Backflow



Jānis Grants – bass, vokāls
Ernests Lībietis – ģitāra, vokāls
Raivis Rubenis – ģitāra
Ēriks Lizbovskis – bungas

Mūzikas stils – roks

Sākotnēji „backflow” tapa kā dažādu, proti, latviešu, krievu un brazīļu kultūru sintēzes projekts, kas vieno atšķirīgu mentalitāšu personības kopīgā idejā un izpratnē par rokmūziku. Tās sākums ir meklējams jau tālajā 1996.gadā, kad gandrīz tie paši dalībnieki (Ernests Lībietis, Kaspars Kalniņš, Raivis Rubenis un Jayr Fernandes), izveido Latvijas mūzikas skatuvē labi zināmo grupu „mary jane”. Tieši tur tiek uzkrāta milzīga pieredze, ko veicina arī daudzās dalībnieku maiņas, katram nākamajam dalībniekam ienesot jaunas vēsmas un redzējumu par skanējumu un mūziku kā tādu. Grupas kodolu (Grants, Lībietis, Rubenis) saglabājot nemainīgu, laika gaitā tiek gūti arī zināmi panākumi un daļa atzinības par paveikto, tai skaitā par grupas vienīgo izdoto albumu „Lost Innocence Vast Ego”, kas 2005.gada Latvijas Mūzikas Balvas ceremonijā tiek nominēts kategorijā Gada Labākais Rock Albūms.

2006.gada vasarā, no Brazīlijas atgriežoties Latvijā grupas oriģinālajam bundziniekam Jayr Fernandes, pārējie grupas biedri izjūt nepieciešamību pēc jaunas lappuses pāršķiršanas – jauna projekta izveides un 2007.gada sākumā pilnīgi oficiāli dzimst „backflow".
Grupa savā īsajā pastāvēšanas vēsturē jau ir sniegusi vairākus koncertus tai skaitā ārpus Latvijas robežām. Pa šo laiku backflow ir arī spēruši pirmos soļus jauna materiāla ierakstīšanā. Šobrīd jau ir uzsākts darbs pie apjomīga materiāla, kas sastāv no pilnīgi jaunām kompozīcijām, kas tapušas pavisam nesen, kā arī no „mary jane” laiku mantojuma - dziesmām, kas iepriekš netika ierakstītas vai piedzīvojušas renesansi jaunā skanējumā.

Diemžēl 2007.gada maijā ģimenes apstākļu dēļ Jayr ir spiests atgriezties savās mājās Brazīlijā, bet par laimi uz to brīdi viņa vietu ir gatavs ieņemt cits bundzinieks Ēriks Lizbovskis (Soundarcade, No How), kurš pēc divu gadu prombūtnes atgriežas Latvijā no Londonas, kur viņam bija tā laime gūt neatsveramu muzikālo pieredzi, uzstājoties vairākos klubos Londonā.
„Backflow” mūziku raksturo kontrasti, estētiskam smalkumam un inteliģentam dziļumam mijoties ar undergrounda raksturīgo skarbumu, primitīvismu un mežonīgumu, nezaudējot pozitīvo attieksmi un dzīvīguma pilno enerģiju. Tas viss tiek panākts, uzsverot grupas spēku kā vienotu veselu nevis liekot akcentu uz kādu atsevišķu indivīdu. Tikai respektējot katra dalībnieka spēju papildināt vienam otru, tiek panākts vienreizējs efekts.

Grupa ļoti ciena un augstu vērtē rock’n’roll vēsturi un tās saknes. Iespējams, ka tas daļēji arī raksturo „backflow” filozofiju un skaidro šī jēdziena būtību, proti, neaizmirst par saknēm. „Mēs ticam, ka pasaules progress un attīstība norit pa spirāli, kas agri vai vēlu mūs noved tajā pašā punktā tikai ar jaunu perspektīvu citā kvalitātē, un tas faktiski arī ir backflow princips mūsu izpratnē”. Filozofijas un pārliecības sakarā gribētos vēl tikai piebilst, ka neapšaubāms grupas „backflow” kredo ir patiesa vēstījuma, skatījuma un emocionālā pārdzīvojuma sniegums klausītājam, kuru, iespējams, visprecīzāk raksturo citāts vēl no „mary jane” laiku hita „Gasoline” lirikas - „Self Is The Greatest Form Of Uniform”.

Time Is Now



Love and Peace



Good To Me



Killer