Mans iepriekšējais raksts bija par portatīvajiem datoriem, šoreiz par stacionārajiem datoriem un tā sastāvdaļām. Lēnā garā mēģināšu skaidrot, kas, manuprāt, ir labāk lietojams un kam ir vērts pievērst uzmanību. Stacionāro datoru var salīdzināt ar pulksteni, kam mēs izvēlamies zobratus, ja viens no tiem sāk atpalikt, tad visa sistēma tiek bremzēta.
Korpusi
Korpusa galvenā funkcija ir saturēt visas komponentes vienuviet, nodrošināt labu ventilējamību un būt vizuāli pievilcīgam, pēdējais gan atkarīgs no gaumes un iespējām, tāpēc arī korpusu izvēle ir diezgan plaša, daudz ražotāju un plašs cenu diapazons. Korpusi galvenokārt iedalās pēc izmēriem:

ATX
Korpusi, kas domāti ATX standarta mātesplatēm (~30x25cm) šie korpusi parasti ir ar četrām 5,25 collu vietām, daudz brīvas vietas sniedz iespēju ievietot daudz cietos diskus vai disku lasītājus, plaši izplatīts izmērs mājas lietotāju vidū.
4f74a885e52c6.jpg

InWin

Cooler Master

Thermaltake

mATX
Vidējā izmēra korpusi, bieži tiek izmantoti biroja datoros, aizņem maz vietas, tomēr nodrošina labu ventilējamību.
4f74aa01d95e9.jpg

Codegen

Chieftec

Fractal

mITX
Mazākais izmērs, bieži tiek izmantots HTPC (mājas video atskaņotājs) vai kā mājas serveris. Parasti šādos korpusos ievieto kādu Intel Atom vai AMD E sērijas pamatplati ar integrētu procesoru un videokarti. Šādi korpusi ir domāti kā pasīvas dzesēšanas risinājumi, gandrīz nedzirdami vai ļoti klusi.
4f74aa1e041da.jpg

GF

Compucase

Antec

fullATX
Otrs lielākais pēc izmēra korpusa standarts, bieži izmantots, ja jaievieto divas videokartes, skaņas karte vai vēl kāda perifērija, izceļas ar divām 120mm ventilātoru stiprināšanas vietām aizmugurē.
4f74aa33d9f08.jpg

Chieftec

Cooler Master

extendedATX
Vislielākie stāvošie korpusi, mātesplatēm ar divām procesoru vietām un daudziem operatīvas atmiņas slotiem (6-12), šādā korpusā ievietojot ATX formāta plati, pietiks vietas arī ūdens dzesēšanas risinājumiem.
4f74aa4886205.jpg

GF

Thermaltake

Korpusi atšķirās arī pēc materiālu pielietojuma, izplatītākie no dažāda biezuma metāla, mazāk izplatīti organiskā stikla vai metāla un organiskā stikla apvienojums. Jo lētāks būs korpuss jo plānāks metāls izmantots un skaļāks šis korpuss būs, tāpēc labāk izvēlēties nedaudz dargākus modeļus. Organiskā stikla korpusi parasti tiek izmantoti kā stila elementi, tiek izgaismoti un citādi pielāgoti, lai izskatītos acij tīkami.
Daudziem korpusiem ir arī putekļu filtri priekšpusē, lai novērstu palielinātu putekļu nonākšanu datorā un iespējamu īssavienojumu veidošanos, ņemot vērā mūsdienu datoros izmantojamo ventilātoru daudzumu, korpuss kļūst par putekļu sūcēju, tāpēc reizi pusgadā vēlams aplūkot putekļu daudzumu un vajadzības gadijumā tos izpūst ārā.

Laboja mad, labots 2x