Režisors: Maikls Manns (Michael Mann)

Aktieri: Daniels Dejs-Lūiss (Daniel Day-Lewis), Madlēna Stou (Madelaine Stowe), Vess Stūdijs (Wes Studi)


Sižets

Filmas darbība norisinās 1757. gadā, Ziemeļamerikā. Tolaik Eiropa bija ierauta Septiņgadu karā, kas, protams, atbalsojās arī iesaistīto valstu kolonijās. Tas, precīzāk, Lielbritānijas un Francijas cīņa par aizjūras teritorijām, arī kalpo par fonu šai ekranizācijai.

Stāsta galvenais varonis, Natanjels Bampo jeb Vanagacs/Garais Stobrs, ir kāds anglis, kurš agrā bērnībā kļuva par bāreni, taču viņu jau agrā bērnībā adoptēa kāda irokēzu cilts, pēc kuras paražām viņš tad arī uzauga. Ceļā viņu pavada arī divi viņa draugi, virsaitis Čingačkuks un viņa dēls Unkass. Viņi pamana naidīgās hūronu cilts pēdas, un pēdējā brīdī no drošas nāves izglābj angļu majoru vārdā Dunkanu Hejvortu un divas dāmas, Koru un Alisi Monro, kuras bija ceļā pie sava tēva/pulkvežleitnanta uz fortu. Visi nolemj kopīgiem spēkiem tikt līdz nocietinājumam, kurš, kā izrādās, atrodas aplenkumā. Tā nu viņi visi cenšas izdzīvot paši un vēl izglābt pie reizes arī divas daiļās dāmasvisas filmas garumā.


Mans viedoklis

Ar Maikla Manna režisētajām filmām esmu saskāries arī pirms tam, pārsvarā visas man tīri patika. Viņa režisētais Heat man ir viens no visu laiku favorītiem, tāpēc cerības uz šo gabalu bija visai augstas. Tāpat arī Džeimsa Fenimora Kūpera daiļrade man jau no bērnības ir tuva, Zvērkāvi es droši vien esmu pārlasījis reizes 6-7.

Šoreiz sākšu ar labo filmā - ir pat ļoti veiksmīgi izdevies atainot tos laikus. Tērpi, aktieru izvēle, ainavas, (bez)ceļi, nocietinājumi un ēkas - nekas nerada ne mazākās šaubas. Cepuri nost, tur ir patiešām lieliski pastrādāts. Otru lielo uzslavu ir pelnījuši aktieri, jo īpaši man patika Vess Stūdijs antagonistiskā hūronu karavadoņa Magvas lomā. Biedējoši lieliski, atainojums man šķita spēcīgāks kā grāmatā minētais tēls. Arī pie otrā un trešā plāna aktieriem nebija, kur piekasīties.

Taču milzīgu jo milzīgu "fui" es vēlos izteikt scenārijam. Esi lasījis Pēdējo Mohikāni? Lieliski. Tu vari to pilnībā aizmirst, ja vēlies skatīties šo filmu. Gandrīz visu tēlu savstarpējās attiecības, ļoti notikumi šeit ir pavisam citādi. Jāatzīst, ka scenārijs nav slikts, bet es pat ļoti vēlējos redzēt to Pēdējo Mohikāni, kas man ir iespiedies atmiņā.

Rezumējot visu, man ir dalītas jūtas. Filma ir patiešām skaisti nostrādāta, bet man to visu traucēja izbaudīt lielā vilšanās par to, cik ļoti viss ir ne-kūperiski. 


Attēli


Treileris

P.S. Tipiski Maiklam Mannam - treileris ir pilnīgi garām. Noteikti nevērtējiet filmu pēc tā!

Laboja mad, labots 2x