Nav jau nekāds noslēpums, mēs visi augam, pieaugam, kļūstam gados vecāki un mūsu vietā nāk cita jaunā paaudze, kura pieņem sava laika teicienus un vārdus.
 Šajā rakstā vēlējos nedaudz pagremdēties savās bērnības atmiņās un dalīties ar dažādiem terminiem, ko lietoju jauns būdams. Runa iet par aizstājējvārdiem (žargoniem), ko lietoja parasto vārdu vietā.
 Ļoti iespējams tu kādus vari zināt, vai atcerēties no senākiem laikiem, varbūt šodien tu lieto pavisam citus apžīmējumus. Droši dalamies ar saviem izteicieniem, ja tie ir savādāki, īpatnēji.

 Āboli - senāk lietotais apzīmējums - Jēpīši. Dzīvojoties pa laukiem, bieži "gājām jēpīšos", parasti tie uzbrukumi notika kaimiņu dārziem, vai saimniecības (kolhoza) ābeļu dārziem.

Košļene - senāk lietotais apzīmējums - Živene. No živenēm nāca Fanķiki (košļeņu papīrīši), tika spēlēts arī uz Kalīšiem (kalenadārīši). Un tikai pēc tam nāca Fiškas.


 Velosipēds - senāk lietotie apzīmējumi - Ričāgs, Fellis. Daudzi no mums ir braukājuši ar dažādiem riteņiem, BMX, un katrs tos saukuši dažādākos apzīmējumos.

 Emociju izpausmes apzīmējums - senāk lietotie apzīmējumi - Čoini, Ķipīgi. Dažādi cool apzīmējumi ir gājuši tautā, sākot no kūlīgi, kruti. Nākot valodā dažādām svešvalodām, sāka piemērot arī citus aizgūtus vārdus, kā Super.

 Pirmais džeks klasē - senāk lietotais apzīmējums - Kekss. Īpašajiem vienaudžiem, kas mēdza ar kaut ko izcelties (labā nozīmē) bija dots apzīmējums Kekss. Bija arī citi dažādi, bet man liekas, ka šo jau retāk lieto mūsdienās.

 Uzspēlēt bumbu (futbolu) - senāk lietotie apzīmējumi - Uzigrāt futeni, uzigrāt buceni. Katrs mēs esam bērnībā dzenājuši bumpu pa pagalmiem, pa dažādiem laukumiem un parasti devām savus īpašos darbību nosaukumus uzspēlēt futeni, Fuča mačs. Tīkla vārtiem iesauka bija Kaste. Nereti vārtu stabiņu vietā atradās skolas somas, vai nomesta jaka.


 Persona bez pilna prāta - senāk lietotie apzīmējumi - Jampampiņš, antiņš. Šādiem cilvēkiem, kam "visi nav mājās" tika piemērotas dažnedažādākie apzīmējumi, piemēram Nav pilns rublis.

 Stilīgu meiteni - senāk apzīmēja par - Čiksa, Džaira, Džuse. Katrā rajonā bija tādas meitenes, kas īpaši ģērbās, krāsojās un citādi izskatijās. Parasti viņām tika piemēroti dažādi apzīmējumi.

Vīni - senāk lietoties apzīmējumi - Vināri. Tiem, kam šādi dzērieni vairāk pie sirds, izvēlējās dažādus savējos apzīmējumus - Vinārs, alus cienītājiem Alēns.

Kādus apzīmējumus jūs lietojat, ja tie ir atšķirīgi un, vai kāds atcerās šos senākos vārdus?

Laboja Zveraboj, labots 3x