Sezonu ar pirmo starta vietu sāk Hamiltons


Ar Luisa Hamiltona uzvaru un Roberta Kubicas otro vietu ir noslēgusies šī gada sezonas pirmā posma - Austrālijas GP kvalifikācija. Neskatoties uz prognozēto "Ferrari" pārsvaru, tieši "McLaren" un "BMW Sauber" piloti cīnījās par pirmo starta rindu Melburnā, bet Felipe Masa palika ceturtajā starta vietā, kamēr Kimi Raikonens tehnisku problēmu vajāts būs spiests startēt no 16.starta pozīcijas.

Pirmajā kvalifikācijas daļā, kas tagad ir pagarināta līdz 20 minūtēm, no tālākas cīņas par augstākām pozīcijām uz starta izstājās Džankarlo Fisikella, Sebastians Burdē, Adrians Zutils, Takuma Sato, Nelsons Pikē un Entonijs Deividsons.

Neskatoties uz savu debitanta statusu nedaudz neiederas šajā kompānijā Nelona Pikē uzvārds, tomēr mēs nezinām "Renault" jauno modeļa "R28" patieso (ne)spēku un varbūt tikai ar pārdabisku piepūli un talantu divkārtējam pasaules čempionam Fernando Alonso izdevās iebraukt otrajā kvalifikācijas daļā.

Tomēr par lielāko neveiksminieku pirmajā kvalifikācijas daļā kļuva Kimi Raikonens, kuram ar vienu lidojošo apli gan pietika, lai iekļūtu nākamajā sesijā, tomēr problēmas ar degvielas padeves spiedienu viņam neļāva pat pabeigt savu bremzēšanas apli un somu līdz boksiem atstūma mehāniķi un turpmākajā kvalifikācijas daļā pagājušā gada Austrālijas GP triumfators piedalīties nevarēja.

Ar otro kvalifikācijas daļu savu dalību cīņā par augstāku starta vietu beidza arī Rubenss Barikello, Fernando Alonso, Džensons Batons, Kazuki Nakadžima un Marks Vēbers. Pēdējais turklāt, kā izskatās bremžu defekta dēļ, piedzīvoja avāriju septītajā līkumā un izlidoja drošības joslā, kur "Red Bull" formulu apturēja riepu nožogojums. Sesija uz brīdi tika apturēta līdz Vēbera braucamrīku nogādāja drošākā vietā.

Starp 10 labākajiem neizdevās iekļūt arī nevienam no "Honda" braucējiem - Rubensam Barikello un Džensonam Batonam, tomēr attiecīgi 11. un 13.starta vieta ir labāks panākums, nekā varējām cerēt pēc japāņu vienības snieguma ziemas testos.

Ar sesto starta rindu šoreiz jāsamierinās Fernando Alonso, kura prognoze piepildās un spānis labākajā gadījumā var cerēt uz vietu punktu zonā. Tikmēr debitanta (gandrīz) Kazuki Nakadžimas 14.starta vieta ir visai loģisks rezultāts.

Izšķirošā 10 minūšu kvalifikācijas sesija beidzot nesākās ar apkaunojošo degvielas dedzināšanas kampaņu - pagāja divi gadi līdz komandu vadītāji pasāka ko lietas labā. Pirmais trasē devās Sebastians Fetels no "Toro Rosso" un pirmais arī pabeidza cīņu par augstāku pozīciju. Fetels tādejādi atnesa savai komandai pirmo top 10 starta vietu sausos laika apstākļos, turklāt otrajā kvalifikācijas daļā viņš izcēlās pat ar sesto apļa laiku.

Abu "Toyota" pilotu Tmo Gloka un Jarno Trulli klātbūtne izšķirošajā kvalifikācijas daļā liecina par acīmredzamu japāņu komandas progresu, uz ko arī norādīja pats Trulli vēl īsi pirms Austrālijas GP sākuma. Arī Niko Rosbergs ir tur, kur viņam jābūt, bet Deivida Kultharda astotā vieta norāda uz to, kur būtu jābūt mājniekam Markam Vēberam, kura "Red Bull" Austrālijā demonstrē pat pārsteidzoši labu sniegumu.

Tomēr atlikušās vietas pirmajās divās starta rindās tika izcīnītas tikai starp trīs komandu pilotiem un ja nebūtu Raikonena tehniskās problēmas, tad "Toyota" un Trulli nebūtu cerības iekļūt trešā starta rindā. Rīta treniņos, kuros komandas parasti izmēģina kvalifikācijas regulējumus, "BMW Sauber" jau pierādīja savu ātrumu un šoreiz ar to nācās rēķināties pat "McLaren" un "Ferrari".

Atliek tikai zīlēt, kāds būtu vietu sadalījums pirmajā rindā, ja savā izšķirošajā lidojošajā aplī 12.līkumā krietni ārpus trases un pat ārpus mākslīgā seguma nebūtu izbraucis Roberts Kubica. Ar visu šo smilšaino kļūdu poļu pilots no eventuālā 'pole position' ieguvēja Hamiltona atpalika par nieka 0, 155 sekundēm.

Hamiltons komandas biedrs Heiki Kovalainens startēs no trešās stara vietas un šajā otrajā starta rindā viņam piebiedrosies vienīgais ierindā palikušais "Ferrari" karotājs Felipe Masa. Otrs "BMW Sauber" pilots Niks Haidfelds startēs no piektās starta vietas.

Var droši apgalvot, ka cīņa par pirmo starta vietu Austrālijā izvērtās starp "McLaren" un "BMW Sauber" komandām - šādu risinājumu pirms sezonas prognozēja retais. Tomēr neaizmirsīsim, ka visi piloti izšķirošo kvalifikācijas sesiju pabeidza ar to degvielas apjomu, kas viņiem būs degvielas tvertnē arī rīt agri no rīta pēc Latvijas laika, kad viņi stāsies uz Austrālijas GP sacīkšu starta.

Austrālijas GP kvalifikācijas rezultāti:

Australijas Kvalifitikācijas rezultāti.

Iz http://www.f1.lv/