Kaut gan fraņči un angļi 1.pk laikā bija prasmīgakie tanku būvētāji, bet krievi ar vaciešiem vispār tādus nepazina. Staigā legendas un stāsti, ka krievu kareivji pirmo reizi ieraugot tankus nodomaja, ka tās ir lauku virtuves un metās virsu. Kāds bija viņu izbrīns, kad „virtuves uz riteņiem" sāka šāut. Tie bija Reno tanki! 2.pk laikā situācija strauji mainijās uz pretējo pusi.

  


M4 Sherman bija vidējais, pēc klasifikācijas, amerikāņu tanks. Sāka ražot 1942. gadā un saražoja līdz 1945. gadam 49 234 vienības. Tas svēra 30,3 tonnas, ekipāža sastāvēja no 5 cilvēkiem. Plaši pielietoja ASV, Lielbritānijas un pat PSRS armijas. Nosaukumu dabūja par godu amerikāņu generālim Uiljamam Šermanam. M4 bija galvenais amerikāņu tanks 2.pk periodā. Maksimālais ātrums bija 39 km/h un tas spēja nobraukt bez apstājas 190 km. Apbruņots bija ar 75-mm lielgabalu, markas M3 un ložmetēju. Korpus, pārsvarā, tika metināts no tērauda lapām. Bet tanka aizmugure, aiz ložmetejnieka un radista bija lūka, kas bija domāta, salīdzinoši drošai evokuācijai no M4 vajadzības gadijumā (tādas nebija M3 modelim). Šī tanka korpusā, tornī lika citus lielgabalus un dodot papildus numuru pie nosaukuma un laida ārā, karā. No visiem 2.pk tankiem M4 „nēsāja” sevī viss vairāk dažādu motoru: M4, M4A1, M4A2, M4A3, M4A4 un M4A6. katrs motors, pēc saviem kritērijiem bija unikāls. Stāstīt par visiem ir par ilgu, jo visi bija vienlīdzīgi, bet M4A2 tika izgatavots speciāli priekš PSRS. Sarkanai armijai vajadzēja tanku ar dīzeļa motoru. Ātrumkārba bija mehāniskā ar 5 ātrumiem, 4 uz priekšu, 1 atpakaļgaitai. Lielāko ties, šis tanks bija modifikācija no iepriekšējā modeļa M3, pēc korpusa, vedošās daļas, transmisijas un ekipāžas izvietojums tankā saglabājās, tikai ar pāris uzlabojumiem. Par šo tanku var stāstīt daudz un ilgi, bet konkrētāk par tā uzvedību cīņas laukos rakstos par cīņām.

 


 

Tank, Infantry Mk III, Valentine, jeb īsāk sakot Valentīns. Britu vieglais tanks, svēra tikai 15,75 tonnas, ekipāža satāvēja no 3 cilvēkiem. To ražoja no 1940. līdz 1944. gadam, bet ekspluatēja līdz pat 1955. gadam. Tanks ar mazu lielgabalu, 40-mm un maksimālo ātrumu 25 km/h. ( to laikam vajadzēja pirmajos rakstos iebāzt, bet jūs braucat ar riteni apmēram no 18 km/h līdz 30 km/h). Valentīns spēja nobraukt 150 km. Protams, bija daudz dažādu modifikāciju, bet sevišķas slavas tas nenopelnija, kaut gan bija, pēc Shermana (ASV), labākais Lielbritānijas tanks. Tas varēja cauršaut Tiger-2 bruņas tikai no 50-100 m, pretēji, Tiger-2 vareja to pilnīgi iznīcināt no 3km. Protams pret tīgeriem izmantoja PAI „Bishop” un PAI „Archer” ar lielakiem lielgabaliem. Vairak izmantojās cīņās par Āfriku.

  


В-1 bis fraņču tanks. Likās, ka 20. gados 20. gadsimta fraņči tikai un nodarbojās ar savu tanku uzlabošanu un modifikāciju, bet neko pretī vāciešiem tie nevarēja nostādīt. Šis tanks bija vidējais pēc klasifikācijas un svēra 32 tonnas. Tam piemīta 60-mm biezas bruņas, kas spēja saglabāt tanku no visiem vācu vieglajiem un vidējiem ieročiem. Bija aprīkots ar 75-mm un 47-mm lielgabaliem un ložmetēju, kas stiprinājās un atseviškas platformas un spēja pagriesties pa labi un pa kreisi par 10 grādiem. Kopumā tika saražoti 403 tanki, kuri aktīvi piedalījās karā no maija līdz jūnijam 1940. gadā. Pēc Francijas okpācijas kaujās tika atgriestas 161 mašīnas. Tikai jau ar vācu krustu uz borta un tika izmantots kā apmācības tanks iesācējiem.

 


Laboja Whisper, labots 2x