Astronomija

  • Hibs
    +2

    Vienas no manām mīļākajām lietām internetos ir XKCD komiksi/what-if rakstiņi un MinutePhysics video. Nesen arī XKCD autors Randals Monro (Randall Munroe) izdeva grāmatu "Thing explainer", kurā centos izskaidrot sarežģītas lietas, izmantojot tikai 1000 biežāk izmantotos vārdus angļu valodā. MinutePhysics autors Henrijs Raihs (Henry Reich), savukārt, ierunāja un zīmēja animācijas nodaļai par kosmosa kuģiem no šīs grāmatas savā pēdējā video:

    • Hibs
      +2

      Starp citu, ja vēlies arī mēģināt kaut ko rakstīt, izmantojot tikai 1000 biežāk izmantots vārdus, Randals ir arī internetos ielicis programmiņu, kas veic pārbaudi:

      https://xkcd.com/simplewriter/

      Uzrakstīt kaut ko loģisku ir krietni grūtāk kā varētu šķist.

    • obsidian
      +2

      Nez, man jau kādu laiku tie MinutePhysics/Earth ir pārāk low-end.

      Vairāk tīk šis - https://www.youtube.com/user/sixtysymbols/videos
      Tad ir šis, bet pārāk reti kaut ko uploado - https://www.youtube.com/user/DeepSkyVideos/videos
      Un tad ir Crash Course Astronomija, kas cenšas izvilkt vairāk infas nekā MP, bet arī to pasniegt interesanti vai pat interesantāk. https://www.youtube.com/playlist?list=PL8dPuuaLjXtPAJr1ysd5yGIyiSFuh0mIL

      • Hibs
        +1

        Well, MinutePhysics sāka, cenšoties izskaidrot kvantu fizikas pamatidejas vienu minūšu video, kas actually bija diezgan cool. Daudzas tādas lietas kā viļņa-daļiņas dualitāte, nenoteiktības princips vai speciālās relativitātes princips ir diezgan savādi un neintuitīvi koncepti. Pēdējā laikā gan video patiešām ir ļoti low-end. Man vairāk patīk skatīties Veritasium un PhysicsGirl - viņi ir tiešām riktīgi forši un entuziastiski, skaidro reizēm ne tik triviālas lietas un vēl rāda foršus eksperimentus.

        • Moondefender
          0

          Vertasium un SmarterEveryDay ir mani favourites.