Iedomājies kādu dienu pamostoties, sagatavojoties dienai, tiekot līdz tavai mācību iestādei vai darbam tu saprastu, ka tevi vairs neinteresē Jāņa X jaunā auto bildes. Vai arī Annas Y stāsts par to kā viņa tika izbaudīt pusdienas "Dinner In The Sky". Vel jau ir Pēteris Z, kas sācis nodarboties ar Geocache'ingu, bet pat ar visu tavu pozitīvo attieksmi pret ķešu meklēšanu tevi vienkārši nesaista viņa stāsts. Ar Jāni X tu atmācījies līdz 9. klasei vienā klasē, Pēteris Z ir tavs kaimiņu bērnības čoms, kurš pārvācās 5 gadus atpakaļ uz citu pilsētu. Anna Y bija tava darba biedrene nejaušā vasaras laika pusaudžu darbā. Itkā vel vakar šie ļaudis tevi intersēja vai arī tas bija pagaišnedēļ, vai pagaišgad?
Tu vairs neatceries, bet ir jau arī kaut kā vienalga. Tagad tev ir citi ļaudis par kuriem uztraukties, kuriem uzzvanīt, ja gribas kaut ko padarīt vai arī prasīt palīdzību.

Attēls no TheGuardian.com

Ar līdzīgu situāciju arvien biežāk un biežāk saskaras pasīvo sociālo tīklu lietotāji. Par pasīvajiem soc. tīkliem es saucu tos, kuros liela daļa interaktivitātes varētu būt pielīdzināma lurkošanai redditā un minimālā aktivitāte ir laiki un šeiri. Zem šīs kategorijas pirmie divi prātā iekrīt facebook un draugiem.

Uz pašu šo rakstu iedvesmoja The Verge raksts par to cik nepareizi facebook saprot visu draugu padarīšanu (noteikti iesaku iemest aci tur, ja jau šajā tekstā esat tikuši tik tālu, pietam, tas noteikti palīdzēs saprast lielu daļu no konteksta šaj tēmai). Bet lieta, kas mani tiešām pagrūda uz rakstīšanu bija visas netiešās paralēles, kuras var novilkt starp feisbuka un draugiem kļūdām(pasivitāte, cilvēku pūlis nevis draugu loks, visatļautās tiesības, u.c.). Dalot visu visiem neviens tā īsti nesaņem to ko vēlas tā ir varen liela problēma un tieši tāpēc plaukst un zeļ Instagram, Vine, Tumblr, Snapchat, Viber, WhatsApp.


Man pašam paliek interesanti cik daudziem vel joprojām liekas, ka tas viss pūlis ir jūsu draugi. Vel labāk jautājumu var pagriezt - kā jūs domājat cik daudziem draugiem jūs būsiet tikuši Dunbara skaitlī (cik daudziem par jums nebūs vienalga, kuri jūs neaizvietos ar svaigāku draugu rīt, pēc nedēļas vai pēc gada)?

 

P.S. Šī ir vien pirmā daļa no plašakas sociālo tīklu tēmas, kuru vēlos izvērts vismaz 2. daļu (cerams pat vairāk) blograkstā.

Laboja obsidian, labots 1x