AC/DC ir grupa no Austrālijas, kura tika dibināta 1973. gada novembrī. Grupu izveidoja brāļi Malkolms Jangs un Anguss Jangs, kuri joprojām ir grupas biedri. Grupa pārstāv smagā roka, smagā metāla, rokenrola un blūzroka žanrus. Lai arī kopā ar tādām grupām kā „Led Zeppelin” un „Black Sabbath”, grupa tiek uzskatīta par hārdroka un smagā metāla pionieriem, paši mūziķi grupas stilu dēvē par rokenrolu. Grupai nav iebildumu, ja to atzīst par hārdroka stila grupu, taču nepieņem to, ja viņus sauc par metāla grupu.

 

Ieskats grupas biogrāfijā

Pirms 1975. gada, kad grupa izlaida savu pirmo albumu „High Voltage” , grupas sastāvs pārdzīvoja lielas izmaiņas. Pēc pirmā albuma izdošanas kolektīvs palika nemainīgs, līdz 1977. gadam, kad grupas basistu Marku Evansu nomainīja Klifs Viljamss. Tajā pašā gadā tika strādāts pie jaunā albuma „Powerage”.

1979. gadā grupa ierakstīja albumu „Highway to Hell”, kurš tika augsti novērtēts un atzīts. 1980. gada februārī, nomira grupas vadošais dziedātājs un dziesmu līdzautors Bons Skots, dēļ pārmērīgas alkohola lietošanas. Pēc traģiskā notikuma grupai likās, ka tā beigs pastāvēt, bet pavisam drīz mirušā dziedātāja vietā nāca „Geordie” grupas solists Braiens Džonsons, pēc kā grupa turpināja savu darbību. Pēc šī notikuma grupas cienītāji un fani mēdza dalīt grupas vēsturi divās ērās: Bona Skota ērā (1974-1980) un Braiena Džonsona ērā (1980 - mūsdienas)

 

Grupas nākamais albums „For Those About Rock We Salute You”, bija pirmais albums, kurš sasniedza pirmo vieta ASV topā. Grupas popularitātes samazinājās, kad no grupas aizgāja bundzinieks Fils Rudds un tika aizvietots ar bundzinieku Saimonu  Raitu. Agrajos 1990 gados, grupa pamazām atjaunoja savu uzticību pret faniem, izlaižot jauno albumu „The Razors Edge”.

1994. gadā grupā atgriezās Fils Rudds, pēc tā, kad no grupas aizgāja biedrs Kriss Slaids, kurš bija grupā no 1989 – 1994 gada.

1995. gadā Kriss Slaids tika pieaicināts jaunajam albumam „Ballbreaker”. Kopš tā laika grupas sastāvs nav mainījies.
2000. gadā grupa laida klajā jauno albumu „Stiff Upper Lip”, kurš bija ļoti sekmīgs, pēc kritiķu domām. Kā arī grupas pēdējais studijas albums „Black Ice”, kurš tika izlaists 2008. gada oktobrī, bija otrais visvairāk pārdotākais albums tajā gadā. Tas bija pats veiksmīgākais hīts, kopš hīta „For Those About To Rock”, kas arī ievietojās visos pasaules mūzikas topos.

 

Grupa visā pasaulē ir pārdevusi vairāk nekā 200 miljonus albumu, kas to padara par vienu no visu laiku komerciāli veiksmīgākajām grupām smagā roka žanrā. Grupas albums „Back In Black”, kurš tika ierakstīts 1980. gadā, tika pārdots 50 miljonu eksemplāros visā pasaulē un tas ir otrais visu laiku komerciāli veiksmīgākais albums mūzikas vēsturē.

 

Grupas pirmsākumi un tās nosaukums

Grupas izveidotāji, brāļi Anguss, Malkolms un Džordžs Jangi ir dzimuši Glāzgovā, Skotijā. 1963. gadā ģimenes lielākā daļa pārcēlās uz dzīvi Sidnejā. Džordžs bija pirmais no brāļiem, kurš iemācījās spēlēt ģitāru, pēc kā viņš pievienojās grupai „the Easybeats”. 1960 gados šī grupa bija viena no sekmīgākajām grupām Austrālijā. 1966. gadā grupa „the Easybeats” kļuva par pirmo vietējo Austrāliešu grupu ar hītu – „Friday On My Mind”. Džordža brāļi – Anguss un Malkolms gribēja iet brāļa pēdās un kļūt par muzikantiem, kas arī izdevās. Pēc kāda laika abi brāļi spēlēja grupā – „Velvet Underground”.

Malkolms un Anguss ideju par grupas nosaukumu attīstīja, kad viņu māsa Margareta nejauši redzēja iniciāļus AC/DC uz kādas šujmašīnas. Pēc tā brāļi saprata, ka ir atraduši grupas nosaukumu, kas simbolizēs grupas enerģiskumu un neatlaidību.

 
 

 

Sākotnējie gadi

1973. gada novembrī brāļi Malkolms un Anguss izvedoja grupu AC/DC. Grupā pieņēma basģitāristu, bijušo grupas „The Masters Apprentices” bundzinieku un vokālistu Deivu Evansu. Par lieliem nopelniem grupas attīstībā jāpateicas arī Rejam Arnoldam un Alanam Kissekam, kas palīdzēja grupai sarunāt uzstāšanās vienā no populārākajiem Sidnejas naktsklubiem. Pēcāk par grupu sāka interesēties Gens Pīrsons , kas grupai norunāja vairākas uzstāšanās, kur viņi tālāk attīstīja savu skatuves šovu. Grupas pirmais sastāvs ļoti bieži mainījās.

Pašlaik Angusa skatuves tēlam ir raksturīga skolas uniforma. Tā arī bija viņa māsas Margaretas ideja. Anguss, protams, ir arī izmēģinājis citus skatuves tērpus kā zirnekļu cilvēks, zorro, grorilla un pat supermens. Sākotnēji visi grupas dalībnieki ģērbās vienāda satīna auduma formās, taču grupa „Shyhooks” bija jau paņēmusi šo pieeju, tāpēc grupa šo ideju pavisam ātri aizmirsa.

Vienu brīdi abi brāļi juta, ka Deivs Evanss nav piemērots grupa solists, jo viņi juta, ka viņš ir vairāk glema rokeris. Uz skatuves Evanss reizēm tika aizstāts kā grupas menedžeris, kas sekmēja naidīgas attiecības ar grupas īsto menedžeri Denisu Laughinu. Pēc kāda laika Evanss pameta grupu.

Ar Gena Pīrsona palīdzību tika panākta vienošanās ar Bonu Skotu, lai viņš pievienojas grupai kā galvenais solists. Skots bija noderīgs, esot draugos ar producentiem, kas nokārtoja, lai grupu iekļauj „Chequers” koncertā, kura sekmēja grupas attīstībai un karjerai. 

 

Bona Skota ēra (1974 – 1980)

1974. gada septembrī Ronalds Belfords Skots, jeb Bons Skots, pieredzējis vokālists un Džordža Janga draugs pievienojās grupai AC/DC, aizstājot solistu Deivu Evansu.

Tāpat kā brāļi Jangi, arī Bons Skots ir dzimis Skotijā. Vēlāk bērnībā Bons emigrēja uz Austrāliju. Grupa bija jau ierakstījusi vienu singlu „Can I Sit Next To You, Girl” kopā ar Deivu Evansu, bet kopš grupas galvenais solists bija Bons, dziesma tika pārrakstīta un atkārtoti ierakstīta ar Bona dziedājumu. Bons Skots nomira 1980. gada Februārī, pēc smagas dzeršanas un nāves iemesls bija pārmērīga alkohola lietošana, kas noveda pie saindēšanās.

 

Braiena Džonsona ēra (1980 - mūsdienas)

Pēc Bone Skota nāves, grupa domāja izbeigt darbību un beigt muzicēt, bet Bona vecāki iedrošināja grupu un lūdza tiem sameklēt jaunu vokālistu, par godu Bona nāvei. Jaunajai vokālista vietai bija daudz kandidātu, tai skaitā Buzs Šermans, kurš tolaik atradās grupā „Moxy”, Terijs Slessers, kurš tolaik atradās grupā „Back Street Crawler” un pat „Slade” vokālists Noddijs Holders. Bet veiksme nospīdēja Braiena pusē un viņš tika izvēlēts kā jaunais grupas vokālists.

Kopš Braiens bija grupā, tika pabeigts iesāktais albums „Black in Black”, kurš pēc tam kļuva par grupas visvairāk pārdotākais albums grupas vēsturē.

 

Grupas dalībnieki

 • Grupas dalībnieki, kas joprojām spēlē un atrodas grupā:

  • Anguss Jangs – galvenā ģitāra (1973. – mūsdienas)

  • Malkolms Jangs – Ritma ģitāra, atbalsta vokāls (1973. – mūsdienas)

  • Fils Rudds – bungas (1975. - 1983. un 1994. – mūsdienas)

  • Kliffs Viljams – bass, atbalsta vokāls (1977. – mūsdienas)

  • Braiens Džonsons – galvenais vokāls (1980. – mūsdienas) 

 • Grupas dalībnieki, kas palīdzēja grupai sekmēt tās karjeru un attīstību:

  • Bons Skots – galvenais vokālists (1974. – 1980.)

  • Marks Evans – basa ģitāra (1995. – 1977.)

  • Saimons Raits – bungas (1983. – 1989.)

  • Kriss Slaids – bungas (1989. – 1994.)

 

 • Grupas bijušie dalībnieki:

  • Deivs Evanss

  • Larrijs Krieds

  • Colins Burgess

  • Neils Smits

  • Rons Carpenters

  • Russels Kolmans

  • Nīls Tailors

  • Pēteris Klaks

  • Robs Bailijs

  • Bons Skots

  • Marks Evans

  • Simons Raits

  • Kriss Slaids

Diskogrāfija

 

 

 Noformējums   

 

 

 Nosaukums

 

 

 Gads

 

 

 Ierakstu kompānija

 

 

 High Voltage (Austrālijas)

 1975

 Albert Productions

 

 T.N.T.

 1975

 Albert Productions

 

 High Voltage(Internacionālā)

 1976

 ATCO Records

 

 Dirty Deeds Done Dirt Cheap

 1976

 Albert Productions

 

 Let There Be Rock

 1977

 Albert Procuctions

 

 Powerage

 1978

 Atlantic Records

 

 Highway To Hell

 1979

 Albert Productions
 Atlantic Records

 

 Back In Black

 1980

 Albert Productions
 Atlantic Records

 

 For Those About to
 Rock We Salute You

 1981

 Albert Productions

 

 Flick of the Switch

 1983

 Albert Productions

 

 Fly on the Wall

 1985

 Albert Productions
 Atlantic Records

 

 Blow Up Your Video

 1988

 Albert Productions

   The Razors Edge  1990  ACTO Records
 Albert Productions
 EMI Productions
   Ballbraker  1995  East West Records
 Epic Records
 Albert Productions
   Stiff Upper Lip  2000  East West Records
   Black Ice  2008  Columbia Records

 

Protams, dažas leģendārās grupas dziesmas.

Laboja , labots 4x