Pēdējā laikā diezgan populāras paliek idejas par lietotāja izveidojamiem viedtālruņiem, kā rezultātā lietotājs iegūtu gandrīz pilnīgu kontroli par savu ierīci un arī  padara to, par savām vēlmēm vispiemērotāko. Tādā veidā lietotājam nebūtu nepieciešams mainīt visu savu ierīci tik bieži, kā tas notiek tagad, kad ierīces tiek mainītas pat biežāk, kā reizi gadā. Tik bieži mainot elektroniskās ierīces tiek piemirsts, ka vecās ierīces nevar vienkārši izmest miskastē un aizmirst par to eksistenci, jo viedtālruņa akumulatoros un viedtālruņa komponentēs atrodamās vielu saturs ir kaitīgs videi, ja tas nonāk saskarsmē ar to.

 

Kā tas sākās?

Šāda projekta ideja pirmsākumi ir meklējami Izraēlā, kur telekomunikāciju kompānija ‘’Modu’’ bija pirmie, kuri ieguva patenta tiesības par viedtālruņiem kuru komponentes ir atsevišķi funkcionālas (modulāras). Vēlāk šos patentus iegādājās Google par 4,9 miljoniem ASV dolāru.

Pirmo publisko koncepta ideju par saliekamu viedtālruni var atrast ar nosaukumu ‘’Phonebloks’’, šī ideja tika padarīta publiska 2013. gadā, koncepta autors bija vācietis Deivs Hakkens (Dave Hakkens). Šis koncepts ieguva ievērojamu uzmanību, gan no parastiem lietotājiem, gan no izstrādātājiem. ‘’Phonebloks’’ bija plānots, ka spēs piedāvāt iespēju iegādāties viedtālruni, kuru var ļoti vienkārši uzlabot, salabot un pārveidot. Projekta autors arī cerēja, ka pēc šī projekta veiksmīgas realizācijas varētu šo projektu paplašināt, veidojot arī citas elektronikas ierīces ar šādu pašu metodi.

Gandrīz 2 mēnešus vēlāk, šis projekts pārgāja Google un Motorola paspārnē un ieguva nosaukumu ‘’Project Ara’’. Izveidojoties šim projektam, ievērojami tika mainīts sākotnējā koncepta izskats. Izstrādes laikā ik pa laikam tika paziņota kāda jauna un interesanta informācija, par šo projektu, tādā veidā tika iegūta laba reklāma.

Kamēr ‘’Project Ara’’ centās iegūt ar vien vairāk cilvēku uzmanību visā pasaulē, tikmēr jau no 2013. gada negūstot tik labus rezultātus kā Google projekts, uz priekšu virzijās cita viegli pārviedojama viedtālruņa veidošana – ‘’Fairphone’’. ‘’Fairphone’’ atšķirībā no ‘’Project Ara’’ vairāk tika plānots kā viedtālrunis, kurš nesatur materiālus, kuri nākuši no kara vai konfliktu zonām. Bet kā alternatīvu veidu, ja pirmais mērķis neizdodas, bija uzstādījuši izveidot modulāru viedtālruni.

Pirmais ‘’Fairphone’’ viedtālrunis vairāk vai mazāk izpildija savu galveno mērķi, bet projekta autori nedomāja pie tā apstāties. Bet raksts jau nav par materiālu izvēli, bet par ko citu… Kāda saistība šim ar raksta tēmu? Lūk! ‘’Fairphone’’, ieguvuši vairākus investorus nolēma turpināt savu darbību un sāka veidot modulāru viedtālruni – ‘’Fairphone 2’’.

Kamēr notika diezgan lēna kustība Google un Motorolas projektā, tikmēr 2014. gadā, sevi skaļi centās pieteikt kompānija ‘’Vsenn’’, kuri solija iespēju uzlabot gan viedtālruņa komponentes, gan vizuālo dizainu. Lai gan šī ideja uzradās ar lielu ‘’blīkšķi’’ un izskatijās, ka varētu pat pārspēt ‘’Project Ara’’, tomēr pēc neilga laika tā noklusa, līdz 2015. gada Jūnijā ‘’Vsenn’’ paziņoja, ka ir spiesti pievienoties citai kompānijai finansiālu iemeslu dēļ.

Un tad 2015. gada Novembrī šiem iespaidīgajiem projektiem piepulcējās viens jaunpienācējs – ‘’PuzzlePhone’’. Šī, Somijā radītā, projekta mērķis ir radīt mazāku vides piesārņojumu un arī samazināt elektronikas atkritumu daudzumu. Lai gan pagaidām šis projekts tikai cenšas savākt nepieciešamo finansējumu, tomēr izskatās, ka tas varētu pat izdoties.

‘’Project Ara’’

Projekta mērķis ir radīt ierīci :

  • Kuras sākuma komplektācijas cena ir pēc iespējas zemāka.
  • Komponenšu ražošana būtu iespējama gandrīz visiem.
  • Būtu iespējams pielāgot ierīci savām velmēm.
  • Pēc iespējas mazāk būtu ierīču, kas nonāk saskarsmē ar dabu.

Google plāno, ka šīs ierīces komponentes būs atļauts un iespējams izstrādāt jebkuram! Parasti ir ierasts, ka ierīces detaļas izgatavo kāds noteikts ražotājs, bet ar ‘’Project Ara’’ ir vēlme šo ieradumu mainīt.

Galvenais ierīces rāmis, jeb ‘’skelets’’ sākumā būšot pieejams 3 dažādos izmēros – mini, vidējā un lielā. Mini izmērs varētu būt aptuveni Nokia 3310 lielumā, medium – aptuveni LG Nexus 5 izmērā, bet large – aptuveni Samsung Galaxy Note 3 izmērā.

Ierīces skeletam būs iespējams pievienot komponentes gan priekšpusē, gan aizmugurē. Komponenšu vietās varēs ievietot jebkādu komponenti, ja tās izmēri būs atbilstoši. Piemēram – ierīce sākumā tiek iegādāta ar uz priekšu vērstu skaļruni, bet ierīces izmantošanas laikā šo skaļruni būšot iespējams nomainīt pret fiziskām pogām priekš spēlēm.

Ierīces sākuma cena – 50 ASV dolāri. Lētākajā ierīces versijā būs iekļauts tikai pats nepieciešamākais, lai ierīce funkcionētu, protams, tas viss būs vēlāk nomaināms pret ko citu.

Plānots, ka šīs ierīces būs pieejamas no 2016. gada.

 

‘’Fairphone 2’’

Šī ierīce piedāvā atšķirībā no ‘’Project Ara’’ nepiedāvā tik plašas pārveidošanas iespējas, bet tomēr piedāvā vairāk, nekā pašlaik ierastie viedtālruņi. Ražotāji plāno, ka ierīce būs pieejama ar Android 5.1 Lollipop, bet to vienkārši varēšot aizstāt ar kādu citu operētājsistēmu, piemēram – Ubuntu, Sailfish, Firefox OS un varbūt arī citām.

Ierīces specifikācijas, kuras diemžēl nav maināmas, kopumā ierīce izskatās, kā nepārāk dārgs viedtālrunis.

  • Snapdragon 801 čipsets.
  • 2 GB RAM.
  • 8 MP aizmugurējā kamera.
  • 5 collu Full-HD (1080p) LCD displejs.
  • 2420 mAh akumulators.
  • Ierīcē arī ir plānoti 2 SIM-kartes sloti un arī iespēja ievietot Micro-SD atmiņas karti.

Ierīce piedāvā brīvu vietu tās aizmugurē, kur vienkārši var pievienot NFC uztvērēju, bezvadu uzlādes uztvērēju vai ko tamlīdzīgu.

Ierīces cena – 580 ASV dolāri.

Plānots, ka ierīce būs pieejama Eiropā no 2015. gada Decembra, bet pārējās pasaules vietās – 2016. gadā.

 

‘’PuzzlePhone’’

Mērķis ir radīt ierīci, ar kuras palīdzību būtu iespējams samazināt elektronikas atkritumu daudzumu. Un arī samazināt nepieciešamību katru gadu iegādāties jaunu ierīci. Šī projekta ierīce ir paredzēta, ka būs sadalāma 3 daļās – ‘’mugurkaulā’’, ‘’smadzenēs’’ un ‘’sirdī’’. Visas 3 daļas būšot maināmas neatkarīgi no citām. Tātad iegādājoties labākas ‘’smadzenes’’ tās varēs ielikt tajā pašā ierīcē, bet iegādājoties jaunu‘’mugurkaulu’’, derēs visas iepriekšējās ierīces komponentes. Ierīce visticamāk izmantos Android 6.0 operētājsistēmu.

Sākuma komplektācija :

‘’Mugurkauls’’ – 5 collu Full HD LCD displejs, 16 GB iekšējā atmiņa, rāmis un skaļruņi.
‘’Smadznes’’ – vēl nezināms 8-kodolu procesors, atmiņa ar 3 GB RAM un 12 MP aizmugurējā kamera.
‘’Sirdī’’ -  vēl nav konkrēti zināms.

Plānotie pieejamie rāmji, jeb ‘’mugurkauli’’ būtu no dažādiem materiāliem un ar dažādu iekšējās atmiņas apjomu. Plānotajā cenā ir iekļautas arī abas augstāk minētās komponentes.

  • Melnas plastmasas – 16 GB ($333)
  • Metāla – 32 GB ($444)
  • Vara – 64 GB ($777)

Plānotais laikds, kad ierīce būs pieejama – 2016. gada Septembris.

 

 

 ‘’Project Ara’’ kopumā izskatās kā viskvalitatīvākais projekts no visiem, pašlaik eksistējošajiem mēģinājumiem. Kā arī šis projekts izskatās kabatai visdraudzīgākais, tomēr tas visticamāk netiks pabeigts tik drīz kā cerēts. ‘’PuzzlePhone’’ ideja izskatās kā, modulāro viedtālruņu iPhone – neizlecošs, kvalitatīvs un dārgs. Šis projekts arī nav peļams, bet kamēr tiks sagaidīts 2016. gada Septembris, tikmēr iespējams, ka Google un Motorolas projekts būs ievērojami uzlabojies.

 

Paldies, ka atvēlēji laiku šī raksta izlasīšanai!

Laboja mad, labots 7x