Sveiki, Labdien, man šodien iet ciet, tāpēc tagad es te ļoti gudri izrunāšos par tēmu, kurā man nevajadzētu braukt iekšā, bet nu reizi noturēties nevaru. Patiesības piedevu sniegs citāti iz laikraksta.

Tātad apsēdos izlasīt Latvijas Avīzi (2011. gada 20. aprīļa izdevums). Tad nu atveru un lasu:
"Krievu šovinistu kustībai "Par dzimto valodu" izdevies savākt vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju parakstus, lai krievu valodai Latvijā tiktu piešķirts otrās valsts valodas statuss."
Protams, pārsteigums, jo ellīgi ātri paspējuši savākt. Te es vēl neko neteicu, jo to jau biju gaidījis. Lasot tālāk, mani gaidīja vēl interesantākas atklāsmes:"J. Osipovs - "Valsts valodas statusa piešķiršana krievu valodai vienlaikus būtu arī kulturāli vēsturiskā taisnīguma atjaunošana, kā arī veids, kā mūsu valsti padarīt mums visiem mājīgāku."
Pirmais wtf moments - par kādu vēsturisko taisnīgumu ir runa? Kā nopratu domāts varētu būt par valsts vēsturiskajiem pamatiedzīvotājiem. Nu cik man zināms, un, ja es vēstures stundās kaut ko esmu dzirdējis, tad te tā kā kādreiz dzīvoja balti un lībieši (varu nedaudz jaukt jēdzienus, bet cerams, ka sapratāt mani). Krievijas impērijas laikā krievi te bija tā teikt "ciemiņi". Par tiem 50 gadiem, kas bija pirms pēdējiem 20 gadiem, pat nerunājot (domāts pirms 1991. gada).
Turpinu lasīt, atkal citēts cienījamais Osipova kungs:"Valsts vara pret krieviem Latvijā, turpina Osipovs, izturējusies kā "patoloģisks nelietis", kurš "spļauj sejā" un "spārda bērnus". Aha, un ja mani atmiņa neviļ, un skolā man tiešām ir kaut kas mācīts, tad augstākminētajos 50 gados bija līdzīga situācija (ja reiz tiek runāts tādos epitetos) pret latviešiem Latvijā.
Nu bija jau vēl visādas pērles tajā rakstā, bet neaizraušos. Minēts ir arī, ka krievi latviski protot, bet negribot runāt. Bet kamdēļ man jārunā krieviski ar viņiem?
Rezumējums: saprotams, ka daudziem kož acīs, ka galvenā loma Latvijas teritorijā ir latviešiem un latviešu valodai (nu vismaz Satversmē tā rakstīts), bet reizēm arī vajag piedomāt kas tiek runāts. Mani nez kāpēc mač šaubas, ka tie latviešu bāleliņi, kas tagad ir Īrijā, pēc 50 gadiem sāks prasīt, lai tur katrs ar viņiem runātu latviski un vēl palūgtu, lai latviešu valoda būtu 2. Īrijas valoda, bet kas zina, kas zina...
Starp citu, visās valstīs valsts finansēta izglītība ir TIKAI valsts valodā.
Par citām lietām runājot - atkal top šūpoles, varbūt kādu brīdi turēs, ja kāds akal par daudz nešūposies blum_mini.gif
Nu jā, nāk Lieldienas un ārā spīd saulīte.
Bet...
Ko tur lai dara? Tur nekā nevar darīt! Kā nu būs, tā pārtiksim.