Olīva ir 6 gadus veca meitene, kuras sapnis ir piedalīties "Little Miss Sunshine" bērnu skaistumkonkursā. Tam viņa visai cītīgi gatavojas kopā ar savu vectēvu, taču, taisnības labad, jāsaka, ka meitene ir apaļīga un izredzes viņai tikt uz konkursu ir niecīgas, atlases pirmajā kārtā viņa palika otrā.

Vectēvs Edvīns, savukārt, ir Otrā pasaules kara veterāns, kurš tika izsviests no veco ļaužu pansionāta par heroīna lietošanu. Tāds īstens zudušās paaudzes cilvēks, kuram lamuvārdi galīgi nav sveši un kura attieksme pret sievietēm ir "jo vairāk, jo labāk". Taču savu ģimeni viņš tik un tā mīl, jo sevišķi mazmeitu.

Ričards Hūvers, Olīvas tēvs un Edvīna dēls, ir izveidojis 9 soļu programmu, kurā sludina uzvarētāju garu un mudina cilvēkus nepadoties. Viņš cenšas noslēgt līgumu, lai varētu savu mācību izstāstīt plašākam cilvēku lokam un pie reizes nopelnīt naudu. Taču nav tā, ka alkatība būtu vienīgais iemesls, viņš patiešām fanātiski tic savai programmai.

Šerila, Ričarda sieva, cenšas saturēt ģimeni kopā un ir lielā mērā pārstrādājusies, viena pati uzturot ģimeni finansiāli. Taču viņa īsti par to nesūdzas, bet vienkārši cenšas visu izdarīt.

Dveins (Vikipēdija apgalvo, ka Šerilas dēls no iepriekšējās laulības, citi avoti klusē. Filmā arī neatminos, ka tas būtu minēts. Lai nu kā, tas nav nemaz tik ļoti būtiski), ir 17 gadus vecs pusaudzis, kura lielais mērķis ir kļūt par iznīcinātāju pilotu. Lai pierādītu savu mērķtiecību, viņš ir devis klusēšanas zvērestu, ko jau 9 mēnešus ievēro. Tāpat arī viņš cītīgi ievēro savu treniņprogrammu. Tiesa, kā jau tas nereti ir ar pusaudžiem, viņš ienīst visu pasauli, tāpēc glābiņu tver Nīčes grāmatās.

Un visbeidzot pēdējais ievērojamais tēls - Frenks, Šerilas brālis. Nelaimīgas mīlestības dēļ viņš centās pārgriezt sev vēnas. Bailēs, ka viņš centīsies pašnāvību atkārtot, ārsti Šerilai iesaka viņu neatstāt vienu, tāpēc uz kādu laiciņu Frenks pārvācas pie Šerilas. Pirms pašnāvības mēģinājuma, viņš bija literatūras profesors kādā universitātē un padziļināti pētīja franču rakstnieka Marsela Prusta daiļradi un dzīvi līdz tika atlaists no darba.

Kādu dienu ģimene saņem zvanu no skaistumkonkursa rīkotājiem, ka Olīva tomēr varēs piedalīties konkursā. Tā kā ģimene nevar atļauties lidmašīnas biļetes, tiek nolemts doties 800 jūdžu (jeb ~1300 km) garajā ceļā ar vecu VW busiņu, kuru pa ceļam piemeklē ne viena vien ķibele.

Jā, šobrīd tas izklausās pēc uzmetuma visai draņķīgai amerikāņu komēdijai, kas ir pārsātināta ar jēliem jokiem un neveikli kuriozām situācijām, taču tā nebūt nav. Galvenais uzsvars ir uz ģimenes locekļu savstarpējām attiecībām, ko jo īpaši paspilgtina fakts, ka nav viena noteikta galvenā varoņa, stāsts vijās ap viņiem visiem kā vienu veselumu.

Noteikti jāuzslavē arī aktieru darbs, jo sevišķi pārliecinošs savā lomā man šķita Frenku atainojošais Stīvs Karels, kuru pierasts tomēr redzēt vairāk vai mazāk pajoliņa lomā no The Office. Vectēva atveidotājs Alans Arkins pat saņēma par šo lomu Oskaru kā labākais otrā plāna aktieris, tāpat zelta statueti arī piešķīra par labāko scenāriju, vēl divās nominācijās (labākā otrā plāna aktrise, labākā filma) gan to neizcīnīja.

Ja ir vēlme noskatīties ko cilvēcīgu, bez pārlieku lielām jēlībām, drāmām un cīņas ainām, iesaku!

Ekrānšāviņi:

Treileris:

Laboja Hibs, labots 2x