Atceros, kad ļoti, ļoti sen spēlēju Civilization I, kuru man uzdāvināja diskā, kura nosaukums bija 2000 games in 1. Jā toreiz, vienā kompaktdiskā varēja satilpināt 2000 spēles, protams, tikai dažas no tām bija kaut cik jēdzīgas. Toreiz tas viss tika spēlēts uz datora, kuru tagad varētu lietot vairs vienīgi kalkulatora vajadzībām un kad tu ieraudzītu win 95 grafisko izskatu, man liekas, labāk tajā brīdī tu vēlētos iet ārā labāk bumbu padauzīt (Kaut gan jebkurā gadījumā bumbu dauzīt ārā ir daudz labāk, nekā pavadīt pāris stundas pie datora)

Tad nu īsumā, civilizācija ir spēle, kurā tu izvēlies kādu impēriju, kuru tu pārvaldīsi, vai tu būsi varenais Jūlijs Cēzars, mazais Napoleons vai kaprīzā Elizabete I tas ir pilnīgi tavā ziņā. Kad būsi izvēlējies tu sāksi spēli ar vieniem ratiem, sauktiem par "settlers" (kolonistiem) un atrodot labu vietiņu dibināsi savu impērijas galvaspilsētu.

Talāk jau būs izvēle veidot pirmās karaspēka vienības ar kurām dosies pētīt karti un pēc neilga mirkļa izleks paziņojums par tehnoloģiju pētīšanu. Cik atceros sākumā svarīgi bija izpētīt matemātiku, jo tad varēja būvēt uzbrukumam spēcīgās katapultas un bombardēt pretinieka pilsētas.

Tā nu tu lenām attīstīsies, no akmens laikmeta, kad vēl alfabētu nezināsi, līdz pat  šaujampulvera izgudrošanai un pat savas kosmosa SETI programmas palaišanai. Tikmēr tev būs jācenšās sagraut visus savus pretiniekus un klūt par vienīgo pasaules valdnieku, civilizāciju.

 

Pirmā daļa: Uz 64x bitu datoriem nepaspēlēsi, kā arī diez vai to vēlēsies, bet tas ir jāredz, rekur ir pašas spēles saknes, tā ir klasika. Bildē redzami arī manis pieminētie rati (kolonisti) 

 

 Tad nu lūk, kaut kad neilgi pēc tam aizmirsu es par to pirmo daļu, jo biju ticis pie otrās. Klāt bija nākušas pamatīgi daudz jaunu lietu. Papildinātas diplomācijas iespējas, jauni pasaules brīnumi (tie ir tādi, kas dod papildus bonusus un sakrājot kaut kādu noteiktu skaitu un tos nosargājot vari arī vinnēt nevaldot pār visu pasauli), jaunas karaspēka vienības, tehnoloģias u.t.t. Visu pat neatceros nosaukt, bet galvenais jau bija grafika, lai gan toreiz šķiet varēja kapāt Wolfenstein 3D ...

 

Un tad lūk, pēc ilga pārtraukuma iznaca trešā civilizācija, kurā arī bija daudz, daudz izmaiņu. Klāt bija nākuši strādnieki, tagad vairs kolonistiem nebija jāpūlas vaiga sviedros, lai apūdeņotu laukus, kā arī tika ieviesti resursi (ogas, ganāmpulki, zīds u.t.t.) un ja tie tev bija pieejami, tavi cilvēki palika laimīgāki, kā arī varēji veidot īpašas karaspēka vienības. Parādijās arī kultūra. Vienā vārdā sakot izdevusies daļa, kas iepriecināja visus II civilizācias spēlētājus, kuriem trešā daļa rādijās sapņos.

 

 Un tad sekoja ar pārmaiņām pilnā Civilizācija Četri, galvenokārt jau grafikas ziņā. Nezinu kā jums, bet man šī daļa galīgi netīk, vispirms jau tā grafika, it kā mūsdienīgākā un vari grozīt kameru kā gribi, uz leju, augšu, tuvāk un tālāk, apkārt un zem, bet es tā spītīgi palieku pie trešās. Klāt nāca reliģiju uzlabojumi, teiksim, ja tiecies ar kādu civilizāciju, kuras ticība ir līdzīga tavai, ir vieglāk tirgoties, salīgt mieru. Tika arī sabalansēti pasaules brīnumu bonusi. Tā kopumā daudz par šo daļu nezinu, vienreiz tik spēlēju un tad arī izdzēsu. 

 

 Piektā daļa, tadā.. Spēlētājam grafiski vairāk pārskatāma, ar vairākām izmaiņām, kā vienu varu minēt to, ka savā starpā starp civilizācijām vairs nevar tirgoties ar tehnoloģijām. Uzlaboti datora vadītie spēlētāji, pilsētas aizsargājoties var uzbrukt ienaidnieka pretiniekiem pat divu lauciņu attālumā un tām ir doti dzīvības punkti, kad tie ir 0 , tad pilsētu ieņemt būs nieks. 

 

Civilization V: Gods & Kings

Jaunajā papildinājumā, kuram būtu jāiznāk kaut kad drīzumā, pavasarī, būs 27 jaunas karaspēka vienības, 13 jaunas ēkas, 9 jauni pasaules brīnumi un 9 jaunas civilizācijas (Kartāga, Nīderlande, Ķelti, Maiji). Kā arī šajā daļā būs iespēja veidot savu reliģiju, noteikt savu pārliecību par pasaules kārtību. Uzlabota tiks arī diplomācija, tai skaitā spiegošana un vēstniecību veidošana. Kā arī datora vadītais spēlētājs paliks gudrāks un neļaus tev tik viegli iekarot pasauli..

 

 

 

Ja ir kas labojams, vai esmu ko aizmirsis droši komentējiet.

Rakstu nācās rakstīt 3 reizes, ļoti neveikli.. unopera nesaglabā iepriekš rakstīto.

 

Laboja throttle, labots 6x