Aviācijai bija liela nozīme cīņās. Kontrolējot gaisu varēja gan izlūkoja, gan bombardēt ienaidnieku izlidojot no mākoņiem. Tāpēc bieži notika cīņas par debesīm, kurās piedalījās iznīcinātāji. Šīs lidmašīnas piesedza bumbvedējus un vajadzības gadījūmā deva atsparu pretiniekam.

 


Messerschmitt Bf.109 vācu iznīcinātājs. Sāka ražot 1937. gadā un līdz 1945. gadam izgatavoja 33984 vienības. Bija otrajā vietā pēc skaita. Laikam vienīgā lidmašīna kura rādija kolesālus rezultātus ar vārstu motoru. Šosi pēc artrušanās no zemes ievilkās iekšā lidmašīnā, lai mazinātu gaisa pretestību (bildē tas ir redzams). Vācieši izmtoja tos cīņās par Āfriku, Lielbritāniju, Polijas iekarošanā, cīņas par Rietum un Ziemeļeiropu, un karā ar PSRS. Kur Bf.109 bija pārāks par visām Sarkanās armijas lidmašīnām, ik seviški par novecojušiem I-15 un I-153 (kukuruzņiki, citiem vārdiem sakot). Šī lidmašīna vareja sasniegt ātrumu lielāku par 700km/h, bet kā psihisku ieroci, izmantoja piestiprinātu pie Messerschmitt apakšas sirēnu. Tā iedarbojās, kad lidmašīna sāka nirt/piķēt, izdvēsās ausis plēsoša skaņa un ložu svilpieni. Karavīriem palika tikai ierakties dziļāk ierakumos un gaidīt. 

 



IL-2 Bija PSRS atbilde vācu iznīcinātājam. Tā bija uzbrukumlidmašīna, kuru ražoja no 1941. gada līdz 1954. gadam. Bija līderis pēc saražoto vienību skaita: 36183. Tos ražoja daudz, jo lēti un vienkārši pēc uzbūves. Bet arī izrādījās labāki par vācu iznīcinātājiem Bf.109. (Sabiedrotie IL-2 sauca par „beast” jeb zvēru). No sākuma izlaida vienvietīgu modeli, vēlāk divvietīgu. Otrs pilots ieņēma pozīcijas pie papildus ložmetēja, kurš bija vērsts uz aizmuguri astes piesegšanai. (Pilotu valodā runājot uz 6. Pēc pulksteņa principa, 12 bija priekšā, 3 pa labi, 6 aizmugurē un 9 pa kreisi). Šī lidmašīna spēja lidot „skūšanās” augstumā, 15m no zemes! (Mūsdienu iznīcinātaji parasti ne zemāk par 50m). Protams, ka piloti izmantoja taktikas uz maza augstuma. Izņemot šaušanu ar lozmetējiem šī lidmašīna prata arī nomest bombas. Viena no tādām bija kapsula pildīta ar balto fosforu. Vācieši to sauca par melno nāvi, vācu Schwarzer Tod, jeb latviešu valodā "mēris". Il-2 viena izlidojuma laika varēja likvidēt no 6 līdz 8 ienaidnieka tankiem. Pie tam biezās Tiger-2 bruņas tam nebija šķērslis.

  


Republic P-47 Thunderbolt bija ASV iznīcinātājs-bumbvedējs, kā arī labi pildija uzbrukumlidmašīnas uzdevumus. Tas bija viens no pamata iznīcinātajiem, kas stāvēja AVS dienestā. Kā arī sūtijās uz PSRS. Sāka ražot 1942. gadā un beidza 1966. gadā, kopumā saražojot 15683. Amerikāņi, neparastas formas dēl, kura tgādināja podu, saukāja par Jag, bet britu domāja, ka tas ir saīsinājums no Juggernaut, jeb "nesavaldāms spēks", cits lidmašīnas nosaukums T-bolt. Tam bija ļoti biezas bruņas, amerikāņu piloti jokoja, ja friču iznīcinātās sēžas tev uz astes, nestreso, pagaidi līdz viņam beigsies lodes. Maksimālais ātrums bija 735km/h. Apbruņots ar ložmetējiem, raķetēm un bombām, dažādu kolibru un veidiem.

 

 


Laboja Whisper, labots 3x