Apollo laikos zinātnieki astronautiem izstāstīja, kas "tur augšā" tiem ir jādara un kā jāidentificē interesanti objekti ierobežotā laika periodā. Apollo 15 misijas astronautus, kuri pirmo reizi izmantoja visurgājēju, apmācīja Kalifornijas tehnoloģiju institūta ģeologs Leons Silvers.

Tas astronautiem palīdzēja pārvietoties ātri un skatīties uz apkārtni ar zinātnes kritisko skatienu, zinot, kas tiem jāmeklē. Rezultātā viņu atradumi un atvestie paraugi zinātniekiem bija īpaši vērtīgi.

Tagad iedomājieties NASA jaunos robotus C-3PO, kas pastaigājas pa Zemes pavadoņa virsmu. Tos kontrolē dažādu nozaru zinātnieki, izmantojot īpašus kustību kontrolējošus apģērbus, atrodoties uz Zemes. Viņi meklē kaut ko interesantu, izmantojot augstas izšķirtspējas kameras. Zinātnieki spēj kustināt robotus tā, it kā paši atrastos uz Mēness.

Šis princips nedarbotos uz Marsa, jo tur būtu sakaru nobīde, bet ar trīs sekunžu nobīdi Mēness ir ideāla vieta.

1000 dienu atzīme ir visai ticama, jo šāda misija ir daudz vienkāršāka nekā izsēdināt uz Mēness cilvēkus. Tā arī būtu lētāka. Nevienam nav jāuztraucas par dzīvības uzturēšanas sistēmām, kosmosa kuģis varētu būt vienkāršāks un vieglāks, samazinot nesējraķetes vajadzīgo jaudu un attiecīgi arī izmaksas.

Tā kā astronauti visticamāk nelidos tālāk par Zemes tuvo orbītu tuvākajā nākotnē, šī varētu būt lieliska alternatīva. Tā neiedvesmo cilvēci atgriezties uz Mēness un izveidot tur pastāvīgu bāzi, bet zinātnei šāds risinājums varētu būt liels ieguvums.

... un sevišķi interesanti būtu kādu robotu-avatāru atvēlēt parastu cilvēku lietošanai. Tas būtu patiesi iedvesmojoši!

Njā. Zinātnieki pārskatijušies Avataru un Star Wars biggrin_mini2.gif

                                                         Ņemts no https://www.tvnet.lv/