Lordi ir angļu valodā dziedoša somu šokroka grupa, kuru 1996. gadā dibināja Tomijs Putānsū, pazīstams arī kā Mr. Lordi. Grupa ieguva slavenību pateicoties savām pazemes briesmoņu maskām, kā arī ironiskām dziesmām par šausmu tematiku un, protams, uzvarai 2006. gada Eirovīzijā. 

Grupas biogrāfija

Tomijs Putānsū, mūziķis un Kiss grupas fanu grupas vadītājs, iedvesmojoties no saviem elkiem, nolēma uzsākt grupu. Pēc Kiss piemēra, jaunās grupas dalībnieki izdomāja sev pseidonīmus un maskas. Pats Tomi kļuva pazīstams kā Mr. Lordi. Grupas dalībnieki uzstājās tikai savās maskās un ar pseidonīmiem, bet viņu uzstāšanās tika arī papildinātas ar pirotehnikas šovu un teātra elementiem.

2002. gada Helovīnu naktī tika izdots pirmais grupas albums „Get Heavy”. Dziesmas „Devil is a Loser” un „Would You Love a Monsterman?” uzreiz kļuva par grupas hītiem. Drīzumā šīm dziesmām tika uzņemti videoklipi. Dziesmu vārdi tika veltīti briesmoņiem, vampīriem, dēmoniem, kā arī rokmūzikas apdziedāšanai un slavināšanai.

Lordi sāka sadarboties ar pazīstamu producentu Hijļi Hijļesmaa, kurš līdz šim strādāja ar tādām grupām, kā HIM, Amorphis un Sentenced. Drīzumā grupa laida klajā savu otro albumu „The Monsterican Dream”, kas bija „tumšāks” par iepriekšējo un arī ne tik veiksmīgs. Pēc šī albuma grupā mainījās sastāvs: pievienojās jauns basģitārists Ox un pianiste Awa. Ar jauno sastāvu grupa aizvadīja tūri kopā ar HammerFall. Abi albumi tika apkopoti un izlaisti Apvienotajā karalistē ar vienu nosaukumu - „The Monster Show”.

Drīzumā tika izdots jauns albums "The Arockalypse", kurš izrādījās daudz veiksmīgāks par iepriekšējiem. Albuma ierakstīšanā dalību pieņēma daudzi pazīstami mūziķi no slavenām grupām, tai skaitā Brjus Kulik no Kiss.

2005. gada Mr. Lordi saņēma piedāvājumu izvēlēties dziesmu no saviem albumiem, ar kuru Lordi varētu pārstāvet Somiju Eirovīzijā. Grupa izvēlējās dziesmu "Hard Rock Hallelujah” un saīsināja to no 4 min. līdz 3 min, lai tā atbilstu konkursa noteikumiem. Pirmo reizi Somiju, valsti ar bagātām roka tradīcijām, pārstāvēja rokgrupa. Uz 2000. gada valsts atlasi pieteicās Nightwish, bet Eirovīzijas komiteja grupu izbrāķēja. Lordi sacēla pietiekami lielu skandālu, jo liela sabiedrības daļa uzskatīja šo grupu par „sātanisku” dziesmu tekstu un masku dēļ.  Turklāt grupai bija finansiālas problēmas dārgās aparatūras nogādāšanai līdz Grieķija. Tikai pateicoties sponsoriem šo problēmu izdevās atrisināt.

2006. gadā Lordi izgāja cauri atlases tūrei un uzstājās konkursa finālā, kur arī pēc skatītāju balsojuma guva uzvaru. Uzstādot jaunu un vēl nepārspētu savākto punktu skaitu – 292 punkti. Šī uzvara atnesa lielu popularitāti grupai, albums „Arockalypse” ieņēma pirmās vietas daudzu valstu topos. Bet dziesmai „Hard Rock Hallehujah” tika uzņemtas pat divas videoklipa versijas. Pēc uzvaras grupu Lordi apsveica pats Somijas prezidents un premjerminists.

2006. gada maijā tika organizēts Open-Air pasākums, kuru apmeklēja 90 000 cilvēku. Tas kļuva par lielāko pasākumu Somijas galvaspilsētas vēsturē. Dziesma „Hard Rock Hallelujah” tika arī pirmajā vietā karaoke kluba dziesmu sarakstā, kur pārspēja Īrijas regbija komandas fanuu uzstādīto rekordu (50 000 balsu), Lordi fani apvienoja 80 000 balsis. Kā arī centra laukums Rovaniemi tika pārdēvēts par godu Lordiem.

2008. gadu Lordi pavadīja pasaules tūrēs Download un Ozzyfest, kā arī laida klajā jaunu albumu „Deadache”.

2010. gada pavasarī grupa ierakstīja jaunu albumu, tikai jau ASV teritorijā, „Babez For Breakfast” studijā WireWorld. Albums vienlaikus parādījās Eiropas, Japānas un ASV veikalu plauktos. Tajā pašā gadā grupu pameta bundzinieks, kurš vairs nevēlējās slēpties zem maskas un psiedonīma. Par jauno grupas bundzinieku kļuva Otus, bet 2012. gadā grupa publicēja informāciju par viņa nāvi.

 

Tērpi

Tērpus un maskas izgatavo no lateksa un krāso ar roku. Katrs tērps ir unikāls, gan pēc izskata, gan pēc savas leģendas. Ja grupā notiek sastāva maiņa, jaunie dalībnieki izdomā un izgatavo sev jaunu tērpu. Pirms katras uzstāšanās Lordi pārģērbjas un grimmējas vairāk nekā stundu. Grupas dalībnieki nerādās bez maskām pat preses konferencēs un intervijās. Tas ir rakstīts viņu līgumā. Pat tad, kad somijas prezidents lūdza viņus atnākt bez maskām, viņi atteicās. Tikai ar lielām grūtībās Vācijas laikrakstam Bild izdevās 2005. gadā dabūt pāris bildes, kurā grupas dalībnieki ir bez maskām.

 

Raksturīgas dziesmas

Laboja , labots 5x