Astronomija

  • i pure 4 fun
    +4

    Labrīt! Nezinu vai šis ir astronomijas grupas cienīgs jautājums, bet tomēr pamēģināšu. Īsti netieku skaidrībā. Vai Zemes gravitācijas lauks ir tas pats, kas Zemes pievilkšanas spēks/gravitācija jeb tas ir kaut kas daudz specifiskāks un konkrētāks?

    • Hibs
      +4

      Līdz galam viens un tas pats nav.
      Gravitācija ir ķermeņu mijiedarbība (savstarpēja pievilkšanās) to masas dēļ. Tā ir viena no 4 fundamentālajām mijiedarbībām*, bez tās vēl ir vājā, stiprā un elektromagnētiskā. Spēks ir mijiedarbības lielums. Fizikā lauks ir matemātisks veidojums, kurā katram punktam laikā un telpā ir sava vērtība. Teorētiski jebkurš lauks darbojas bezgalīgi tālu, taču ietekme ir apgriezti proporcionāla attāluma kvadrātam un pietiekoši lielos attālumos tā nav nomērāma vai izšķirama no fona trokšņa.
      Tīri praktiski runājot - ar Zemes gravitācijas lauku ikdienā domā vai nu Zemes ietekmes sfēru, vai arī Hilla sfēru atkarībā no konteksta. Vienkāršākā valodā - telpu, kurā Zemes pievilkšanas spēks ir dominējošais.


      * - definīcija saskaņā ar Ņūtona gravitācijas likumu. Idejiski diezgan novecojis modelis, kā uztvert gravitāciju, taču joprojām to plaši izmanto, jo tā ir ievērojami ērtāk un strādā gana labi. Varu paturpināt, bet tad drīzāk tikai čakarēšu prātu un, visticamāk, pats iebraukšu auzās :-D