Režisors: Spike Lee

Galvenajās lomās: Danny Aiello, Spike Lee, John Turturro

Godīgi sakot, es vienkārši nevaru ciest filmas, kur daudz nēģeru. Pat mēģinot racionāli atmest aizspriedumus un tā tālāk, parasti turos pa gabalu no šādiem filmeniekiem. Otrkārt, man ir lielas problēmas ar komēdijām - lielākoties arī turos pa gabalu, jo, kā likums, gandrīz vienmēr saskatu klišejas, jēlības un tā tālāk. Nekāda brīnuma, diezgan negribīgi sāku skatīties Do the Right Thing, kas ir komēdija (kāpēc IMDB to sauc par drāmu?), kur 85% no visiem aktieriem ir melni. Bet kā gan neskatīsies, ieteica draugs, kura kinogaumei uzticos. Noskatījos un jāatzīst - viena no dziļākajām filmām par rasismu, kaut arī rasisms te nav centrālais temats.

Sižeta izklāsts būs diezgan nekāds, jo nekāda īpaša sižeta arī nav. Būtībā mēs pavadām vienu dienu Bruklinā uz ielas. Lielākoties apkārt klīst nēģeri, sildās saulīte, laiž muļķi un tā tālāk, kā jau to nēģeri mēdz darīt. Viens no retajiem baltajiem, te ir Sals ar diviem dēliem, kuriem te ir picērija. Lēnu garu tiekam iepazīstināti ar visiem personāžiem un viņu savstarpējām attiecībām.

Filma ir ļoti dusmīga un tai ir ko teikt. Sen nebiju redzējis tik daudzus dialogus, kur ļautiņi bļautu viens uz otru. Mazāks uzsvars filmā likts uz rasu savstarpējām attiecībām, bet gan ļoti plaši tiek iztirzāta Amerikas melnādaino iedzīvotāju būtība. Kā par brīnumu, tādas lietas kā nēģeri un noziedzība te praktiski neparādās. To jāmeklē kādā citā filmā. Ar to visu Do the Right Thing gribētos saukt par rasistisku. Kāpēc? Tāpēc, ka tā nēģerus filmās atainot nav pieņemts. Pat ja viss atainojums ir reālistisks (man pagrūti spriest, paši saprotiet), melnādainie nav atainoti pārāk labā gaismā. Taču tajā pašā laikā te netiek dalīts labajos un sliktajos, režisors nenostājas nevienā pusē un visžēlīgi atļauj pašiem izdarīt secinājumuis. Filmās rasisma tematika man ne pārāk iet pie sirds, jo tikai retais režisors grib un prot to atainot netendenciozi un radīt vismaz nosacīti objektīvu iespaidu. Vienīgais, ar ko es šo gribētu salīdzināt, būtu American History X. Ja pirms desmit gadiem man liktu noskatīties abus šos darbus, tad noteikti būtu starā par AHX, bet par Do the Right Thing būtu, labākajā gadījumā, meh, ir ok, nekā īpaša. Tagad, esmu nedaudz paaudzies, nobriedis, skats uz dzīvi savādāks, attiecīgi situācija ir otrādāka. Kas zin kā būs pēc desmit gadiem.

Jebkurā gadījumā - iesaku noskatīties. Pat ja atmetam manis plaši iztirzāto rasisma tēmu, filma ir pat vairāk nekā baudāma vienkārši kā komēdija. Vērtējumu negribas likt. Pateikšu, vienkārši lieliska filma. Manā skatījumā.

 

 

Laboja The Loner, labots 3x