Saturs

  1. Ievads
  2. Pamati
    1. Klases
    2. Pieredzes punkti (Experience)
    3. Spēles gaita
  3. Klases
    1. Kareivji (Soldier)
    2. Ārsti (Medic)
    3. Inženieri (Engineer)
    4. Kājnieki (Field Ops)
    5. Specvienība (Covert Ops)
  4. Ieroči
    1. Pamata
    2. Sabiedrotie (Allied)
    3. ASS (Axis)
  5. BUJ
  6. Pēcvārds

Ievads

Wolfenstein ir zinātniski fantastiskā pirmās personas shooter spēle. Spēles ražotāji ir arī veidojuši tādas spēles kā DOOM un Quake. Viņi prot izveidot labu šaušanas spēli. "Return to the Castle Wolfenstein" ir viņu pēdējais veikums, kurā viņi centās atjaunot veco laiku raksturu.

Papildinājums "Enemy Territory" tika izlaists neilgi pēc pašas spēles iznākšanas. Pie tam to varēja iegūt par brīvu, novelkot no interneta. Tā nepārdevās veikalos. Šī spēle ir balstīta uz Quake 3 bāzes.


Pamati

Klases

  • Kareivis (Soldier) = Parasti lielākā daļa spēlētāju ir kareivji. Tiem ir pieeja lielam ieroču klāstam.
  • Ārsts (Medic) = Ārstē savus komandas biedrus, izmantojot aptieciņas, kā arī spēj atdzīvināt kritušos.
  • Inženieris (Engineer) = Būvē daudz un dažādas lietas, spridzina bumbas.
  • Kājnieki (Field Ops) = Ieroču vīri, kas piedalās cīņās tāpat kā pārējie, spēj arī nodrošināt savus biedrus ar munīciju.
  • Specvienība (Covert Ops) = Slepeni vienība, kuras pārstāvji spēj nomaskēties par pretinieku, uzvelkot tā uniformu, pieejami arī daži īpaši ieroči.

Pieredzes punkti (Experience)

Pieredzes punktus jūs iegūstat ikreiz, kad palīdzat komandai cīņā. Piemēram:

  • Nogalinot kādu pretinieku = 3 EXP;
  • Nogalinot kādu pretinieku ar šāvienu galvā = 5 EXP;
  • Dziedējot kādu = 1 EXP.

Kad jūs sasniedzat noteiktu pieredzes punktu skaitu, jūs varat tikt paaugstināts pakāpē, kas ļaus jums izmantot arvien vairāk iespēju, kā piemēram, iegūt vairāk granātu vai vairāk dzīvību, jums atdzīvojoties. Tomēr pēc katras 3 karšu sērijas, jūsu pieredzes punkti pazudīs un viss sāksies no jauna. (Lai gan citos serveros var uzlikt ilgāku EXP saglabāšanas laiku.)

Spēles gaita

Katrai kartei ir savs uzdevums, kurš Sabiedrotajiem (Allied) ir jāpaveic. Ass savienība (Axis) cenšas viņus apturēt Sabiedrotos, lai tie nenonāktu līdz mērķim. Parasti viena karte ilgst 30 min. Ir arī, protams, kartes, kurās misija ir jāpilda Ass savienībai, bet Sabiedrotajiem viņi ir jāaptur.

Katru reizi, kad spēlētājs nomirst, viņam ir jāuzgaida noteikts laiks, kad viņš varēs atkal parādīties savas komandas postenī. Pēc spēlētāja nogalināšanas parasti viņu vēl var atdzīvināt ārsts, bet, ja nevēlaties to gaidīt, jums ir jāpiespiež "Space Bar" taustiņš. Tas darbojas tikai tādā gadījumā, ja jūs tuvā attālumā neesat ticis uzspridzināts, jo tad jūs atdzīvināt nevarēs. Protams tos "kritušos, kuri vēl nav piespieduši Space" pretinieks var piebeigt, vienkārši iešaujot viņam dažas reizes, viņam vāļājoties pa zemi.

Ja jūsu komanda ir ieguvusi komandas posteni, jūs atdzīvosieties par 10 sekundēm ātrāk nekā parasti. Pie tam atdzīvosieties tieši tajā komandas postenī, nevis sākumpunktā. Ja jūsu komandas posteni pārņem pretinieku komanda, tad jūs atkal atdzīvojaties sākumpunktā.


Klases

Kareivji (Soldier)

Spēles personāžs, kuram ir liels ieroču klāsts. Spēj izmantot tādus ieročus kā ugunsmetējs un raķešmetējs (panzerfaust). Visbiežāk sastopamais kareivju tips, jo tiem parasti ir pietiekami daudz dzīvību un nav īpašu uzdevumu, kā tikai nogalināt pretiniekus. Izmantojot savu spēku, spēj radīt pamatīgus bojājumus.

Sākot spēli, kareivim parasti būs automāts ar ļoti daudz lodēm un granātām. Parasti kareivjiem būtu jāpiesedz tas, kuram ir kāds īpašs uzdevums. Ja jums ir kaut kas jāaizsargā, tad ir ieteicams ieroci nomainīt uz snaiperšauteni. Ugunsmetējs un raķešmetējs ir labi ieroči pret slēpšanos (camping). Statīvraķešmetējs (morter) ir labs ierocis, lai ievainotu pretiniekus, kuri atrodas samērā tālu.

Plusi:

  • Liels ieroču klāsts;
  • Maza uzdevumu atbildība;
  • Labs priekš iesācējiem.

Mīnusi:

  • Neko īpaši daudz nespēj darīt, izņemot nogalināt pretiniekus.

Ārsti (Medic)

Mazs ieroču klāsts, kā arī mazs munīcijas daudzums. Jums būs jāiemācās ar tiem apieties taupīgi, jo cīņās piedalās visi un munīcija ir ļoti nozīmīga. Vienīgais ierocis, kas tiek piedāvāts ārstam ir automāts, tas nozīmē, ka jums būs jāpaļaujas uz jūsu komandas biedru aizsegu, kamēr centīsieties atdzīvināt ievainotos. Vienīgie veidi, kā ārsts varētu iegūt vairāk munīcijas, ir no kājniekiem vai komandu posteņiem. 

Galvenais ārstu uzdevums ir dziedēt ievainotos un atdzīvināt kritušos. Dziedēt var, izmantojot aptieciņas. Tās jums būs pieejamas, piespiežot taustiņu [6]. Nometiet uz zemes vai uzmetiet uz ievainotā, un viņam atjaunos 20 dzīvības. Protams, izmestās un neizlietotās aptieciņas spēs paņemt arī pretinieks. Tas jums dos 1 pieredzes punktu. Protams, par katru izmantoto aptieciņu jūsu Enerģija mazināsies. To jūs varat redzēt stabiņā, kas atrodas blakus jūsu dzīvībām.

Otrs ārstu uzdevums ir atdzīvināt kritušos. Kamēr kāds kritušais vēl nav atdzīvinājies un piespiedis [Space] taustiņu, ārsts to var atdzīvināt un kareivis parādīsies tajā pat vietā, kur krita. Atdzīvināt jūs spēsiet tikai, izmantojot šprici, kas atrodas uz [5] taustiņa.

Visbeidzot, jūs varat dziedēt arī pats sevi, izmantojot jau pieminētās aptieciņas. Šī fakta dēļ skaitās, ka ārstam ir visvairāk dzīvību.

Plusi:

  • Noderīgs gan kaujas laukā, gan ārpus tā;
  • Ārstē un atdzīvina biedrus;
  • Vairāk dzīvību nekā citiem personāžiem.

Mīnusi:

  • Maz munīcijas, sākot spēli;
  • Nav citu ieroču kā automāta un pistoles.

Inženieri (Engineer)

Kareivji, kuri spēj uzbūvēt ikvienu struktūru spēlē un salabot dažādas lietas. Viņu darbības lauks ir ļoti plašs, un gandrīz katrā kartē katrā komandā ir nepieciešams vismaz viens inženieris.

Viens no inženieru īpašajiem ieročiem ir plaķenes, kuras var paņemt rokā, nospiežot pogu [5]. Ar šo rīku inženieri spēj darīt gandrīz visu - būvēt, labot dažādas lietas, kā arī uzstādīt un atminēt bumbas.

Inženieru otrais speciālais ierocis ir bumba / dinamīts. Tam var piekļūt uzspiežot [6] taustiņu. Uzliekot kaut kur bumbu, jums automātiski tiks pārslēgts uz plaķenēm, lai to iedarbinātu. Paiet 30 sekundes, līdz bumba uzsprāgst.

Inženieru trešais speciālais ierocis ir mīnas, kurām var piekļūt uzspiežot [7] taustiņu. Tās ir efektīvas, lai nomīnētu kādu taku, eju vai nozīmīgu būvi. Lai tās uzstādītu, jums tās vienkārši jānoliek uz zemes un vēlāk ar plaķenēm jāaktivizē. Diemžēl katrai komandai būs noteikts mīnu skaits, tāpēc jums mīnas ir jāliek uz galvenajiem ceļiem un pie svarīgākajiem punktiem.

Pretiniekam uzkāpjot uz mīnas, būs dota apmēram sekunde, līdz tās sprādzienam. Ja jūs paspēsiet atkāpties no sprādziena tik tālu, jūsu saņemtie bojājumi būs mazāki un jūs iespējams spēs atdzīvināt ārsts/.

Inženieriem ir pieejams parastais automāts un vienkāršā šautene (bise). Šautene spēj šaut ne tikai lodes, bet arī granātas. Pie tam, jums saņemot pietiekamu paaugstinājumu, jums tiks dotas divas pistoles, ar kurām varēs šaut vienlaicīgi.

Plusi:

  • Lieliski ieroči;
  • Plaķenes, kuras ir nozīmīgas jebkurā situācijā.

Mīnusi:

  • Daudz uzdevumu, kas ir jāizpilda tieši inženierim;
  • Ne pārāk daudz dzīvības;
  • Nav domāts priekš iesācējiem.

Kājnieki (Field Ops)

Šie personāži ir kaut kas līdzīgs parastajiem kareivjiem. Viņi daudz neatšķiras viens no otra, ja neskaita, ka kājniekiem ir mazāk ieroču, bet vairāk īpašo prasmju. Viens no viņu speciālajiem ieročiem ir dūmu granātas, kuras noklāj nelielu platību ar ziliem vai sarkaniem dūmiem, līdz visapkārt sāksies nelieli, bet vairāki sprādzieni. Taām var piekļūt uzspiežot [5] taustiņu.

Otrs īpašais ierocis ir munīciju kārbas. Tas ir kaut kas līdzīgs aptieciņai, tikai šīs kārbas dos jums vai jūsu biedriem vairāk ložu. Viņi ļoti stipri palīdz arī ārstiem, kuriem sākumā nemaz tik daudz munīcijas nav. Tām var piekļūt uzspiežot [6] taustiņu.

Viņš var izmest dūmu grantātu, kas sūta ziņu bumbvedējam, ka teritorija ir jābombardē. Kā arī izmantojot binokli (nospiežot pogu [B]) un tad ar labo taustiņu, norādot punktu, bombardēta tiks viena vieta aptuveni 15 sekundes.

Tas kas būtu par šo personāžu jāatceras ir tas, ka kājniekiem ir vieta kaujas laukā, palīdzot saviem biedriem ar munīciju, nevis kaut kādos stūros un malās, kas gaida pretiniekus, kā specvienības kareivji.

Plusi:

  • Pietiekams dzīvību daudzums;
  • Universāls kaujas laukā;
  • Neierobežots munīcijas daudzums.

Mīnusi:

  • Mazs ieroču klāsts;
  • Lai būtu noderīgs spēlētājs, jums ir jāpalīdz saviem biedriem kaujas laukā.

Specvienība (Covert Ops)

Šis personāžs var būt ļoti noderīgs, ja ir nonācis pareizajās rokās, bet nenoderīgs, ja spēlētājs nezin, ko ar šo profesiju darīt. Specvienības kareivju īpašās spējas ir nozagt pretinieku uniformu jeb maskēties par pretiniekiem. Lai to veiktu, spēlētājam ir vienkārši jāpieiet pie kāda līķa un jānospiež poga [F].

Jūsu uzdevums ir slepeni likvidēt pretiniekus, kamēr esat maskējies. Vislabāk būtu, ja spēlētājs to sadurtu ar nazi no mugurpuses, jo jūs taču nevēlaties, lai jūs atmasko. Pie tam vienmēr pārliecinieties, ka jūs neviens nepamana, kamēr mainat uniformas.

Vēl viens ieteikums ir tāds, ka dodoties uz pretinieku bāzi ejiet no sānu ieejas, jo savādāk tas izskatīsies dīvaini, ka komandas biedrs, neapbruņots nāk uz bāzi.

Pēdējais ieteikums ir tāds, kad komanda atdzīvinās noteiktā punktā, skrieniet ārā no bāzes pirmie, lai neturētu aizdomas uz jums un vēlāk jau varat apstāties un no mugurpuses nošaut, cik vien jūs vēlaties.

Specvienībai ir arī binoklis, ar kura palīdzību, spēlētājs spēj saskatīt mīnas. Ieteicams ir arī izvairīties no lielām komandu sadursmēm, jo tiem ir maz dzīvību. Visbeidzot, var pieminēt specvienībai pieejamos klusos ieročus, kā piemēram, snaipera šautene.

Plusi:

  • Var mainīt uniformas, tādējādi apmānot pretiniekus;
  • Lieliski ieroči.

Mīnusi:

  • Smags priekš iesācējiem;
  • Vājš.

Ieroči

Galvenie ieroči

Nazis

Aukstais ierocis, kurš atņem ļoti maz dzīvības, taču ir efektīvs tuvās distancēs. Specvienības kareivjiem ļoti bieži nazis ir nāvējošs. Specvienība var klusām pielīst pie pretinieka un iedurt viņam mugurā, kas būs nāvējošs trieciens. Lai nu kā, bet ar šo veidu parasti spēs nogalināt tikai 1 pretinieku vienlaicīgi. Vēl viens naža pielietojuma veids ir piebeigt kritušos pretiniekus, lai ārsts tos nespētu atdzīvināt. Ja neesat specvienības kareivis, tad visdrīzāk to izmantosiet, kad jums būs munīcijas deficīts.

Raķešmetējs

Milzīgs ierocis, kuru var izmantot tikai Kareivji (Soldier). Ļoti spēcīgs un samērā ātrāks ierocis nekā citās spēlēs. Kad jūs notēmējat un nospiežat "gaili" paiet maza pauzīte, pēc kuras arī seko šāviens. Šim ierocim ir iespēja nogalināt vairākus pretiniekus reizē, nevis pa vienam. Tāpēc ieteikums izmantot šo ieroci tikai tad, ja redzat palielu cilvēku grupu! Ierocis ir arī efektīvs pret kemperiem. Diemžēl šī ieroča mīnuss ir tas, ka, "turot ieroci rokās", tas palēnina jūsu gaitu. Vislabākais ieteikums ir izvilkt parasto pistoli, bet, līdzko sākas sadursme, paņemt rakešmetēju.

Ugunsmetējs

Šis ierocis ir efektīvs, ja to lieto pareizi. Nepareizi būtu skriet cīņas vidū un šaudīt liesmas pa labi un pa kreisi, cerot, ka tās kādu aizķers. Arī, ja skriesiet uz priekšu, šaudot liesmas, ir iespēja aizdegties pašam. Pie tam ugunsmetējs palēnina jūsu gaitu.

Vispareizāk būtu izņemt granātu vai pistoli, kamēr pārvietojaties, lai nepazaudētu ātrumu, bet, nonākot pie pretiniekiem, atkal izvēlēties savu galveno ieroci. Šis ierocis ir ļoti efektīvs, ja kaut ko sargājat, piem., ja esat ASS pusē un jūsu uzdevums ir nepielaist pretiniekus noteiktā punktā. 

Mīnmetējs

Ar šo ieroci jūs spēsiet izdarīt lielus bojājumus, atrodoties tālu no sava mērķa. Ar šo ieroci jūs spēsiet noslēpties blakus kaut kādai sienai vai kartes malai, no kurienes izdarīt šāvienus. Jūs būs grūti atrast, jo neviens īsti nezinās, no kurienes šaujat.

Ieteiktu mērķēt vietās, kur parasti pretinieki atdzīvojas. Protams, lielākais mīnuss šim ierocim ir ātrums, jo, lai nomērķētu, ir jāizdara vairākas darbības.

Sten

Šo ieroci var izmantot tikai Specvienības kareivji. Tas ir līdzīgs parastajām automātiskajām šautenēm, vienīgā atšķirība ir tā, ka šautene ir stipri noklusināta. Protams, klāt nāk mīnuss, ka šis ierocis ātri pārkarst, tāpēc, lietojot šo ieroci, ir jābūt uzmanīgam un tālredzīgam.

FG42

Šis ir vēlviens Specvienības kareivju ierocis. FG42 ir kaut kas pa vidu starp snaiperšauteni un automātisko šauteni jeb automāts ar optisko tēmekli. Lai nu kā, snaiperi šajā spēlē nav tik ļoti nozīmīgi kā citās spēlēs. Tomēr šis spēlētājs spēs brīdināt komandas biedrus par pretinieku tuvošanos. Parasti snaiperiem ir ieteikums būt ASS komandā, kurai parasti ir jāaptur Sabiedroto tuvošanās. Protams šis ierocis ir arī ļoti precīzs. 

Ložmetējs

Smagās artilērijas ierocis, kuru bez piesegšanas lietot ir bīstami. Ierocis nav domāts, lai skrietu cīņas karstumā un šaudītos. Tas ir domāts, lai jūs no malas pieveiktu pretiniekus. Ierocis arī ļoti palēnina jūsu gaitu.

Esot guļus, ierocim ir iespēja izmantot statīvu, kas jums palīdzēs šaut precīzāk. Diemžēl ASS komanda atradīs labāku pielietojumu šim ierocim nekā Sabiedrotie.

Granātas

Granāta reizē ir ļoti efektīvs ierocis pretinieka nogalināšanai, gan arī dažādu lietu spridzināšanai. Ierocis ir pieejams pilnīgi visām spēlētāju klasēm. Ar granātām jūs spēsiet efektīvi atbrīvoties no kemperiem un snaiperiem. Ar tām jūs spēsiet arī izvilināt pretiniekus no viņu slēpņa klajā laukā, lai vēlāk tos arī piebeigtu. Ierocis ar visplašāko pielietojumu iespēju diapazonu, kas ir pieejams katram.

Sabiedroto ieroči

Kolts

Vienkāršā pistole, kuru ieteicams lietot tad, ja jums beidzas munīcija galvenajam ierocim un nav laika to pārlādēt vai arī tas ir pārāk smags un palēnina jūsu gaitu pārvietojoties. Efektīvs starp viduvējiem attālumiem, bet neprecīzs, šaujot no liela attāluma.

Lai šautu ātrāk, protams, jums nebūtu jātur peles kreisais taustiņš, bet gan ātri jāspaida tas. Protams, jūs jau varat arī mierīgi notēmēt un iešaut pretiniekam galvā, lai pavisam ātri to nogalinātu. Tomēr, izejot 1 vs 1, priekšrocība būs tam spēlētājam, kurš lietos galveno šauteni. 2 pistoles ir pieejamas visām klasēm no 4. light weapons līmeņa.

Tompsons

Šī ir automātiskā šautene jeb tautā sauktais automāts. Populārākais Sabiedroto ierocis. Ātrs un viegls pēc svara, pie tam spēcīgāks par ASS komandas MP40.

M1 Garand

Ierocis, kura lodes ir patiešām spēcīgas. Ja trāpat pretiniekam ar šo ieroci, iznākums viņam ir nāvējošs. Profesionāļa rokās tas ir patiešām bīstams. Šo ieroci var izmantot tikai Inženieri. Ieroča speciālā īpašība ir tā, ka Inženieri granātas spēj izmantot kā lodes šim ierocim.

Specvienības kareivjiem ir pieeja līdzīgam ierocim, kas ir vairāk veidots kā snaiperšautene. Diemžēl ar to ir smagi rīkoties, jo, izšaujot kādu lodi, rodas spēcīgs atsitiens, kas traucēs uzreiz izdarīt nākamo šāvienu.

ASS ieroči

Luger

Vienkāršā pistole, kuru ieteicams lietot tad, ja jums beidzas munīcija galvenajam ierocim un nav laika to pārlādēt vai arī tas ir pārāk smags un palēnina jūsu gaitu pārvietojoties. Efektīvs starp viduvējiem attālumiem, bet neprecīzs, šaujot no liela attāluma.

Lai šautu ātrāk, protams, jums nebūtu jātur peles kreisais taustiņš, bet gan ātri jāspaida tas. Protams, jūs jau varat arī mierīgi notēmēt un iešaut pretiniekam galvā, lai pavisam ātri to nogalinātu. Tomēr, izejot 1 pret 1, priekšrocība būs tam spēlētājam, kurš lietos galveno šauteni. 2 pistoles ir pieejamas visām klasēm no 4. light weapons līmeņa.

MP40

Šī ir automātiskā šautene jeb tautā sauktais automāts. Populārākais ASS ierocis. Ātrs un viegls pēc svara, pie tam precīzāks par Sabiedroto Tompsonu.

K43

Ierocis, kuru lodes ir patiešām spēcīgas. Ja trāpat pretiniekam ar šo ieroci, iznākums viņam ir nāvējošs. Profesionāļa rokās šis ierocis ir patiešām nāvējošs. Šo ieroci var izmantot tikai Inženieri. Ieroča speciālā īpašība ir tā, ka Inženieri granātas spēj izmantot kā lodes šim ierocim.

Specvienības kareivjiem ir pieeja līdzīgam ierocim, kas ir vairāk veidots kā snaiperšautene. Diemžēl ar to ir smagi rīkoties, jo, izšaujot kādu lodi, rodas spēcīgs atsitiens, kas traucēs uzreiz izdarīt precīzu nākamo šāvienu.


Biežāk uzdotie jautājumi par RTCW:ET spēli.

J: Kas īsti ir "Enemy Territory"?
A: Tas ir papildinājums spēlei "Return of The Castle Wolfenstein, kurš ir pieejams pilnīgi par brīvu. 

J: Cik oficiālo karšu īsti ir spēlē? Vai tiek veidotas arī citas?
A: Pavisam ir 6 oficiālās kartes. Protams, ir arī pašu spēlētāju veidotās, kuru ir patiešām daudz. Tās tiek lejupielādētas jūsu datorā ieejot iekšā serverī.

J: Kas īsti ir Komandas postenis?
A: Tas mazina atdzīvošanās laiku un pārvieto (uz to pašu posteni), jūsu parādīšanās (spawn) punktu. Kā arī komandas postenis paātrina special bar atjaunošanās laiku - ailīti, kur pārkarst stens u.c.

J: Vai es varu apskatīties atkārtojumu / demo / replay?
A: Jā, piespiežot pogu [F12].


Pēcvārds.

Tā kā ET serveris vairs nav diez ko populārs, nevēlējos lieki čakarēties. Bija doma vēl rakstīt par mapēm, kas jau tika sākts darīt, bet tomēr gribasspēks pazuda līdz ar lietotāju nevēlēšanos spēlēt šo spēli. Nolēmu pievienot tādu rakstu, kāds tas ir pašlaik. Tika izmantotas vairākas ārzemju lapas, lai viss tiktu izveidots pilnvērtīgi, tā ka ceru, ka jums patiks. Liels paldies arī Paranoid'am, kurš man piepalīdzēja izlabot dažas gramatiskās kļūdas. wink_mini.gif

Ja kādreiz būs uznācis lielum lielais garlaicības mākonis, pabeigšu iecerēto par mapju stratēģijām. Pašlaik nevelk to darīt. connie_mini_huh.gif

Laboja mad, labots 33x