Kā jau daži zin, tad es jau mazliet vairāk kā 2 nedēļas esmu Vācijā un vēl ~ 2 nedēļas man te ir atlikušas. Dzīvoju es uz Rügen salas Sassnitz pilsētiņā kas gan drīzāk ir ciems, bet dienā te netrūkst ne tūristi, kuri vēlas aplūkot krīta klintis, ne arī iedzīvotāji kas viskautkur lavās...   Lielā mērā šī pilsētiņa ir tāds kā pensionāru kūrorts tāpēc pēc 8 vakarā ielas ir gandrīz pilnīgi tukšas, jo nestrādā ne veikali, ne ofisi ne arī restorāni... Vienīgā vieta kur var sastapt cilvēkus ir pie kadiem bāriem vai arī pie viesnīcas. 

Šeit pensionāriem ir daudz savādāks domu gājiens kā Latvijā... Viņi jau kopš sāk strādāt, tā arī atliek mazliet naudu vecumdienām, jo saprot ka no pensijas vien nekādas labās vecumdienas neiznāks, tāpēc arī redzēt pensionārus jaunākajos bmw, Ferrari, Porsche un Mercedes kabrioletos te nav nekas neparasts.

Arī apkārtne te ir daudz vairāk sakoptāka nekā Latvijā... To lielā mērā nodrošina viena forša sistēma - Pērkot veikalā, benzīntankā vai jebkur citur dzeramo, tu maksā par dzeramo + vēl ~ 25 centus par pudeli un bundžu kurā ir dzeramais, un pēctam kad esi izdzēris dzērienu, tad veikalos ir automāti, kuros tu vari ieikt pudeli un atgūt savus 25 centus.. tāpēc arī nekur uz ielām nemētājas tukšās pudeles.

Arī cilvēki ir daudz laipnāki. Piemēram man darbā ir jāstrādā kopā ar ~ 3 cilvēkiem katrā maiņā un ar lielu daļu es nemaz kopā neesmu strādājis un pat runājis, bet visi tāpat sveicinās. Bieži vien gadās ka pat vienkārši ejot pa ielu ar tevi sasveicināsies kāds pretīmnācējs.

 

Par manu darbu.. Strādāju es Ostā par palīgstrādnieku un vidēji man maiņa sanāk 10 stundas dienā, bet tā var sākties gan 5 no rīta, gan arī 4 vakarā un tur neskatās uz to vai arā dedzina saule, vai arī gāž lietus. Ja nāk kuģis, tad ir jāstrādā laukā pat vētras laikā. No mājām līdz darbam man ar riteni ir jābrauc ~ 45 minūtes un sliktā laikā jau pat tikai veicot to gabalu es esmu izmircis līdz ādai, bet alga salīdzinājumā ar darbu Latvijā ir krietni vien labāka. Es saņemu 7 Eiro stundā, no kuriem gan 25% aiziet nodokļos, bet tas tāpat nav maz...

 

Sapraru ka vēlos savu nākotni arī saistīt ar Vāciju un centīšos pa nākamo vasaru samkelēt augstskolā kādu apmaiņas programmu ar vāciju, tik būs jāpameklē kur Vācijā var IT mācīties angliski un tad pēc apmaiņas programmas beigām būs arī jācenšas iekļūt tanī augstskolā....

 

Laboja Niķķis., labots 2x