Manā īpašumā pirms aptuveni divām nedēļām nonāca šis telefon, Sony Xperia SP. Dēļ iepriekšējā (nelielā) LG G2  aprapskata publicēšanas exs Android grupā es iedomājos, ka derētu iemēģināt roku drusku labāka apraksta izveidošanā. Tā nu lūk - mans telefona apskats: 

Hardware jeb telefona fiziskās daļas:

  •   Ekrāns.

o   Skaists, ass un izmēru ziņā man liekas ļoti ērts bez gala. Specifikācija ir 4.6 collas ar 300+ppi jeb pikseļus neizskaitīsi ja vien nemeklēsi tos zem lupas. Lai ar neesmu nekāds eksperts, bet man liekas, ka ekrānā attēlotās krāsas ir labas, bet nedauz izbalējušas un tajā pašā laikā spilgtākas krāsas tiek apliktas ar pārāk lielu kontrastu vai spilgtumu un pataisa dažu labu attēlu nebaudāmu, jo gaiši sarkana vietā redzu neonsarkanu, it kā tur, kur jābūt tumši zilam redzu neonzilu u.tml., problēmas neesmu manījis ar dzzelteno un zaļo krāsu.

o   Ekrāna skata lenķi ir mazi, jeb no malas tu nevarēsi noskatīties uz to. Es gan nesaprotu, kas tajā būtu tāds slikts, jo esmu to dzirējis kā sliktu lietu. Man, piemēram, nepatīk, ja kāds cits bez mana aicinājuma skatās manā telefona ekrānā, tādēļ neuzskatu šo par ko sliktu. Varbūt vienīgi skatoties filmas vai cita veida video tas būtu kas ne pārāk priecējošs.

  •   Korpuss.

o   Labi izpildīts industrial stils (tā to var nosaukt?). Telefona perimetrs ir no metāla, tajā divās vietās ir neapslēptas skrūves, kas, manuprāt, ir jauks mazs akcents. Lielāks, bet ne nomācoši lieāks, akcents ir telefona kreisajā pusē pa vidu novietotā bloķēšanas poga sidraba krāsā; virs tās ir skaļuma regulēšanas poga un zem tās noteiktā kameras poga.

o   Telefona aizmuguri klāj matētas plastmasas vāciņš kuru noņemot var tikt pie SIM kartes un microSD kartes slota; diemžēl bateriju šeit pa taisno neizņemt.  

o   Priekšpusē pašsaprotami, ka ekrāns un man liekas interesanti, ka tā apakšējā kreisajā stūrī ir viens no mikrafoniem.

  •   Telefona atklātā lejas daļa ziņojumu gaismai.

o   Šim prasījās sava „nodaļa”. Tā nu zem ekrāna, telefona apakšā, ir liels atklāts laukums led ziņojošajām gaismām. Lielākoties man tas šķiet kā lieliski apspēlēts ierastais triks. Kamēr citos telefonos pārsvarā tā ir maza gaismiņa, tikmēr šim atvēlēta plaša daļa telefona apakšas.

  •   Nemaināmais akumulators..

o   Iebūvētais 2370 mAh akumulators spēj pildīt savu pienākumu pret mani – izdzīvot pilnu dienu. Jau nākamajā dienā, pēc telefona iegādes, es mēģināju to noslogot kā vien spēju ar visādām spēlēm, lejuplādēm, video un bilžu apskati, mājas Wi-Fi tīklā. No tā izsecināju, ka pat pie lielām noslozēm es ar šo telefonu varētu darboties apmēam dienu un bez lielām noslozēm - diennakti.

o   Ļoti patīk tas, ka telefons uzkarsis nejūtas – karsts, bet gan „meh, silts” (pie 38 grādiem) un pie lielas noslozes uzkarsis līdz 42 grādiem jūtas vienkārši silts. Patīk arī tas, ka šis telefons, atšķirībā no LG G2, uzsilst no tā apakšas līdz kamerai (to neskarot) vienmērīgi, bet LG G2 visu laiku uzkarsa tikai divos punktos ap kameru un palika Ļoti silts pie 38 grādiem un karsts ap 42.

o   Es veicu divus 'lielus' testus. Pirmais: visu laiku biju pieslēdzies mājas WiFi tīklam, lietoju telefonu ļoti bieži lejuplādējot visu kaut ko, skatoties video youtub’ā, skatoties bildes, mainot uzstādījumus, staigājot no vienas aplikācijas uz otru, uz trešo, spēlējot visādas spēles jeb veicu cik vien maksimālu noslogojumu es spētu uz akumulatoru. Otrais tests bija patstāvīgs 4G pieslēgums un viegls līdz biežs telefona lietojums, veiojot neīstu dzīves situāciju, kad atstāju interneta pieslēgumu, spēlējot pāris spēles, nedaudz sērfojot exs’ā, noskatoties vairākus youtube vieo un izmantojot vairākas sociālās aplikācijas, piemēram, instegram, twatter, feicbook. (Visos testos no sākuma bija pilnīga uzlāde jeb 100% un beigas pirmajam testam bija  15%, otrajam 16%)

  -Pirmā testa rezultāts – 7h 50min kopš atvienošanas no barošanas; 5h aktīvi darbojās; 4h screen-on time.

  -Otrā testa rezultāts – 8h 30min kopš atvienošanas no barošanas; ~2h 30min screen-on time.

Bija arī trešais un ceturtais tests, mēģinot attēlot realistiskāku telefona lietojumu, un arī tajos akumulators ļoti labi veica savu darbu. Pagaidām "īstajā dzīvē" telefons nav apbēdinājis ar akumulatora darbību.

Šeit redzami momentuzņēmumi  ar baterijas monitorēšanas aplikācijām no pāris manis veiktajiem testiem.

  •   CPU un GPU, un RAM jeb telefona veiktspēja.

    o   Telefonā ir ierāmmēts divkodolu Snapdragon 1.7GHz procesors (ja pareizi sapratu @obsidian rakstīto, tad labākais divkodolu procesos līdz šim), Adreno 320 grafiskais procesors un 1G RAM. Cik es esmu izmantojis telefonu ikdienas vajadzībām - tik telefons ļoti ātri sapata, ko es vēlos panākt un attiecīgi rīkojās. Pagaidām neviena nozīmīga laga tādā ziņā nav bijis, bet telefons vēl tikai mazāk par mēnesi lietots, tādēļ par lagiem vēl neko īsti nevaru spriest. Grafiskais procesors arī visai spējīgs, cik es spēlēju grafiski, manuprāt, prasošas spēles, tik daudz tas ļoti labi spēja visu apstrādāt un attēlot; nevienus gļukus, freezus vai artefaktus neatceros, ka būtu manījis. Mans secinājums: ikdienas vieglai līdz aktīvai lietošanai ļoti labi strādājošs telefons. Strādā arī pie lielākas noslodzes.

Pogrammatūra:

  •   Taskbar.

o   Man ne īpaši simpatizē tas kā tiek apspēlētas ikonas un to izvēlētais stils, un izkārtojums. Vēl neapmierina tas, ka zem ikonām labajā pusē attēlo pulksteni un datumu. Man kā „masterrace” ir tīrā android taskbar izvēlne, bet varu arī sadzīvot ar esošo izkārtojumu un attēlojumu. Šeit redzams tas par ko es rakstīju.

  •   App drawer.

o   Nekas diži sakāms man par tā izskatu nav, tik vēlos piebilst, ka man personīgi nepatīk tas, ka aplikācijas ir „ierāmētas”, liekas bezgaumīgi un lieki. App drawer izskats.
Visai interesants gļuks man vairākas reizes bijis, kad aplikāciju izkātojums mainījies uz sistēmas pamatiestatījumu – own order, kaut gan es vienmēr uzlieku alfabētisko izkārtojumu. It kā nekas liels, bet tomēr.. liekas dīvaini.

  •   Sīkumi kā animācijas un krāsu paletes maiņa

o   Animācijas viņi ir izvēlējušies jaukas, nepiespiestas jeb mierīgas. Kad, piemēram, dzēš widžetu no mājasekrāna, tad to pārvietojot virs miskasts (kura parādas app drawer ikonas vietā), tās vāks paveras. Vēl neliela animācija, kad ieslēdz vai izslēdz WiFi un Bluetooth. Tā kā man patīk tādi mazi sīkumi, tad šos un citus es novērtēju.

o   Vēl Sony lieliski pastrādāja iekļaujot ko tik jauku – tēmu maiņu. Ir dota iespēja pēc vēlmēm un patikas mainīt tēmas, kas mainīs fona attēlu, ziņojumu gaismas izmantotās krāsas, piemēram, zvaniem un ziņojumiem, un tēmas maiņa monainīs krāsu peletē akcenta krāsu, piemēram, tēmā „Emerald” akcenta krāsa ir gaiši zaļa.

Šajā galerijā apskatāmi tēmu piemēri.

  •   Apspēlētā ziņojumu gaisma.

o   Programmatūras ziņā ļoti labi apspēlēta ziņojumu gaisma ir tādēļ, ka pats var nedauz pieskaņot konkrētā notikuma krāsu savām vēlmēm. Piemēram, var uzstādīt, ka ienākošajam zvanam būs zaļa krāsa un neizlasītai ziņai būs balta. Diemžēl gan pamatsistēmā ir piejamas tikai 7 dažādas krāsas. Žēl arī, ka netiek dota iespēja mainīt lampiņu spilgtumu, jo dažubrīd tā liekas pārāk uzbāzīga (bet labāk tā kā nekā).

  •   Ieliktās Sony palikācijas (paliekošas aplikācijas, jo no tām netiksi tik viegli prom).

o   Iebūvētā galerija jeb albūms, manuprāt, ir ļoti laba aplikācija. Tajā iestrādātie žesti un animācijas ir labi apspēlētas tādai parastai aplikācijai. Vēl atverot kādu konkrētu attēlu ziņojošā gaisma (ja ir uztādīts) spīdēt tāda kāds būs viens no noteicošajiem attēla toņiem.

o    Vēl ir iebūvēta klipu atskaņošanas aplikācija „Movies”, meh, ir ok.

o   Papildus ir arī aplikācija, kura paredzēta video taisīšanai; neka neesmu sapratis jēgu tādai prastai aplikācijai, jo tur nekādu īpašo video neuztaisīsi ja vien tavi standarti nav kā piektklasniekam.

o   Ir arī Sony select, bezjēdzīga aplikācija, kura iesaka nejauši izvēlētas aplikācijas. Kur tad nu vēl bez *telefona izstrādātājs šeit* nevajadzīgās Play Store kopijas, kura šajā gadījumā papildina bezjēdzīgo Sony select; nekad neesmu redzējis vajadzību arī pēc kāda izstrādātāja Play Store kopijas.

o   Vienīgā labā Sony aplikācija, manuprāt – Walkman. Patīkama mūzikas atskaņošanas programma. Kura sastrādājas ar ziņojumu gaismu; tā spīd līdzi mūzikas ritmam un skaļumam, piemēram, ja klusi, tad nedaudz mirgos, bet ja būs skaļi – spīdēs ļoti manāmi. Tik žēl, ka spīdošā gaisma būs atkarīga no albūma attēla vai, ja tāda nav, tad spīdēs tikai tēmas noteicošajā akcenta krāsā.

o   Vēl ir Sociallife News aplikācija. Tās doma ir vienā aplikācijā apvienot vairāku sociālo portālu newsfeed. Man gan tāda aplikācija nav vajadzīga; pie reizes arī esmu manījis, manuprāt, labākas tādas domas aplikācijas Google Play veikalā. Pie reizes liekas īpatnēji, ka vajag re-sign-in jeb atkārtoti pieslēgt soc. portālu akkauntus pēc kāda laika, nesaprotu gan kādēļ Faicbook neuzticas Sony, ka nedod neierobežotu piekļuvi akkauntam. Šajā albumā var redzēt kā izskatās šajā aplikācijā.

  •   MyXperia

o   MyXperia ir mēģinājums telefona „drošībai”. To pieslēdzot no citas ierīces ar pieeju internetam var telefonu nobloķēt ar pin kodu un likt uz ekrāna attēlot personalizējamu paziņojumu, piemēram, „Cik gan jauki, ka atradi manu telefonu. Lūdzu neatdo šo telefonu tuvākajā lombardā par piečuku un dvuļu, bet - man rokās!”. Ir arī funkcija – atrast telefonu ar GPS palīdzību. Man, gandrīz vai pilsētas centrā dzīvojot, telefonu visai ātri un ļoti precīzi atrada, varētu pat noteikt kurā istabā telefons atrodas. Vēl ir iespēja formatēt telefona atmiņu un it kā nozīmīgākā, bet viss trulākā pieejamā funkcija – „Sound alet”. Tās nosaukums nedod iespaidu par „TRAUKSMES SIGNĀLU”? Hāh.. nekas vairāk par pirdienu. Ieliku telefonu krekla kabatā un kreklu skapī – ne pīkstiena nedzirdēju.

  •   Task manager [vienkāršotā versija]

o   Var uzstādīt pāris iespējas, piemēram, kad pieslēdz telefonam austiņas, tad veiks noteiktas funkcijas, piemēram, ieslēgs Walkman playeri un uzsāks mūzikas atskaņošanu. Šo saucu par ļoti vienkāršoto versiju, jo ir pieejamas maz funkcijas un maz noteicošie faktori, bet noderīgs šā vai tā, it īpaši tiem, kuri nav pirkuši šāda veida aplikācijas. (Jauks pluss ir tāds, ka ir iespējams salikt vaiākus noteicošos faktorus un rezultātus)

  •   Ierīces vadīšana ar cimdiem.

o   Uz šo laikam aī Sony mēģināja iegūt „krutuma cepumus”, jo telefonu var vadīt arī ar cimdiem, kas vēlā Janvārī un Februārī noderēs, jo nebūs ar degunu pa ekrānu jābaksta (lielākoties esmu slinks, lai novilktu cimdus), bet žēl, ka nožīdoja lielo brāļu funkciju – pārvaldīt telefonu izmantojot asākus priekšmetus, piemēram, zīmuli. Tad to sūdsa „Notes” aplikāciju es arī izmantotu.

 

Galerija uz manis uzņemtajām bildēm testa nolūkos.

Pāri palikušie sīkie plusiņi, mīnusiņi un ?-

„?” izskatās ka kameras pārklājošais stikliņš ir polarizēts, bet ko gan es zinu.. Tas atspīd zilgans noteiktā lenķī pret gaismekli. Cerms, ka tas arī ko dod.

„+ UN –„ telefona pakojumā līdzi nāca ne tikai lādētājs, austiņas un lieliskās mācību grāmatiņas, bet arī ekrāna aizsargplēvīte ar niecīgo 2cm2 ekrāna tīrāmo „lupatiņu”. „+” par to, ka nāca līdzi, bet „–” par to, ka telefonu pārklāj pirmās paaudzes Corning Gorilla Glass.

„+” stock kamerai var noņemt skaņu. It kā jau nekas liels, bet tādam flagmanim kā LG G2 to nevarēju noņemt.

„-” nevar uzlikt, lai ir izkrītošā izvēlne, kad regulēju skaņu. Skaņu varu regulēt tikai esošajam ‘notikumam’ un man tas nepatīk.

„?” GSMapp baterijas aplikācija nespēja aizvietot stock baterijas ikonu pie pulksteņa. Nekas liels jau nu tas nav, tik pamanīju, ka tāds fakts.

„-” stock klaviatūra ir mēsls. Ganrīz vai nokaitināja līdz dabūju savu iemīļoto SwiftKey.

„-?” Saprotu, ka viņi vēlās atrādīt, ka arī viņi izdomājuši kā izveidot „floating apps”, bet man to Multitask pogu vēl simtu gadu nevajag atsevišķi, mani ļoti apmierināja tas, ka tur parasti atrodās Menu poga un multitasking logu atveru ilgāk paturot Home pogu.

„--” Stock kameras aplikācija kaut kā neķer Macro režīmu tik ātri kā vēlētos. Tad it kā saprot, ka es no tās to vēlos, bet attēls iznāk miglains, citu reizi atkal nesaprot, ko es vēlos un atkal iznāk miglains.. Nākas pacīnīties, līdz dabūnu, ko vēlos. Tajā pašā laikā, kad vēlos uzņemt kādu plašāku skatu, kamera atkal nespēj nofokusēties tik ātri cik vēlos un iznāk vēlviens miglains attēls galerijā. (Mēģināju 3 vai pat 4 dažādas aplikācijas, tādēļ vaina varētu būt kamerā?)

„?” Matētā telefona aizmugure ir īsta glabātuve taukainiem nospiedumiem. Ja skatās no attāluma, tad neko nevar manīt, bet tuvāk pieliekot to pie acīm var manīt visus nospiedumus.

„++” Telefonā ir iebūvēta 8GB atmiņa no kuras pieejami 5GB un papilds tam ir atvēlēta MicroSD kartes vieta, kura atbalsta līdz 32GB MicroSD karti. Es, lejuplādējot daudz jo daudz aplikācijas kuras man "noderētu kādudien", neaizpildīju vairāk par 3GB, tādēļ liekas, ka tā arī nekad nebūs atmiņas trūkums.

„-” Pārāk daudz reizes man ir nokāries mūzikas atskaņotājs (Walkman), ka sāka jau kaitināt. Ne pa ķeksi vienkārši beidz darbību. Šķita, ka varētu būt kādas domstarpības ar citu atskaņošanas aplikāciju, ko biju lejuplādējis, bet tā nebija problēma, jo arī pēc tās izdzēšanas reizi pa reizei mūzika vienkārši beigusi skanēt.

„-” Ir bijuši arī gļuki pie telefona atbloķēšanas. Fona gaisma ekrānam ieslēgusies, bet pats ekrāns neko neattēlo. Pieskārienus reģistrē (jo spēju atskaņot un pauzēt mūzikas atsskaņotāju), bet nekādu attēli nepārraida. Ar to ātri tiku galā nobloķējot un atkal atbloķējot ierīci.

„- vai ?” Stikliņš telefona pašā apakšā manai ierīcei liekas nedaudz duļķains pāris vietās; NFC uzlīmes aizsargplēvīte, telefona aizmugurē, sāk nākt lēnā garā atkāpties jeb nākt nost, kas man īpaši netaucē, bet neliekas simpatizējoši man pašam.

„+” Telefons no ~20% līdz 100% uzlādējas aptuveni 2h 30minūtēs.

„?” Sony sistēmas iestatījumos ir pievienojuši iespēju "Slow talk", kuras doma ir palēlināt ienākošā zvanītāja balsi, lai labāk varētu saprast, ko otrs cilvēks runā. Vairāk par vienu reizi nemaz netestēju šo brīnumu, jo ienākošā skaņa bija, manuprāt, drausmīga, izklausījās gļukaina un ne pēc cilvēka, ko es pazīstu; man nepatika, bet varbūt kādam tas ir noderīgi..?

Mani secinājumi:

Šis telefons mani ļoti apmerina. Cena pret veiktspēju, manuprāt, ir lieliska. Visu, ko vēlos ikdienā tajā darīt - visu varu izdarīt. Aizkaves divkodolu procesoram nav bijušas, visu ātri vien apstrādā; patīkams pluss ir 4G iespēja un par LMT 4G pakalpojumu nevaru sūdzēties. Vienīgie mīnusi, manuprāt, ir tas, ka kamera manām vajadzībām nespēj ātrāk pielāgoties un tas, ka attēlotās krāsas dažubrīd dod neona spilgtumu un tajā pašā laikā liekas izbalējušas, bet ikdienā sēžot twatterī, integramā un Pocket aplikācijā to nemanu. Patīkama arī apspēlētā ziņojumu gaisma un visu pogu novietojums labajā ierīces pusē, netraucē arī noteiktā kameras poga. Tā kā man nav bijusi saskarsme ar vienlīdzīgiem šīs cenu kategorijas telefoniem, tad man neliekas, ka spēju ļoti objektīvi vērtēt cik gan šis telefons labs attiecībā pret citiem, bet - telefonu visnotaļ iesaku. Manuprāt, lieliska cena pret veiktspēju un iespējām.

Laboja alberts00, labots 2x