Black metal ir ekstrēmā metāla novirziens, kas apdzied tumšas tēmas un tiek izpildīts ar gārdzošu vai augsti brēcošu vokālu, griezīgu ģitāru un ātru bungošanas tehniku. Bungas tiek klopētas ātrā ritmā, izmantojot pedāļus un ģitāras rada varenu skaņas vilni, solo gabali nav izplatīti. Daļa mūziķu ir apsūdzēti baznīcu dedzināšanā un bijuši slepkavību un pašnāvību gadījumi.

Šis smagā metāla apakš žanrs savu nosaukumu ir aizguvis no Thrash metal grupas Venom 1982. gadā izdotā albuma "Black Metal".

Pirmais Black metal vilnis ietvēra grupas kā Venom, Bathory, Hellhammer, Celtic Frost un Mercyful Fate, bet tās visas nespēlēja Black metal. Otrais vilnis aizsākās Norvēģijā 90-to gadu sākumā, ietverot tādas grupas kā Mayhem, Burzum, Darkthrone, Emperor, Gorgoroth, Satyricon un Immortal (mana mīļākā grupa ^^). Šīs grupas jau vienoja kopējas iezīmes un katra attīstīja žanru savā veidā.

Black metal izteica norobežošanos no tā saukā "mainstream" - masu patērētāja, kurš tiek kontrolēts ar populārāko mūziku, kas tiek veidota gandrīz tikai naudas dēļ, Black metal izpildītāji nesaņem daudz naudas, jo klausītāju loks ir šaurs, tā ir underground mūzika, kas necenšas sapelnīt pēc iespējas vairāk.

Lielākā daļa mūzikas teksu tiek rakstīti par dabas un cilvēka tumšo pusi, pretošanos kristietībai un citām organizētām reliģijām, sātanismu, pagānismu, nāvi, dabu, ziemu un mežiem, kas ir izplatīti Norvēģijā.

Uzstājoties uz skatuves, tiek izmantoti dzelkšņi, uguns, asinis, viduslaiku bruņas un ieroči, un tā sauktā corpse paint - melns sejas krāsojums uz balta fona, parasti seja ir balta ar tumšiem krāsojumiem ap acīm un muti, atdarinot buboņu mēra slimniekus. Līdzīgu sejas krāsojumu izmantoja Gene Simmons (atvainojos, ja nepareizi uzrakstīju) no Kiss, pēc tam ko līdzīgu sāka atveidot King Diamond un Alice Cooper. Kad Black metal grupu kļuva vairāk, vairākas apvienības atteicās no corpse paint lietošanas, skaidrojot to kā pārāk nodrāztu lietu.

Gene Simmons King Diamond Alice Cooper
Gene Simmons King Diamond Alice Cooper
Gorgoroth Satyricon
Darkthrone
Gorgoroth Satyricon Darkthrone
Emperor Immortal Mayhem
Emperor Immortal Mayhem

 

 

Pašnāvība

Viena no zināmākajām Black metal leģendām ir Mayhem solista ar skatuves vārdu "Dead" pašnāvība 1991. gadā. Grupas biedrs Euronymous atrada viņu ar pārgrieztām vēnām un shotgun (kā būtu latviski) brūci galvā. Viņa pirmsnāves zīmīte teica: "Piedodiet par visām asinīm" un atvainojās par izšaušanu istabā. Pirms izsaukt policiju, Euronymous devās uz tuvējo veikalu, kur iegādājās fotoaparātu un uzņēma attēlus ar beigto Dead. Velāk viena no fotogrāfijām tika izmantota Mayhem albuma Dawn of the Black Hearts noformēšanai:

Dead

Baumo, ka Euronymus arī uzmeistaroja kaklarotas ar līķa galvaskausa fragmentiem un izvārīja sautējumu ar smadzeņu daļām. Grupa noliedza baumas, bet vēlāk tomēr apstiprināja faktu par kaklarotām. Euronymous esot vēlāk tās izdaļājis mūziķiem, kurus uzskatīja par "cienīgiem".


 

Baznīcu dedzināšanas

Black metal mūziķi un fani esot atbildīgi par vairāk kā 50 kristiešu baznīcu nodedzināšanas gadījumiem Norvēģijā no 1992.-1996. gadam. Daudzas celtnes bija simts gadus vecas un iekļautas vēsturisko pieminekļu statusā. Viena no pašām pirmajām bija baznīca, kuru nodezināja Varg Vikernes no savas viena-cilvēka grupas Burzum, taču viņš tad vēl netika aizturēts.

Domas par šiem noziegumiem dalās. Grupas Gorgoroth ģitārists Infernus un vokālists Gaahl uzteica baznīcu dedzināšanas, sakot: "Tām vajadzēja būt vairāk un tās būs vairāk." Citi izpildītāji atkal nosodīja šo rīcību, saucot to par parastu mēģinājumu izcelties starp Black metal piekritējiem.


 

Euronymous slepkavība un citi noziegumi

Taču problēmas ar Mayhem nebeidzās. 1993. gadā Varg Vikernes no Burzum nogalināja pašu Euronymous. Tajā naktī Vikernes devās ciemos pie Euronymous uz viņa dzīvokli Oslo. Sākās saķeršanās, kuras rezultātā Vargs nāvējoši sadūra Eurnoymous, viņš tika atrsts ar 23 durtām brūcēm. Vikernes vēlāk apgalvoja, ka ir slepkavību izdarījis pašaizsardzības nolūkā, jo Euronymous esot plānojis viņu spīdzināt līdz nāvei. Arī lielākā daļa brūču esot radusies, Euronymous uzkrītot sasistiem stikliem.

Varg Vikernes tika aizturēts dažu dienu laikā un pēc pāris mēnešiem viņam piesprieda 21 gadu cietumsoda par slepkavību un baznīcu dedzināšanu. Brīdī, kad tika paziņots spriedums, viņš smaidīja:

Varg Vikernes

 

Ir zināmi arī citi noziedzīgi nodarījumi no Black metal mūziķu puses:

Samoth no Emperor nodūra savu homoseksuālo fanu, bet Gaahl no Gorgoroth tika apcietināts par kāda vīrieša sagūstīšanu, ja nemaldos, un draudiem dzert viņa asinis.


 

Black metal iedalījums

Laika gaitā Black metal ir attīstījies dažādos virzienos, dažus aprakstīšu.

Melodic black metal

Šis paveids ir ar izteiktāku melodiju, vairāk sastopami ģitāru solo gabali, nereti tiek izmantots sintezators un citi instrumenti. Melodic black metal bieži pārklājas ar Symphonic black metal. Šo stilu pārstāv, piemēram, zviedru Lord Belial.

 

Symphonic black metal

Tiek izmantoti simfoniskie un orķestra elementi, reizēm arī "tīri" vokāli. Laikam jau Dimmu Borgir būs un Old Man's Child.

 

Viking un Folk black metal

Šo stilu spēlējoši ansambļi izmanto savas tautas mūzikas elementus, Viking black metal izmanto ziemeļu folkmūziku un leģendas. Šīs grupas cenšas radīt episku un/vai romantisku atmosfēru, izmantojot arī akustiskās ģitāras un sintezatorus. Varbūt ne gluži Black metal, bet Bathory ietvēra šīs pazīmes, arī pašmāju Skyforger agrīnie albumi ietilptu šajā kategorijā.

 

Blackened death metal

Tas ir Black un Death metāla sajaukums, vairāk tiek izmantotas zemu noskaņotas ģitāras, bungu ritmi ir kompleksāki un vokāli var ietvert gan brēkšanu, gan Death metālā izmantoto "growl" tehniku - zemu, rūcošu dziedāšanu. Vienīgā apvienība, kas nāk prātā, ir Behemoth.


 

Cradle of Filth un Dimmu Borgir, speciāli Jeff Barby.

Pirms lasāt šo, man jāatzīstas, ka, iespējams, esmu ietekmējies no YouTube komentāriem, kur lielāko daļu naidīgo lietu raksta muļķa pusaudži, taču es cenšos nevienu pārlieku neaizvainot, jo tas, ka tevi kāds sauc par "sold out" vai "untrue", uzreiz nenozīmē, ka tu spēlē sliktu mantu. Tagad paliek jau tik traki, ka par untrue iekš YouTube sāk saukt bez maz vai katru daudz maz veiksmīgu ansambli.

 

Cradle of Filth

Cradle of Filth Vikipēdija raksturo kā "Extreme metal", jo, acīmredzot, pārāk daudzi ir nolieguši šo grupu kā tīru Black metal.

Šī grupa nāk no Velsas un tās neapšaubāmais līderis ir Dani Filth. Viņu muzikālais stils ir attīstījies no Black metal uz kaut ko starp gotisko metālu un simfonisko, šo grupu ļoti grūti iekļaut kādās robežās, tā varētu būt viena no tām, kas izkopusi pati savu, nedefinējamu stilu.

Cradle of Filth ir finansiāli veiksmīga apvienība, kas arī nepatīk Black metal faniem; valda uzskats, ka viņi ir "pārdevušies".

Līderis Dani ir arī piedalījies šausmu filmā Cradle of Fear, esmu to redzējis, frīkaina filma.

Grupas dziesmu tekstos jūtama dzejas, literatūras un šausmu filmu ietekme, sātaniskā ziņa nav ļoti izteikta, var būt, ka grupa to izmanto vairs tikai šokēšanai.

Grupas līderis Dani arī rosina daudz diskusiju, jo ir savāda personība. Daudzām meitenēm viņš patīk, bet vīriešiem nereti liekas "gejisks". Lai nu kā būtu, manuprāt, izvirtība no viņa starot staro, kaut gan es apbrīnoju viņa reizēm lietotās kontaktlēcas, kas padara varavīksneni gandrīz baltu vai vismaz gaišu, atstājot redzamus tikai acs melnumus. Interesants skatiens viņam ir. Viņš ir precējies un vinam ir meita.

Jā, aizmirsu piebilst, Dani lieto neatkārtojamu dziedāšanas veidu, nekad neesmu ko līdzīgu dzirdējis, tas vien ir atzinības vērts.

Cradle of Filth

Cradle of Filth

Dni Filth


 

Dimmu Borgir

Dimmu Borgir ir otra Black metal "veiksmīgajā" galā iekļuvusi grupa, tāpāc arī bieži tiek nolikta un izsmieta kā žanra nodevēji un tādi, kas pārdevušies.

Šī grupa tomēr vairāk turās pie Black metal saknēm, bet vienalga jau tēmē uz auditoriju ārpus Black metal, dziesmas vairs nav tik brutālas.

Es kādu laiku arī klausījos Dimmu Borgir, pakāpeniski pārejot uz ko smagāku, tagad, ja klausos DB, man tas vairs neasociējas ar Black metal, kaut kas tomēr nav, skaņa šķiet tāda mākslīgi radīta, pārāk piebāzta ar visādiem efektiem. Tiek izmantotas bungu mašīnas īsta cilvēka vietā, kaut gan viņiem ir ļoti labs buņģieris - Hellhammer, kurš kādreiz spēlēja Mayhem.

Liekas, ka vīri pārcentušies un spēlē vairāk uz tēlu, nevis mūziku, spiež uz pozeriem. Jāatzīst gan, ka viņu grupai ir visskaistākās pentagrammas. Vairāki grupas biedri ir nodibinājuši paši savas apvienības, tas var novest pie šķelšanās.

Dimmu Borgir

Dimmu Borgir

Dimmu Borgir

Laboja Susuris, labots 2x