Priekšvārds

Mūsdienu kara ieroči ir aizvien vairāk tendēti uz to, lai nogalinātu pretinieku ar vien humānākā veidā, ar ātriem šaujamieročiem nodrošinot ātru nāvi. Arī karavīri ir trenēti, lai pretinieku nogalinātu pēc iespējās ātrāk, ar mazāk sāpēm. Taču agrāk humānajiem ieročiem neviens negribēja pat pievērsties. Galvenais mērķis bija nodarīt lielākas sāpes ciešanas bija, un ieroči tika dalīti pēc to brutalitātes. Ierocis, kas pamatīgi nobiedēja pretinieku bija ļoti noderīgs priekšmets.

Apskatīsim dažus baismīgus, pilnīgi šķebinošus ieročus, ko agrākos laikos izmantoja karavīri (es nevienam neieteiktu sastapties ar šo ieroču turošiem ienaidniekiem!).


 

Knobkerrie

Knobkerrie ierocis ir attiecināms uz jebkuru trulu trieciena instrumentu, kas atrodas kāta beigu daļā. Parasti tā ir maza lode, kas izgatavota no koka vai metāla. Tuvcīņā šo ieroci parasti izmanto, lai pretinieku ievainotu deguna un cirkšņa ķermeņa daļās. Laika gaitā šo ieroci ir izmantojošas dažādas paaudzes, taču pamatā to izmantoja Āfrikā, ko dažādu cilšu iedzīvotāji izmantoja pašaizsardzībai. Šo ieroci vēl joprojām izmanto mūsdienās, un tas ir populārs medību ierocis, mazas metāla lodes formā, kurai ir piestiprināts kāts.


 

Kaltrops

Šo ieroci ļoti bieži izmanto nindzju filmās, kā ieroci ar vairākiem asiem punktiem, ko izmanto pakaļdzīšanās procesā, lai noķertu vajāto cilvēku, to piespiestu uz zemes un izdarītu ievainojumu viņa pēdā, vai, lai iemānītu ienaidniekus lamatās. Šī ieroča doma ir padarīt cilvēka kāju nekustīgu vai viņam nodarīt šausmīgas sāpes! Kā piemēru kaltropu izmantošanai varat redzēt Džeimsa Bonda filmās kā, piemēram, "Bond’s car".


 

Morgenšterns

Šī vāle ir nejauks ierocis, kas sastāv no metāla vai koka spala, lielas metāliskas lodes, kura ir izrotāta ar daudzām asām radzēm jeb asmeņiem. Morgenšternu viduslaiku laikos izmantoja gan kājnieki, gan jātnieki. To izmantoja, lai iezvetētu pretiniekam. Parasti tika zvetēts ienaidnieka sejā vai galvas apvidū, taču, tikpat labi sitiens varēja tikt raidīts arī kāju, ceļu apvidū, lai pretinieku padarītu nekustīgu. Morgenšternus viduslaiku laikos ir izgatavotas daudz un dažādas, un bieži to jauc ar parasto vāli. Atšķirība starp parasto vāli ir tāda, ka tai nav radzes (asmeņi). Vēl viens šī ieroča paveids ir daudziem zināmais sprigulis, kurš sastāv no ķēdes starp rokturi un ar radzēm aprīkoto lodi, ļaujot ieroci vicināt stiprāk un ar mazāku piepūli. Šī ieroča izmantošanu var aplūkot Gredzenu Pavēlnieka filmās.


 

Čakrams

Šo ieroci bieži jauc ar zobenu, kurš īstenībā ir pretstats pīķim, Čakrams ir līdzīgs lielajai metamajai zvaigznei (šurikenam). Tas zināms arī kā kara saslēgšanas ķīlis, ierocis bija Indiešu ražojums un to parasti izmantoja kā lielu un asu metāla disku. Čakramu izmantoja mešanai, piemēram, kā frīsbija spēlē, kur spēcīgs metiens bija galvenais spēles pamatelements. Vēl viens līdzīgs ierocis Čakramam bija Čakkars, vēl viens ass metamais ierocis stīpas formā. Čakkarus izmantoja Sikhu cīnītāji kā metamo ieroci. Ieročus var aizmest vairāk kā 100 metru attālumā, ja tie tiek mesti pareizā leņķī un ar lielu spēku. Šī ieroča pielietošanu varat redzēt šajā filmā: Xena: Warrior Princess.

 


Veseris

Līdzīgs mūsdienu 'kuvaldam', veseris ir nejauks, truls, vardarbīgs ierocis, ko sākotnēji izmantoja franču iedzīvotāji. Veseri pārsvarā izmantoja kā darbarīku, nevis kā ieroci, taču, kad tas parādījās, to izmantoja cīniņiem. Nav īpaši daudz veidu kā izmantot veseri cīņā, izņemot sišanu gandrīz pa jebkuru ķermeņa daļu. Cīņā parasti ar veseri sita pa galvu, rokām un kājām. Ar vienu ne pārāk stipru sitienu ar veseri pietiek, lai salauztu kaulus un radītu caurumus galvaskausā, pat tad, ja ķivere ir bijusi galvā. Vesera rokturi tur divās rokās. Cīņu laikā parasti veseri pielietoja tikai šādam nolūkam: Sākumā iezvetēt viņam pa kājām, lai tas tiktu paralizēts un neko nespētu izdarīt un tad tika zvetēts pa galvu, lai to piebeigtu pavisam. Šī ieroča pielietošanu varat redzēt Texas Chainsaw filmā.


 

Kara izkapts

Derīgs arī kā dārza darbarīks, kara izkaptes asmeni varēja grozīt. Kara izkaptis izmantoja spēcīgam cirtienam un dūrienam, to svars un aerodimaniskā forma padarīja tos par postošiem ieročiem. Bija ļoti liela iespēja, ka šis ierocis bez problēmām varēja pāršķelt metāla ķiveri. Taču, tas principā ir improvizēts ierocis no zemnieku darbarīkiem, kurš ir derīgs militārai izmantošanai. Lai nogalinātu pretinieku, tam būtu jāpārcieš daži cirtieni.


 

Pūķa āķis

Šo nežēlīgo ieroci izgudroja ķīniešu karavīri, lai ienaidniekus varētu ievilināt lamatās, līdz ar to viņi kļūtu par upuri. Ierocis sastāv no metāla uzgaļa gultņiem, diviem vai vairākiem āķiem, kas pievienoti ķēdei vai virvei. Izmantoja, lai mestu pretiniekiem galvas daļā, vai pēdas daļā, raujot ar virves palīdzību to pie sevis. Ja pretinieks raustījās un mēģināja izbēgt no tā, tas nodarīja nežēlīgas sāpes un atstāja caurumu kādā no ķermeņa daļām. Arteriāls miesas bojājums parasti izraisīja tūlītēju upura nāvi.


 

Nunčaki

Nunčaki ir okinaviešu ierocis, kas sastāv no 2 koka vai metāla rokturiem, kuri ir sasaistīti ar ķēdi. To izmantoja, turot vienu no rokturiem savā rokā, un otru rokturi vicinot ļoti ātri ienaidnieka virzienā. Ar nunčakiem parasti zvetēja sejas vai roku apvidū, ar nolūku salauzt pretiniekam kaulus. Ir pieejami arī uzlaboti nunčaki, proti, sākot no parastiem metāla vai koka rokturiem, līdz pat rokturiem, kas aprīkoti ar asmeņiem, lai nodarītu lielāku miesas bojājumu pretiniekam. Nunčakus izmanto arī cīņas mākslās, kur prasmīgs to lietotājs var vicināt ļoti ātri, mainot to no rokas rokā, tādējādi apstulbinot pretinieku un iezvetējot tam padsmit reizes sekundē. Trenēts nunčaku lietotājs var izmantot arī māņu kustības pret kurām ir ļoti grūti aizsargāties, jo ir gandrīz neiespējami paredzēt no kurienes un kad nāks sitiens. Nunčakus var arī izmantot pārī, proti, divi nunčaki, divās rokās.


 

Āva

Šis ierocis ir pielīdzināms izskatā gan cirvim, gan šķēpam. Tas sastāv no gara mieta ar platu asmeni, kas uzmaukts uz roktura. Āva ir austrumeiropiešu un krievu izdomājums. Izmanto kā ieroci, ar kuru var sacirst kaut ko, ieroci nēsā divās rokās un to var vicināt gan vertikāli, gan horizontāli. Āvu izmantoja kopā ar šaujamieroci, lai izmantotu to tuvcīņās. Ar to cirta parasti ienaidnieka rumpja vai dažādu locekļu apvidū.


 

Muskete

Vienīgais šaujamierocis, kas ir ievietošanas vērts šajā rakstā. Muskete ir agrīnā bises forma, kuru darbina šaujampulvera sprādziens. Muskete ir aprīkota ar īpatnēju stobru. Musketei bija trūkumi, proti, ka izšautais lādiņš sadalījās un no izšautā pie mērķa nonāca tikai pāris šķembas, pat ja tiek šauts no ļoti tuva attāluma. Musketes lādiņš varēja būt jebkas, piemēram, jebkādi šrapneļi vai lodes, mazi akmeņi vai metāla gabaliņi. Musketi izmantoja armija. Tomēr, šāviens, kas raidīts no ļoti tuva attāluma, pretinieka ķermeni aizlidinātu pārdesmit metrus tālu, pa visām malām izmētājot tā ķermeņa daļas.


Laboja , labots 7x