekļauta jaunajā albumā. 15. aprīlī Šinoda paziņo jaunumus par jaunu albumu sāk tā iepriekš pārdošanu nākamajā dienā. 20. jūnijā iznāca grupas piektais albums, kur vairākas dziesmas jau ir paguvušas paviesoties 'Billboards' topos. Grupa jau ir ieplānojusi koncertus 'Honda Civic World Tour' ietvaros visā pasaulē jaunā albuma popularizēšanai. Vairākas dziesmas arī ir iekļuvušas BBC Radio 1 un dziesma 'Powerless' tika piesaistīta filmai 'Abrahams Linkolns: Vampīru mednieks'. Jūlijā grupa paziņo, ka albuma 'Living Things Tour' ietvaros divas reizes viesosies Dienvidāfrikas Republikā 

Labdarība

Grupa ir palīdzējusi viesuļvētras Čārlijs un Katrīna cietušo palīdzībai 2004. gadā. 2005. gadā grupa ziedo 75 000 ASV dolārus 'Speciālo operāciju karavīru fondam'. 2009. gada 10. janvarī grupa klajā laiž jaunu dziesmu - 'Not Alone' un tiek izveidots speciāls atbalsts Haiti zemestrīcē cietušajiem ar nosaukumu 'Download to donate to Haiti'. Pēc gada šai dziesmai iek izdots oficiālais video. Ir arī citi labdarības pasākumi, kā piemēramspeciālu T-Kreklu izveidošana 2011. gada 'Tohoku' zemestrīces un cunami cietušajiem. 

Stils un mans ieskats Linkin Park

Sākot ar 'Hybrid Theory' un 'Meteora' dominēja ņūmetāls, alternatīvais metāls un reproks. Nākošajā albumā 'Minutes to Midnight' grupa sāka eksperimentēt ar savu stilu, dažas dziesmas atstājot vecajās noskaņās, citas pavisam savādākas pankroka un hiphopa ritmu apvienojumos. Jaunākajos albumos tiek iesaistīta ar vien vairāk elektronika un no agresīvā stila tiek pāriets uz mierīgām klasiskā roka dziesmām. Interesants fakts, ka grupa 'Linkin Park' ir pirmā rokgrupa, kurā interneta vietnē 'YouTube' ir sasniegusi vienu miljarda skatījumu.

Man pašam viss labāk patīk grupas pirmais un otrais albums, no trešā albuma man patiesi patīk 3 dziesmas - 'Bleed It Out', 'Given Up' un 'No More Sorrow', kuras ir vecā 'Linkin Park' stilā. Attiecīgi albums 'A Thousand Suns' man galīgi nepatīk un neapmierina grupas sniegums, es uzskatu, ka visā albumā ir tikai viens labs sings - 'The Catalyst'. Jau klausoties jauno albumu ir redzemas pozitīvas tendences atšķirībā no ' A Thousand Suns', kur dziesmas atkal kļūst agresīvākas un vairāk ir dzirdama ģitārspēle, it īpaši uzsverot dziesmas 'Victimized' un 'Lost In The Echo'.

Albumi

1. Hybrid Theory
(2000. gada 24. oktobris)
 2. Meteora
(2003. gada 25. marts)
 3. Minutes to Midnight
(2007. gada 14. maijs)
 4. A Thousand Suns
(2010. gada8. septembris)
 5. Living Things
(2012. gada 20. jūnijs)

Grupas Dalībnieki

Česters Benningtons

  • Vokāls
  • 1999 - šobrīd


Maiks Šinoda

  • Ritma ģitāra
  • Vokāls
  • Taustiņinstrumenti
  • 1996 - šobrīd

Džo Hahn

  • Miskēšana
  • Programmēšana
  • 1996 - šobrīd

Brads Delsons

  • Vadošā ģitāra
  • 1996 - šobrīd

Robs Bourdons

  • Bungas
  • Perkusijas
  • 1996 - šobrīd

Deivs Farrells

  • Basģitāra
  • Fona vokals
  • 1996 - 1999
  • 1999 - šobrīd

Dziesmas ieskatam