Valsts: Latvija
Režisors: Askolds Saulītis

 

Mēs paņēmām lāpstas un devāmies uz tuvējā meža pusi...

Visai emocionāls stāsts par četriem draugiem, kuri Latvijas mežos nodarbojas ar bezvēsts pazudušo karavīru meklēšanu.

Par pamatu ņemta ASV izdotā Viktora Duka grāmata "Diggers". Filma stāsta par vispārcilvēciskajām vērtībām, lieliski apspēlēts mūžīgās mīlestības temats (samērā burtiski tiek vilktas paralēles ar Lurmena filmu "Mulenrūža" - veiksmīgi), kā arī visai skaudrā manierē atainots ar cik vieglu roku liktenis kara laikā var traģiski samalt cilvēka dzīvi. Beigās nepavīd arī kaut kādas īpašas atziņas vai atbildes uz neuzdotiem jautājumiem - šoreiz tiešām režisors ir uzticējies skatītāju spriestspējām. Filma ir godīga, manuprāt, tur nav neviena nepatiesa vārda. Keep Smiling nav tāda izteikta sižeta, taču šoreiz tas arī nemaz nav vajadzīgs. Drīzāk tāds kā neliels ceļojums - bez tāda stingri nosprausta sākuma un beigām. Un tas viss nostrādā. Vismaz manā gadījumā.  Varbūt vidusmēra EXSietim šī tēma nav tik tuva un interesanta kā man, par cik pats ar savām rokām no mūsu zemītes esmu izracis ne vienu vien karā kritušo. Ja kaut nedaudz interesē vēsture - laipni gaidīti. Desmitiem reižu prātīgāka un dziļāka filma kaut vai par tiem pašiem "Rīgas sargiem". Zinu, nav smuki salīdzināt šādas dikti atšķirīgas lietas pēc būtības, bet es to tikko izdarīju un varat mani tāpēc nemīlēt.

Kādus piecus gadus atpakaļ, fakultātē pie ziņojumu dēļa bij piesprausta lapiņa, kas informēja ka tad un tad Okupācijas muzejā būs kinoseanss ar šo filmu. Es uzreiz blakusstāvošajai kursabiedrenei piedāvāju aiziet noskatīties (abi bijām  jau redzējuši). Atbilde - nē! Kāpēc? Jurģi, tu taču sajēdz, ka es filmas beigās sākšu raudāt? (uz filmu aizgājām tomēr smile_mini.gif )


Ja mans apraksts ir radījis interesi - uz priekšu, vienīgi brīdinu, varētu būt samērā pasmagi ar atrašanu, īpaši ja vēlies daudzmaz skatāmā kvalitātē. Bet, par cik šī filma nav pārāk plašam skatītāju lokam, kam interesēs, tas dabūs.

Vērtējumu nelikšu, neatbilst tomēr īsti klasiskajiem kino kanoniem + pārāk tuva tēma, lai kaut vai pats savā priekšā mēģinātu būt objektīvs. Un tiem, kas mani ir šad tad EXSā redzējuši, nu zināsiet no kurienes man avatars wink_mini.gif

Laboja mad, labots 5x