Caliban ir „metalcore”  vācu grupa, kura izveidota 1997. gadā, Hattingenā. Grupas izveidotāji ir Andreas Dorner un Marks Gorts, grupā pašlaik ir 5 biedri un līdz šim grupai ir izlaisti 8 albumi.

Grupas sākums

1997. gadā, grupa tika izveidota zem nosaukuma „Never Again”. Pēc 6 mēnešu spēlēšanas kopā, grupa ierakstīja divas demo dziesmas, bet tās tā arī netika izlaistas. Šīs dziesmas tika aizsūtītas vairākām ierakstu studijām un ierakstu studija Lifeforce Records bija pirmie, kas kļuva par grupas izdevēju. 1998. gada vasarā, grupai iznāca pirmais albums, bet tas neskaitījās kā studijas albums, jo tajā bija pārāk maz dziesmu. Lai veicinātu albuma popularitāti, grupa koncertēja vairākos šovos un koncertos.Pēc tūrēm Eiropā, kas notika 1999. gadā, grupa atgriezās ierakstu studijā, lai ierakstītu nākamo albumu, kuru varētu izdot kā studijas albumu. Nedaudz vēlāk iznāca arī šis albums – „A Small Boy and a Grey Heaven”.

Muzikālā attīstība

Nākamais albums „Vent” tika izlaists 2001. gadā. Šo albumu izlaida cita ierakstu studija, Imperium Records un Howling – Bull Records Japānā. Īsi pēc albuma izlaišanas grupai piedāvāja tūri pa Japānu ar tādām grupām kā „Slayer”. „Pantera” un „Machine Head”. Šī tūre bija paredzēta pēc ASV tūres, bet šo tūri iztraucēja septembra terora akts Ņujorkā. 2002. gada augustā, grupa ierakstīja trešo oficiālo albumu „Shadow Hearts”. Šis albums bija mazliet mierīgāks un melodiskas nekā iepriekšējie. 2004. gadā, grupa parakstīja līgumu ar ierakstu studiju Roadrunner Records un Abacus Recordings sāka ierakstīt 4 albumu „The Opposite from Within”. 2005. gada jūlijā, izlaida vienu sadalīto albumu – „Heaven Shall Burn”. (Iepriekšējā daļa tika izlaista 2001. gadā.)2006. gadā, grupa izlaida sesto albumu „The Undying Darkness” un pēc albuma izlaišanas devās tūrē ar šo albumu.

2007. gadā, grupa izlaida albumu „The Awakening”, kurš Vācijas topos sasniedza 36. vietu un albums bija daļēji sekmīgs. Divus gadus vēlāk, grupa devās tūrē pa Eiropu. Nedaudz vēlāk viņi parakstīja līgumu ar ierakstu studiju Century Media Records, pēc kā 2009. gadā, tika izlaists jaunais albums – „Say Hello to Tradegy”. Šis albums, tā pat kā iepriekšējais, nonāca Vācijas topos. Tajā pašā gadā, grupa atkal sāka koncertēt ar jauno albumu, kopā ar tādām grupām kā „Emmure”, „Maroon” un „After the Burial”. 2011. gadā, grupa ierakstīja tādu kā demo albumu, kurš netika izdots, jo tajā tika ierakstītas tikai 4 dziesmas, lai gan tajā pašā laika gaitā tika ierakstītas vairāk dziesmas, bet tās tika izdotas vēlāk. Agrajā 2012. gadā, grupa izdeva jaunu albumu – „I Am Nemesis”. Nākotnē grupai ir paredzēts vēl viens albums, kuru sauc „Ghost Empire” un tas tiek plānots iznākt 2014. gada, janvārī.


Grupas dalībnieki

 • Grupas dalībnieki, kas joprojām spēlē un atrodas grupā:

  • Andreas Dorners – galvenais vokāls (1997. – mūsdienas)

  • Marks Gorts – ģitāra (1997. – mūsdienas)

  • Deniss Šmits – ģitāra, tīrie vokāli (2002. – mūsdienas)

  • Patriks Grūns – bungas (2004. – mūsdienas)

  • Marko Šallers – basa ģitāra (2005. – mūsdienas)

 • Grupas dalībnieki, kas palīdzēja grupai un sekmēja tās karjeru:

  • Andreas Nikalau – ģitāra (1997.)

  • Klauss Vilgenbušs – ģitāra (1997. – 1999.)

  • Engins Gūre – basa ģitāra (1997. – 2001.)

  • Roberts Krāmers – bungas (1997. – 2003.)

  • Tomass Sīlemans – ģitāra (2000.)

  • Boriss Prahts – basa ģitāra (2002. – 2005.)

 

Diskogrāfija

 

 

 Noformējums   

 

 

 Nosaukums

 

 

 Gads

 

 

 Ierakstu kompānija

 

 

A Small Boy

and a Gray Heaven

1999

Lifeforce Records

Vent

2001

Imperium Records

Shadow Hearts

2003

Imperium Records

The Opposite

from Within

2004

Roadrunner Records

The Undying

Darkness

2006

Abacus Recordings

The Awakening

2007

Roadrunner
Century Media

Say Hello to
Tragedy

2009

Century Media

I Am Nemesis

2012

Roadrunner
Century Media

 

Manas domas

Šī grupa ir pati pirmā grupa, kas mani uzvedināja uz metāla takas. Kopš tā laika, šis žanrs ir nešķirama ikdienas sastāvdaļa un tas viss pateicoties šai grupai. Nezinu, kas mani piesaistīja, bet tas sanāca. Patīk grupas vokālisti, kas ir diezgan labi saskaņoti un izlīdzina viens otru skaņdarbos. Manuprāt, grupa ir veiksmīgi atradusi savu stilu un sekmīgi prot sakombinēt spēlēšanu ar dziesmu lirikām. Kā jau augstāk minēju, grupa vairāk ir „metalcore” žanra, bet es neteiktu, ka tik ļoti izteikti, jo ir arī parasta dziedāšana, kas padara dziesmu patīkamāku klausīšanai. Biju diezgan izbrīnīts, kad uzzināju, ka grupa nāk no Vācijas. Pārsvarā šādas grupas nāk no ASV, bet šī grupa ir diezgan veiksmīgi izsitusies pasaulē. Kopumā man grupa ļoti patīk un arī klausos to ikdienā.

Dažas dziesmas no grupas repertuāra:

Izmantotie avoti: www.wikipedia.com

Laboja Kurbads, labots 1x