Rudito.Ftw miniblogs

  • Rudito.Ftw
    0

    Tiku pie naudas uz paypal, tagad mēģinu noņemt, bet nekā. Vajag VISA karti. Kādas idejas kā rīkoties? Man ir gan MasterCard, gan American Express, nekad nav bijusi vajadzība pēc citas kartes. fkn paypal

    • SJohnson
      0

      Tā ir nevis PayPal vaina, bet Latvijas (un dažu citu valstu) banku sistēmas vaina.

       

      https://en.wikipedia.org/wiki/Debit_MasterCard šis ir autisms.

      • Hibs
        0

        Un es no bankas cilvēka neformālā gaisotnē esmu dzirdējis diezgan lielu PayPal un Visa lamāšanu.

        • SJohnson
          0

          Jā, VISA atradās monopola situācijā, bet uztaisīt debita risinājumu pa virsu tīklam, kurš tika izveidots kredītam nav tā labākā alternatīva.

          Ja MasterCard Debit būtu cits tīkls, tā būtu cita lieta.

          • Hibs
            0

            Nez, man tas atkal neizklausās tik briesmīgi. Nezinu gan sīkumos visu to stāstu. Anyway, mani gan nedaudz mulsina, ka MasterCard piedāvā gan Maestro, gan MasterCard Debit, kas abas ir debetkartes.

          • SJohnson
            0

            @Hibs Jā, MasterCardam ir Maestro, bet tā ir karte, kurai vajag elektronisku autorizāciju (i.e. Visa Electron alternatīva), kas nozīmē, ka tai nevar pieslēgt overdraftu, un ar to nav iespējams samaksāt, ja terminālis ir offlainā. Un pilnu kartes numuru arī manuāli nekur nevar ievadīt, tapēc, ka tas vienkārši nav zināms nevienam, izņemot bankai.

             

            VISA jau arī ir VISA, Visa Debit un Visa Electron. Un vel V-PAY (kura ir vel ierobežotāka, jo to var izmantot tikai ar čipu un PIN), kuru gan neviens neizmanto.

             

             

            Maksājumu sistēmas vispār ir viens milzīgs clusterfuck.

          • Hibs
            0

            Runājot par tiem tīkliem - vai tu domāji Cirrus un Visa Plus? Nedaudz palasīju, un radās sajūta, ka abi ir puslīdz vienādi produkti un abi apvieno gan kredītkartes, gan debetkartes. Tbh, man šķiet, ka apvienot vienā tīklā abus pat ir loģiskāk no bankas menedžmenta viedokļa. Vai arī tam ir kādi nopietni drawbacks, par ko es nezinu?

          • SJohnson
            0

            @Hibs jā, Cirrus ir MasterCard produkts un Visa Plus ir VISA produkts. Apvienošana vienā risinājumā likvidētu konkurenci starp tām abām kompānijām. Un tie tīkli principā ietekmē tikai bankomātus. Mums UK ir LINK, kas implementē abas tās sistēmas (i.e. visos LINK bankomātos (praktiski visos bankomātos) ņems pretī visas VISA/MasterCard kartes, un ar tām varēs darīt tieši to pašu, ko izdevējbankas bankomātos, i.e. izņemt naudu, pārbaudīt bilanci, pieejamo atlikumu, mainīt PIN settingus, utt).

            Ar maksājumu tīkliem es domāju to, kā tie maksājumi tiek apstrādāti, saziņa ar kartes izdevējiestādi, u.t.t.
            Kaut gan, ja VISA samerdžotos ar MasterCard, viņi varētu vienkārši likvidēt visus savus brendus, un uztaisīt sekojošus brendus:
            - Electronic Payment Card
            - Cash/ATM Card
            - Debit Card
            - Credit Card
            shura.gif

            Kā jau teicu, maksājumu sistēmu backends ir tāds clusterfucks, ka ir tāda sajūta, ka tam nevajadzētu strādāt, bet kaut kāda iemesla pēc tas strādā. Tie maksājumu tīkli savieno ļoti daudzas pasaules bankas, kurām savstarpēji nav pilnīgi nekādu attiecību, kas arī ir iemesls, kapēc Tu bankomātā ASV vari izmantot karti, kas izsniegta Latvijā, un tas nekas, ka banku sistēmas ir fundamentāli atšķirīgas.

             

            Ko es centos pateikt saistībā ar MasterCard un MasterCard Debit - pēc kartes pirmajiem 6 cipariem būtu jābūt iespējams noteikt to, kas tā ir par karti - kredītkarte vai debitkarte. Šajā gadijumā to nav iespējams izdarīt, un tā kā kredītkartes nav piesaistāmas "checking" kontiem, tajās naudu īsti ieskaitīt nevar.

            Te gan ir arī trešais spēlētājs - American Express, viņiem arī ir savs tīkls, bet tas nav tik aktuāli tapēc, ka viņi nodarbojas tikai ar kredītkartēm un charge kartēm. (Fun fact: Latvijā īstas AMEX kartes nevar dabūt. Latvijas AMEXi ir tikai tā nobrandoti. Lol Latvijā var dabūt arī Citadeles izsniegtu "AMEX" debitkarti). Ir arī ceturtais - Diners' Club - situācija identiska ar AMEX, tikai visas viņu kartes ir viņu kartes, nevis tikai tā nobrandotas.

            Tāda sajūta, ka tūlīt atnāks @Pārsteigums un uzrakstīs kaut ko "lol banku sistēma ir sūds, kartes ir sūds, FIAT valūta ir sūds un bitcoin ir nākotne. Sen jau laiks izbeigt šo 2 kompāniju, aiz kurām stāv žīdmasoni, izveidoto tirāniju."

          • Hibs
            0

            Monopolstāvoklis privātai kompānijai, kas pretty much regulētu visu naudas plūsmu visā pasaulē. Nez, izklausās pēc pārāk lielas varas.

            Bet jā, ticu, ka maksājumu backends ir tīrākais clusterfuck. Tas gan ir visai loģiski, ja godīgi, ņemot vērā, ka naudu drošības jomā tur pumpē iekšā nonstopā. Sure, visu varētu noteikti padarīt loģiskāku un strukturētāku, taču tad būtu jāsāk no nulles ar milzīgām investīcijām. "Don't fix what's not broken" situācija.

          • SJohnson
            0

            @Hibs Nu es šo situāciju drīzāk aprakstītu "turpināt maintainot 70 gadus vecu codebase, vai scrappot visu, un uztaisīt visu daudz loģiskāku un no 0, bet tā kā tas maksās naudu, radīs ļoti lielas neērtības, un aizņems ļoti daudz laika, nav vērts"

             

            Un vispār - man ir tādas aizdomas, ka tāda veida sistēmas pārveidošana vienkārši novestu pie šī. crazy.gif

          • Hibs
            0

            Jep, es tieši tā arī domāju. Tas xkcd gan ir spot on. biggrin_mini2.gif

    • Rudito.Ftw
      0

      Biju jau aizmirsis, ka ebay ņem pretī tīru paypal. Jāsapērk būs ziemassvētku dāvanas...

      • Jocinsh
        0

        Praktiski visur var ar pp, ja ir ko pirkt, vienkārši iztērē, or kā augstāk teica, kādai paziņai aizsūti, lai izņemt.

      • Burnsey
        0

        Cik ir piķis uz pp?

        • Rudito.Ftw
          0

          Nemaina faktu, ka pie naudas netieuku. 40$

          • SJohnson
            +1

            IMHO dēļ tik mazas summas nav vērts čakarēties. Parēķini. Tu nedrīksti likt cita cilvēka karti pie PayPal, tas nozīmē, ka Tev tā nauda būs kādam jāpārskaita. Tu automātiski pakāsīsi 3-5% no tās. Tad, kad tas cilvēks skaitīs naudu uz savu kontu, viņam iedos ļoti neizdevīgu valūtas kursu, un noplēsīs vel €2 (ja konkrētajam cilvēkam tā karte nav piesieta PayPal, ierēķini vel -€3). Tu labākajā gadijumā tiksi pie €25-30. Nemaz nerunājot par to, ka būs jāgaida 3-7 darba dienas.

            Vienkārši iztērē kaut kur.

            • Rudito.Ftw
              0

              1-2 darba dienas ar 2 euro fee.

      • H4rd
        0

        Vecākiem nav VISA?

      • Niggah
        0

        Well, man it kā ir VISA vecīt crazy.gif

        • Rudito.Ftw
          0

          Es jau sasūtiju no ebay daudz sūdus. biggrin_mini2.gif