Nosaukums: Sid Meier`s Pirates!

Gads: 2004.

Žanrs: Stratēģijas.

Izstrādātājs: Firaxis Games.

Izdevējs: Atari

Platforma: PC, PSP, WII, MAC, Xbox

Oficiālā mājaslapa:  http://www.2kgames.com/pirates/pirates/home.php

Ieskats spēles sižetā: 17. gadsimts - pirātu laikmets un jaunu zemju meklēšana. Karību jūras kolonija. Tev ir 8 gadi, notiek lielas svinības. Bet ielaužas kāds ļaunais un tavu ģimeni apcietina un zvēra nogalināt. Tu esi vienīgais, kurš ir spējīgs izbēgt un tu to arī dari. Pēc 10 gadiem tu strādā uz kāda kuģa par apkalpes locekli. Pret visiem izturās skarbi, bet tev ir spēks sarīkot dumpi un kļūt par kuģa kapteini. Priekšā tevi gaida angļu, spāņu, franču vai holandiešu koloniju attīstība vai pilnvērtīgs pirāta mūžs, kā arī protams, atmiņas par ģimeni.

Manas domas par spēli: vienmēr mani ir saistījušas pirātu spēles. Vai tad nav jauki - braukā apkārt, uzbrūc kam gribi, meklē leģendārus priekšmetus un beigu beigās samierinies ar sakāvi?

Sižets: Šī nav pirmā pirātu spēle, kur ir šāds sižets - tev jāatgūst ģimene. Vienīgi šeit tas ir visādi papildināts un izskaistināts. Tu vari kļūt gan par labāko jeb meklētāko pirātu un tai pat laikā par kādas kolonijas virsaiti. Dīvaini ir tas, ka kolonijas pieņem pirātu par galveno. Bet tai pat laikā, kad sižets ir izskaistināts ar piedzīvojumiem tas ir dikti vienāds - tev jāuzvar tas pats pirāts, lai iegūtu informāciju par ģimenes locekļiem, tu vienmēr viņus atradīsu mazā šķūnīti, neviens to šķūnīti nekad neapsargās, nu jā - tā kā tu atradi māsu, atradīsi arī tēvu, tikai pamainīsies izskats.

Spēles gaita: Nu šeit, manuprāt, spēle izceļās starp visām sava veida līdziniecēm. Sākšu ar pašu interesantāko - kaujas sistēmu. Pirmkārt, jau fascinējoši vien ir tas, ka tu viens vari uzvarēt 150 lielu cilvēku apkalpi. Nu, bet cīnīšanās te ir ļoti intersanta. Te nav jāspaida x, c, z vai vēl zin kas, lai uzbruktu ar augsto sitienu, zemo vai vidējo. Ir jāspiež attiecīgais cipars - un tikai īstajā laikā! Pretinieks var pieliekties un tādējādi izvairīties no tava sitiena, nobloķēt to ar augsto sitienu vai kā citādi. Vieglajā grūtības pakāpē jau tas ir viegli, jo tev rāda, kas jāspiež, bet vēlāk sitiens jāuzmin tikai pēc pretinieka kustībām. Tāpat ir stratēģiski jāsabalansē ierocis - vai tu kaujā ņemsi garo zobenu, vai kādu citu eksotisku ieroci. Tāpat līdzīga sistēma ir jūras kaujās un dejās ar mīļoto. Jā! Tas man bija, kas jauns! Ja parasti šādās spēlēs sievietēm varēja tikai dāvāt puķes līdz viņas dos, tad tagad viņas ir jāaizdejo līdz viņas sāks dot. Un dejot nemaz nav tik viegli! It īpaši, kad vēl pašam ir jānosaka, kad jāgriežas, kad jāiet, kad jāsasit plaukstas. Spēle norit ātri un lēni. Lai nebūtu jāstaigā pa pilsētu meklēt veikalu, tā vietā uzreiz dod pilsētas izvēlni, kas ir daudz parocīgāk. Bet kuģot gan ir lēni. Derētu kāds ātruma maiņas taustiņš. It īpaši kuģot ar mazu apkalpi - vēl trakāk. Bet spēles gaita ir interesanta un pirmās 2 dienas no datora tevi neatraus. Tālāk varbūt patiks tikai īstiem spēļu cienītājiem, kas spēli nevar atstāt nepabeigtu.

Grafika un skaņas: Nekad neesmu kuģojis ar burinieku tā kā nemāku teikt cik dzīvīgas ir skaņas. Mūzika atbilst 17. gadsimtam. Par grafiku - 2004. gadā jau varēja kaut ko vairāk, bet tomēr grafika spēlē ir iznākusi jēdzīga. Metama nav, daiļa arī nav. Pats uzsvars uz jūru ir likts maz, lai gan patīk, ka var mainīt 2 dimensiju skatu punktu uz 3 dimensijām, kamēr esi jūrā. Cīņās, dejās un sarunās pie grafikas ir piestrādāts vairāk, bet tāpat tā nesasniedz maksimumu, kad to pat gribētos. Nepatīk arī vienādība, jo gandrīz visās kolonijās meitenes ir vienādas - lieli pupi, gara auguma, pamainīti tikai mati un kleita.

Vērtējumi:

  • Mans: 8.6/10 par labi pavadītajām 2 dienām.
  • Gamespot kritiķu: 8.8/10
  • Gamespot spēlētāju: 8.7/10
  • IGN: 9.2/10

Ekrānšāviņi: sdf3

sdf4

sd44

Traileris:

Gameplay: