Image Hosted by ImageShack.us



      Logina, paroļu un e-meilu bezkontakta noklausīšanās no attāluma

Jūs domājat, ka antivīrusu programmu datu bāzes regulāra atjaunošana, programmu jaunāko versiju izmantošana un kriptēšana var garantēt datorā ievadītās informācijas konfidencialitāti? Diemžēl nē. Un te runa nav ne par specdienestiem ar vismodernāko aparatūru, ne spiegprogrammām, nedz arī par hakeriem, kas izmanto programmu nepilnības vai cilvēku lētticību.
Konfidenciālu e-meilu tekstus, paroles un citu konfidenciālu informāciju iespējams noklausīties vārda tiešā nozīmē izmantojot 5 latu mikrofonu. Doug Tygar no Kalifornijas Universitātes (Berkeley) ziņo, ka viņiem ar relatīvi vienkāršiem paņēmieniem analizējot klaviatūras taustiņu skaņas, izdevies rekonstruēt vairāk kā 95% no ar klaviatūras ievadītā teksta. Tam pamatā ir princips, ka taustiņi, kas novietoti tuvāk klaviatūras malām, skan savādāk nekā tie, kas atrodas centrā līdzīgi kā bungas skan savādāk tuvāk pie apmales. Analīzes mehānisms nav atkarīgs no priekšzināšanām par konkrēto personu vai klaviatūru. Visa nepieciešamā informācija šifrēšanai tiek iegūta, implementējot vienkāršu pašapmācīšanās algoritmu un vārdnīcas vārdu minēšanas sistēmu līdzīgi kā pareizrakstības pārbaudītājos. To visu veic neliela datorprogramma, kas pēc īsa apmācīšanās perioda ir spējīga atšifrēt jau gandrīz jebkādu tekstu, ieskaitot simbolus loginos un parolēs. Skaņas kvalitātei nebūt nav jābūt izcilai - pietiek ar lētāko standarta datora mikrofonu, kurš var būt novietots pat blakus telpā. Mazliet plašākas iespējas ir paraboliskiem mikrofoniem, kas skaņas var uztvert no blakus ēkas pārdesmit metru attālumā. To, kāds tam var būt pielietojums negodīga cilvēka rokās nav jāstāsta.

Pats esmu dzirdējis, ka noklausās sarunas no istabas stikla radītām vibrācijām. Taču par taustiņu skaņu radītajiem trokšņiem man grūti noticēt, ka var atklāt precīzi, kurš tiek spiests (piemēram burts T vai G). smile_mini.gif