Image Hosted by ImageShack.us


                                     <h2> Lūdzu, ielejiet spirtu! </h2>

Nav vairs tālu tas laiks, kad uz mobilā telefona vai datora ekrāna uzraksta "Baterija tukša, lūdzu, uzlādējiet" vietā parādīsies uzraksts "Lūdzu, ielejiet spirtu!"
Kurināmā elementi, kas sevi sekmīgi parādījuši kā eksperimentāli vieglo automašīnu un autobusu dzinēji (Terra, 2001. gada novembris un decembris), tagad grasās aizstāt mobilo ierīču elektriskās baterijas. Kurināmā elements ir elektriskās baterijas paveids. Ja parasto bateriju, kad tā ir "tukša" (tajā ir izreaģējušas attiecīgās ķīmiskās vielas) mēs izmetam, tad kurināmā elementā var iepildīt jaunu reaģentu porciju, un tas darbosies atkal. Viens no perspektīvākajiem kurināmā elementiem darbojas ar metilspirtu. Tas ražo elektroenerģiju, izmantojot gaisā esošo skābekli, bet reakcijas produkti ir ūdens un oglekļa dioksīds. Kāpēc nepieciešami jaunu bateriju meklējumi? Paplašinoties portatīvo ierīču funkciju klāstam, tās kļūst arvien prasīgākas enerģijas apgādes ziņā.
Lai nevajadzētu palielināt tradicionālo bateriju svaru, tiek meklēti jauni ceļi. Firmas Casio speciālisti 2007. gadā plāno uzsākt degvielas elementu masveida ražošanu portatīvajiem datoriem, kas nodrošinās nepārtrauktu datora darbu 8 - 16 stundas ilgi līdzšinējo 2 - 4 stundu vietā. Cita japāņu firma Toshiba jau ir izgatavojusi pavisam miniatūru kurināmā elementu, kas sver tikai 9 gramus, bet spēj darbināt MP3 pleijeri 20 stundas. Tātad nākotnē portatīvās ierīces uzlādes procedūra līdzināsies šķiltavu uzpildīšanai. Ātri un ērti! Tikai nedomājiet izdzert kurināmā elementa uzpildei paredzēto spirtu!

Starp citu Metilspirts ir indīgs. smile_mini.gif