Tev ir rūteris, un vēlies hostēt spēļu serverus uz datora, vai arī nodarboties ar citām lietām, kurām ir nepieciešami atvērti porti?

Šī pamācība tev palīdzēs forwardot un atvērt portus priekš Windows un Linux operētājsistēmām.

Es negarantēju, ka šī pamācība darbosies ar visiem rūteriem, bet tai vajadzētu darboties ar gandrīz visiem populārāko ražotāju rūteriem. Daļa no šīs pamācības arī būs netulkota un atradīsies citā lapā, jo katram rūterim tas ir nedaudz savādāk, un iztulkot to būtu neiespējami.

Linux:

Veic labo peles klikšķi uz interneta ikonas tavā tāskbārā, un izvēlies opciju "Connection Information". Atvērsies logs līdzīgs šim:

/

Nokopē un kaut kur pieraksti "Default Route" adresi. Šī būs "Internal IP address", kas tiks pieminēta vēlāk.

Kad ir darīts, dodies uz šo lapu, un seko instrukcijām (garantēju, ka tās būs uzrakstītas ļoti saprotami un būs viegli izpildāmas). Neaizmirsti, ka tavs "internal address" būs tas ko tu nokopēji pie "Default Route".

Pie traffic type izmanto "TCP", ja vien programmas dokumentācijā nav norādīts kas cits (gandrīz visas programmas izmanto TCP).

Ja tu nezini sava rūtera adminstrācijas paroli, ielūkojies šajā lapā.

Kad esi visu paveicis, laiks ir pārbaudīt, vai viss darbojas. Atver programmu priekš kuras tu forwardo portus (piemēram, minecraft serveri), dodies uz šo lapu, ieraksti portu, kuru forwardoji, un ja viss ir uzstēllēts labi, vajadzētu parādīties šādai ziņai:

.

Atceries, ka šī lapa rādīs, ka porti ir aizvērti, ja programma, kura izmanto portus, tajā brīdī NETIKS izmantota (nelistenos portus).

Apsveicu, tu tagad vari izbaudīt pilnīgu interneta funkcionalitāti.

Windows:

Atver Start Menu, pie Search ieraksti cmd, un, kad atrod, atver, vai arī pie "Run" ieraksti "cmd" un spied "OK".

Kad atveras, ieraksti "ipconfig". Kad darīts, atskrullē uz PAŠU augšu, un redzēsi kaut ko līdzīgu šim:

 .

Nokopē un kaut kur pieraksti ciparus, ko redzi pa labi no "Default Gateway". Šī būs tava Internal IP adrese, kas tiks prasīta vēlāk pamācībā.

Kad ir darīts, dodies uz šo lapu, un seko instrukcijām (garantēju, ka tās būs uzrakstītas ļoti saprotami un būs viegli izpildāmas). Neaizmirsti, ka tavs "internal address" būs tas ko tu nokopēji pie "Default Gateway".

Pie traffic type izmanto "TCP", ja vien programmas dokumentācijā nav norādīts kas cits (gandrīz visas programmas izmanto TCP).

Ja tu nezini sava rūtera adminstrācijas paroli, ielūkojies šajā lapā.

Kad darīts, atver Control Panel, un pie "Search Control Panel" ieraksti "firewall". Vajadzētu parādīties iespējai "Windows Firewall". Nospied uz tās. Kad atveras, kreisajā malā meklē iespēju "Advanced Settings". Nospied, un atvērsies jauns logs. Kreisajā malā vispirms nospied uz "Inbound Rules". Labajā malā spied uz "New Rule". Atvērsies vēl viens logs. Izvēlnē norādi, ka rule ir priekš Porta. Spied "Next". Vajadzētu parādīties šim:

 .

Pie "Traffic Type" izvēlies tādu pašu kā izvēlējies uzstādot rūteri (defaultā tas būs TCP). Izvēlies "Specific Local Ports", un ieraksti porta numuru, kuru iepriekš forwardoji. Spied "Next". Izvēlies "Allow The Connection" un spied "Next". Nākamajā logā atķeksē visu un spied "Next". Visbeidzot, ievadi jebkādu nosaukumu šim portam (vēlams, tādu pašu kā programmas nosaukumu kura izmantos šo portu, vienkārši lai nejuktu pēc tam). Spied "Finish". Tālāk, izvēlies "Outbount Rules" kreisajā malā. Šeit dari visu identiski, kā darīji pie "Inbound Rules".

Kad esi pabeidzis, aizver visus iepriekšējos logus, atver programmu priekš kuras forwardoji/atvēri portu, un dodies uz šo lapu, lai pārbaudītu, vai viss ir bijis veiksmīgi. Ieraksti portu ko forwardoji, un ja viss izdevās, tad tev vajadzētu redzēt šādu ziņu:

.

Atceries, ka veiksmīgs rezultāts augstākminētajā lapā būs TIKAI tad, ja programma testēšanas brīdī būs atvērta un darbosies (listenos portu).

Apsveicu, tu tagad vari izbaudīt pilnīgu interneta funkcionalitāti.

 

 

Laboja Susuris, labots 2x