Within Temptation ir simfoniskā metāla grupa, kas dibināta 1996. gadā, Nīderlandē. Sākotnēji grupa pārstāvēja gotiskā metāla žanru. Grupu dibināja vokāliste Šārona den Adele un ģitārists Roberts Vesterholts. Pēc otrā albūma 'Mother Earth' singla "Ice Queen" iznākšanas grupa ieguva popularitāti un tas ierindojās 2. vietā holandiešu topos, kā arī grupa četrus gadus pēc kārtas ieguva 'Buma Export' Balvu (Conamus Exportprijs). Grupa ir pārdevusi 3 miljonus albumu kopiju. 2012. gada 13. novembrī grupa svinēja savu 15 gadu pastāvēšanas jubileju.

Grupas izveide

Pēc grupas The Circle albuma 'Embrace' ierakstīšanas kurā arī piedalījās Šārona, Vesterholts grupu pameta un kopīgi ar Šāronu sāka darbu pie jaunās grupas izveides.

Vēlāk arī grupai pievienojās bijušie grupas The Circle dalībnieki basģitārists Jeroens van Vēns, ģitārists Mičels Papenhovs, kā arī bundzinieks Dennis Leflangs, kuru vēlāk aizstāja Ivars van Graafs un Martins Vesterholts pie taustiņinstrumentiem. Pēc grupas noformēšanās grupa noslēdza līgumu ar 'DSFA Records' ierakstu kompāniju un sāka darbu pie sava pirmā albuma 'Enter'.

Enter

Debijas albums 'Enter' tika izlaists 1997. gadā. Albums ieguva labas atsauksmes un grupa uzsāka četras īslaicīgas tūres apkārt valstij, kā arī grupa uzstājās 'Dynamo Open Air' festivālā. 1997. gada beigās grupa devās tūrē uz Vāciju un Austriju. Pēc tam grupu pameta Ivars van Graafs, viņa vietu ieņēma Ciro Palma.

'Enter' bija pirmais grupas gotiskā metāla albums, grupa iespaidojās no gotiskā doom metāla un kamermūzikas.

Grupa noslēdza savu tūri uz 'Dynamo' skatuves 1998. gadā. Neskatoties uz veiksmīgo grupas karjeras sākšanos, grupa nebija izlaidusi klajā nevienu jaunu dziesmu un nebija ne mazāko ideju grupas otrajam albumam. Tādēļ grupa nolēma izlaist EP, The Dance, ar trīs dziesmām un diviem remiksiem.

1999. gadā grupa ņēma pārtraukumu no tūrēm, izveidoja savu studiju un darbu pie otrā albuma atlika uz nākošo gadu.

Mother Earth

2000. gads grupai bija notikumiem bagāts. Grupa atkal devās tūrēs un uzstājās trīs festivālos - 'Waterpop', 'Bospop' un 'Lowlands'. Grupa uzsāka darbu pie sava otrā albuma un 1. decembrī albums 'Mother Earth' tika izlaists Beniluksa valstīs. Pirmajās dažās nedēļās albums ieguva mērenus panākumus holandiešu topos.

Grupas izlaistais singls "Ice Queen" bija lielisks grupas panākums, ierindojoties 2. vietā Nīderlandes topos un 1. vietā Beļģijas topos. Pats albums ieguva lieliskus panākumus un ierindojās 3. vietā holandiešu albumu topā.

2001. gadā grupā tika nomainīts un papildināts grupas sastāvs. Grupai pievienojās otrs ģitārists - Rūds Džoilijs. Bundzinieku Ivaru van Graafu aizstāja Stefans van Hestregts, bet Martins Vesterholts, kurš cieta no mononukleozes, tika aizstāts ar Martinu Špīrenburgu.

2002. gadā grupa pirmo reizi uzstājās Francijā un Meksikā. Pirmo reizi grupa tika nominēta un arī ieguva savu pirmo balvu - 'Silver Harp'. 2003 gadā grupa noslēdza līgumu ar 'GUN Records' un izlaida albumu vēl citās Eiropas valstīs. Vācijā tas ieguva milzīgus panākumus, ierindojoties septītajā vietā topā. 2004. gadā grupa atkal devās tūrē un to noslēdza Londonā.

The Silent Force

2004. gadā grupai radās plāni par savu trešo albumu un jau 2004. gada 15. novembrī tas tika izlaists visā Eiropā. Uzreiz pēc izlaišanas tas ieguva pirmo vietu Nīderlandes topos un ieguva panākumus arī citās Eiropas valstīs. Lai albumu popularizētu, grupa uzsāka vienu no savām lielākajām tūrēm, grupa uzstājās vairākās Eiropas pilsētās un noslēdza savu tūri ar festivālu 'Bloodstock Open Air', Anglijā. Grupai arī bija izdevība koncertēt Dubaijā.

Singli "Stand My Ground" un "Memories" ieguva milzīgus panākumus Eiropas topos un palīdzēja grupai iegūt otro 'Edison Award' apbalvojumu. Singls "Stand My Ground" vēlāk tika izmantots filmā 'Blood and Chocolate' un vairākas albuma dziesmas tika izmantotas 'Knights of the Temple: Infernal Crusade' videospēlē.

2006. gada janvārī grupa ieguva 'Dutch Pop Prize' un 'Dutch Export Prize' apbalvojumus, kurus viņi vēlāk saņēma trīs gadus pēc kārtas. Grupa paziņoja par darba uzsākšanu pie nākamā albuma un paziņoja par turneju turpināšanu aprīlī.

2008. gadā grupai sadarbojoties ar 'Roadrunner Records' ierakstu kompāniju albumi 'Mother Earth' un 'The Silent Force' tika izlaisti ASV.

The Heart of Everything

Albums 'The Heart of Everything' Nīderlandē tika izlaists 2007. gada 9. martā un ASV - 24. jūlijā. Kopīgi ar grupu Lacuna Coil grupa pirmo reizi devās turnejā uz Ziemeļameriku, lai popularizētu albumu. Turnejas laikā 'Roadrunner Records' izlaida EP ar nosaukumu The Hawling, iekļaujot tajā populārākās 'The Silent Force' albuma dziesmas.

Albums debitēja 'Dutch Album 100' topā un ieguva 2. vietu Beļģijas un Somijas topos, kā arī uzrādija labus rezultātus citās valstīs.

Albuma pirmā singla "What Have You Done" videoklips tika ierakstīts 12., 13. un 14. decembrī 2006. gadā, Londonā. Pēc dziesmas un klipa izlaišanas tā iekaroja pirmo vietu Nīderlandes un Somijas topā. Otrs grupas singls "Frozen" videoklips tika uzņemts Rumānijā un visi singla ienākumi bija veltīti labdarībai.

Lai atbalstītu albuma pārdošanu ASV, grupa devās īslaicīgā tūrē sākot ar Bostonu 2007. gada 5. septembrī, beidzot ar Tempu, Arizonā 23. septembrī.

2008. gadā grupa uzstājās šovā 'Black Symphony' ar Metropolisas Orķestri, kori un vēl citiem viesmāksliniekiem. Tika arī izlaists šova DVD un Blu-Ray.

2008. gada 3. novembrī Rūds Džoilijs savā blogā paziņoja, ka viņš un pārējie grupas biedri vēlas ņemt gada pārtraukumu, jo pēdējos septiņus gadus grupa ir pavadījusi turnejās un ierakstot albumus.

The Unforgiving

2008. gadā grupa paziņoja par darba sākšanu pie jaunā albuma 'An Acoustic Night at the Theatre' 2009. gadā un esošās tūres tuvošanos beigām. 2009. gada 1. jūnijā tika paziņots ka Šārona ir laidusi pasaulē dēlu - viņas otro bērnu ar Robertu Vesterholtu. 2010. gadā grupa paziņoja par Stefana van Hestregta pēdējo vasaru grupā.

2010. gadā grupa savā mājaslapā paziņoja par jaunā albuma nosaukuma maiņu 'The Unforgiving' un tas tiks izlaists 2011. gada martā. Grupa arī paziņoja, ka albums tiks balstīts uz komiksu izdevumiem, kurus ir sarakstijis Stīvens O’Konels (BloodRayne un Dark 48) un par albuma noformēšanu būs atbildīgs Romano Melanars (Witchblade, Darkness un X-Men). Katra albuma dziesma ir sarakstīta atbilstoši kādam no Stīvena komiksu varoņiem. 26. jūnijā grupa paziņoja par koncertturnejas uzsākšanu Eiropā 2011. gada sākumā. Bet 26. novemrī tika paziņots par Šāronas trešo grūtniecību, tādēļ tūre tika pārcelta uz 2011. gada rudeni.

2011. gada 22. februārī tika paziņots par bundzinieka Maika Kolena pievienošanos, lai gan studijas albums tika ierakstīts ar zviedru bundzinieku Niku Hellenberg. 

2011. gada 29. aprīlī grupa ieguva 'Best Other Media Music' apbalvojumu par albumu 'The Unforgiving'.

'The Unforgiving' tūre sākās 12. augustā, kur grupa uzstājas ar visām jaunajām albuma dziesmām un iepriekšējo albumu hītiem. Grupa uzstājās vairākos vasaras festivālos Beniluksa valstīs, septembrī grupa devās uz Ziemeļameriku un uz citām Eiropas valstīm. Vēlāk arī tika paziņots par Roberta tūres beigšanu, jo viņš vēlas pavadīt vairāk laika ar saviem bērniem. Viņu aizstāja Stefans Heleblads.

31. decembrī Within Temptation bija Last.fm 91. klausītākā grupa 2011. gadā ar 90 000 jauniem klausītājiem.

2012. gadā grupa uzsāka turneju Dienvidamerikā - Brazīlijā, Argentīnā, Peru, Čīlē un Ekvadorā. 2012. gada 8. maijā Šarona un Rūds ierakstija koverversiju dziesmai "Smells Like Teen Spirit". 2012. gadā grupa uzstājās lielākajos Eiropas festivālos, tādos kā 'Sonisphere', 'Masters of Rock', 'Rock Werchter', 'Summerbreeze' un 'Gods of Metal'.

Vēlāk grupa paziņoja par īpašu šovu Beļģijā par godu grupas 15 gadu jubilejai. Grupa uzstājās kopīgi ar Novecentro Orķestri un īpašiem viesiem, tādiem kā bijušajiem grupas dalībniekiem.

Pašlaik

Pašlaik norit darbs pie grupas nākošā studijas albuma un jau sešas dziesmas ir uzrakstītas. Jaunā albuma izlaišanas termiņš ir šī gada septembris sadarbojoties ar grupas jauno ierakstu kompāniju 'BMG'. Grupa arī plāno uzstāties tādos vasaras festivālos kā 'Nova Rock', 'Gateway Rock Festival' un 'Greenfield Festival'.

Grupas dalībnieki

Šārona den Adele

(Sharon den Adel)

  • vokāls

Roberts Vesterholts

(Robert Westerholt)

  • ģitārists

Jeroens van Vēns

(Jeroen van Veen)

  • basģitāra

Rūds Džoilijs

(Ruud Jolie)

  • ģitārists

Martins Špīrenburgs

(Martijn Spierenburg)

  • taustiņinstrumenti

Maiks Kolens

(Mike Coolen)

  • bungas

Stefans Heleblands

(Stefan Helleblad)

  • ģitārists

Dziesmas ieskatam

Noderīgi linki

http://www.within-temptation.com/

https://www.facebook.com/wtofficial

https://twitter.com/wtofficial

https://www.last.fm/music/Within+Temptation

https://www.youtube.com/user/wtofficial

Laboja Persepolis, labots 2x