Priekšvārds

Šajā rakstā tiks apskatīta grupa Blink-182. Iesaku izlasīt līdz galam, jo šīs grupas un tās biedru dzīves gājums ir bijis nudien raibs, un ne tas vieglākais. Kā arī, vēlams raksta sākumā iegaumēt katra uzvārdu, jo tālākajā rakstā ar vārdiem vairs reti kur sastapsieties. Patīkamu lasīšanu.

 

Blink-182 ir amerikāņu rokkgrupa. Grupas sastāvā ir vokālists un basģitāras spēlētājs – Marks Hoppuss, vokālists un ģitārists Toms DeLongs un bundzinieks Trevis Bārkers. Viņi ir pārdevuši vairāk kā 28 miljonus albumu visā pasaulē, kopš grupas izveides Povajā, Kalifornijā, 1992. gadā. Ar sākotnējo bundzinieku Skotu Reinoru, 1994. gadā viņi izlaida savu debijas albums "Cheshire Cat", ar kuru guva vidēji lielus panākumus. Savukārt 1997. gadā izdotajam albumam "Dude Ranch" tik pārdotas vairāk kā miljons kopijas. 1998. gada tūres vidū, bundzinieks Skots Reinors tika samainīts pret jauno bundzinieku – Trevisu Bārkeru.

Lielākus panākumus grupa sāka iegūt līdz ar 1999. gadā izdoto, trešo studijas albumu – ''Endema of the State'', kurš no Billboard topa 200 vietām, ieguva 9. vietu, spilgtākās šīs albuma dziesma nepārprotami bija ''What’s My Age Again?'' un ''All the Small Things'', kuras vēlāk jau kļuva par viņu populārākajām dziesmām. Ar dziesmu ''All the Small Things'', grupa ieņēma 6. vietu Billboard Hot 100 topā. Blink-182 savu popularitāti turpināja palielināt ar nu jau ceturto izdoto studijas albumu ''Take Off Your Pants and Jacket (2001)'', kurš sasniedza 1. vietu Amerikas Savienotajās valstīs, Kanādā un Vācijā.

2005. gada sākumā DeLongs pameta grupu. Viņš izveidoja jaunu grupu ''Angels & Airwaves'', kamēr Hoppuss un Bārkers izveidoja grupu ''+44''. Hoppuss turpināja savu karjeru arī kā TV programmu vadītājs, taču Bārkers turpināja to kā producents un solo mākslinieks. Blink-182 atkārtoti apvienojās 2009. gada februārī un savu sesto studijas albumu “Neighborhoods” izdeva 2011. gada septembrī.

Grupas izveide un tās pirmssākumi

Grupa Blink-182 tik izveidota Povajā, Kalifornijā, Sandjego priekšpilsētā, 1992. gadā. Marks Hoppuss pēc augstskolas pabeigšanas Ridžkrestā, pārcēlās uz Sandjego, kur iekārtojās mūzikas ierakstu veikalā un iestājās koledžā. Savukārt DeLongs tika izmests no Povajas augstskolas dēļ tā, ka esot piedzēries piedalījies skolas basketbola spēlē, tādēļ viņš tika spiests mācīties citā rajona skolā vēl vienu semestri. Rančo Bernardo augstskolā, viņš iepazinās ar Keriju Keju, kurš arī bija ieinteresēts pankmūzikā. Keja draudzene, Anne Hoppusa, iepazīstināja viņu ar savu brāli DeLongu 1992. gada augustā. Abi divi sadraudzējās ātri un regulāri sāka spēlēt DeLonga garāžā, kur tika izveidota dziesma “Carousel”. DeLongs, kā bundzinieku paņēma savu draugu Skotu Rejnoru, kuru viņš saticis bija Rančo Bernardo augstskolas grupu konkursā. Rejnors bija stipri jaunākais visā todien esošajā grupā, viņam bija tikai 14 gadi.

Grupa mēģinājumu vietu pārcēla uz Rejnora guļamistabu, kur tā pavadīja entās stundas rakstot mūziku, Hoppuss un DeLongs bija abi neatņemami grupas vokāli. Sākotnēji grupas nosaukums bija “Duck Tape”, līdz DeLongs iedomājās par tādu vārdu kā “Blink”. Hoppussa draudzene bija saniknota par to, ka viņas otra puse velta pārāk lielu uzmanību grupai un nostādīja izvēles priekšā, un izvēle bija – viņa vai grupa. Hoppuss izvēlējās pirmo variantu un grupu pameta ātri vien pēc tās izveidošanās. Īsi pēc šī atgadījuma, DeLongs Hoppussam paziņoja, ka esot aizņēmies četru celiņu ierakstītāju no drauga, un, ka gatavojoties ierakstīt demo ierakstu. Šī ziņa, Hoppussu pamudināja izšķirties no draudzenes un atgriezties grupā. Flyswatter – oriģinālo dziesmu un panka koveru apkopojums – tas tika ierakstīts Rejnora guļamistabā un tika spēlēts pirmajās grupas uzstāšanās reizēs.

Grupas pirmās uzstāšanās bija pārsvarā tukšos klubos, taču grupas popularitāte plaukstošajā Sandjego auga tāpat, kā viss Kalifornijas pankroks, kurš tajos laikos bija ļoti populārs. DeLongs rakstīja visiem Sandjego klubiem, lūdzot iespēju spēlēt, arī skolu ansambļi vai pusdienu laiki neiztrūka, tikai tajos viņiem vajadzēja pārliecināt skolas, ka viņi ir motivācijas pilna grupa ar stingru nostāju pret narkotikām. Grupas aprīkojums tika turēts kādā vilciena vagonā un Hoppussa menedžeris ierakstu veikalā, nodrošināja iespēju grupai kvalitatīvi ierakstīt demo studijā. 1993. gadā, grupa ierakstīja demo albumu ”Buddha”  Doubletime studijā.  Albuma kasešu kopijas un T-krekli tika izgatavoti ar grupas un Hoppussa ģimenes palīdzību. Reinora ģimene pārcēlās uz Reno pilsētu, Nevadā, tāpēc viņu uz pagaidu laiku aizstāja jauns mūziķis Maiks Krulls. Grupa iekrāja naudu un palīdzēja Rejnoram tikt uz uzstāšanās vietām, taču nedaudz vēlāk Reinors uz vasaru pārvācās atpakaļ un grupa varēja sākt veidot savu pirmo, oficiālo albumu, video un mēģināt arvien paplašināt savas grupas popularitāti ar visdažādākajām metodēm.

Agrīnie izdevumi un tūres

Līdz ar grupas popularitātes augšanu, grupai atnāca piedāvājums no Cargo ierakstiem par sadarbību. Protams, tāpat vien viņi to nepiedāvājā, tika izmantota arī palīdzība no malas. Grupa ierakstīja savu debijas albumu trīs dienās, Los Andželosā, Vestbīčas ierakstu studijā, iekļaujot tajā abas jaunās dziesmas un atkārtotus ierakstus no pagājušajiem demo ierakstiem. “Cheshire Cat” albums tika izdots 1994. gadā, taču šis albums ekonomiskā ziņā nekādus ienesumus nenesa. Vairums cilvēku un mūziķu domas bija tendētas uz to, ka šis albums bija izdots tikai simboliska iemesla pēc. “M+m’s”, grupas pirmais singls, sasniedza vietējā radio plejlisti. Līdz ar šo atgadījumu, Cargo ieraksti piedāvāja grupai izveidot mazbudžeta mūzikas video. Grupas popularitāte saniknoja kādu īru tehno grupas biedrus, kuru grupa saucās tieši tā pat un kuri draudēja iesūdzēt viņus tiesā. Lai izvairītos no liekiem strīdiem un problēmām, grupa savam nosaukumam pievienoja beigās ciparu “182”, izvēloties to nejauši bez nekāda zemteksta. Grupa noalgoja sev menedžeri, Riku Devoē, kurš jau bija saistīts ar lielākām grupām, kā ”NOFX”, ”Pennywise” un ”The Offspring”.

1995. gadā grupa aizņēmās busiņu no grupas “Unwritten Law” un devās savā pirmajā ārpus vietējās pilsētas tūrē, kur pirmā uzstāšanās bija gaidāma Reno pilsētā. Tejlors Stīls, Devoē draugs, jau gatavojās savai pirmajai tūrei un paziņoja par jauno video “GoodTimes”, līdz ar ko Blink-182 parādījas iespēja doties līdzi. Pirms došanās tūrē, viņi iegādājās savu busiņu un devās kopā “GoodTimes” tūrē ar grupām ”Unwritten Law”, ”Sprung Monkey” un ”7 Seconds”. Pirmā albuma “Cheshire Cat” popularitāte strauji auga dēļ pirātotajām CD kopijām, kuras izplatījās visapkārt valstij. “GoodTimes” tūre turpinājās, tā stiepās pat līdz Austrālijai. ”Pennywise” grupa apmaksāja lidmašīnas biļešu izmaksas. Fletčers Dragge, Pennywise grupas ģitārists, ticēja, ka Blink-182 jābūt slaveniem, tieši ar šādu argumentu, viņš vērsās pie Kevina Limana, Warped tūres (mūzikas un ekstrēmā sporta tūres) izveidotāja, lai pieraksta grupu 1997. gada festivālam. Austrālijas tautai patika Blink-182 un viņu ar humoru pilnās uzstāšanās, kā arī viņu blēņas pacēla viņu popularitāti. Grupa pamazām sāka kļūt aizvien populārāka, sāka sadarboties ar vairākām ierakstu studijām, un neskaitāmas uzstāšanās sniedza populāros klubos un festivālos.

Kāds laiks bija aizvadīts bez apstājas piedaloties tūrēs, taču pēc tūrēm, 1996. gada beigās, grupa sāka otrā albuma ierakstīšanu “Dude Ranch”. Dēļ nesaprašanām starp Cargo ierakstu studiju, Blink-182 parakstīja līgumu ar MCA ierakstiem saistībā ar jauno albumu. Albums nokļuva veikalos 1997. gada vasarā un grupa atkal devās uz Warped tūri. Galvenais albuma singls “Dammit” pamanījās ātri iekļūt visas valsts roka plejlistos. Singls arī pamanījās iegūt “zelta ieraksta” balvu. Taču nogurdinošais tūres grafiks grupā radīja dažādus saspīlējumus un Reinors tika atlaists nezināmu iemeslu dēļ. Trevis Bārkers, bundzinieks, no grupas “The Aquabats”, ieņēma Reinora vietu. Viņam nācās iemācīties 20 dziesmas 45 minūtēs pirms uzstāšanās. Bārkers pilnībā pievienojās grupai tikai 1998. gada vasarā. Kur tajā pašā gadā, grupa atkal sāka darbu pie jau trešā albuma ar jaunu producentu – Džeriju Finnu.

Izlaušanās populārajā mūzikā un panākumi

Līdz ar trešā albuma iznākšanu 1999. gada jūnijā -  ”Enema of the State”, Blink-182 kļuva par pasaules lielākajām poppanka zvaigznēm. Daudzās nianses viņu mūzikā un uzvedībā (it īpaši pliko skrējiens) atšķīra viņus no visām pārējām poppanka grupām, piemērām, kā ”Green Day”. No albuma tika izvirzīti trīs singli –  ”What’s My Age Again? ”,  ”All the Small Things” un ”Adam’s Song” – šie singli pabija gandrīz ikkatrā radio Top 40 un piedzīvoja apbrīnojamus panākumus. ”All the Small Things” ieguva pirmo vietu modernā roka topā visā valstī, kā arī ielauzās Billboard Hot 100 topa 6. vietā. Šajā dziesmas video tika parodētas ”puisēnu grupas ”. Šis video 2000 MTV Video Music Awards festivālā ieguva balvu ” Mēness Cilvēks” par labāko grupas video. Albums ir pārdots vairāk kā 15 miljonu kopijās un popularizēja panka mūziku vēl vairāk.

Pēc apbrīnojamiem panākumiem, tūrēm un filmēšanās arī kādā no filmām (Amerikāņu Pīrāgā), grupa ierakstīja savu ceturto albumu ”Take Off Your Pants and Jacket (2001)”, kurš sasniedza pirmās vietas Amerikas Savienotajās valstīs, Kanādā un Vācijā. Singli ”The Rock Show ” un ”First Date” turpināja audzēt grupas popularitāti aizvien vairāk. Finns bija atgriezies, lai atkal darbotos grupā kā skaņu producents, un viņš bija tas cilvēks, kurš grupai ar savdabīgo skaņu palīdzēja izsisties vēl vairāk. Grupas atvaļinājumā, DeLongs izveidoja blakus projektu (vēl vienu grupu) - ”Box Car Racer”, kamēr Bārkers pievienojās ”Rancid’s Tim Armstrong”. Blakus projekti, it īpaši DeLonga grupa, izraisīja grupā dalīšanos.

Grupa sanāca kopā 2003. gadā, lai ierakstītu 5. studijas albumu, un nolēma eksperimentēt ar dažādām dziesmām  un blakus projektiem. Albumu nosauca tāpat, kā grupu un to izdeva Geffen ieraksti. Vadošie singli noteikti bija ”Feeling This ” un ”I Miss You ”, kuri kā jau noprotams, sasniedza visapkārt valstij augstas vietas. Daudz tika runāts, ka grupa sāk virzīties uz emo stila pusi, kas tajā laikā arvien cēlās popularitātē.  Fani bija sadalījušies starp jauno un veco stilu, kā arī grupas biedriem bija dažādas citas rūpes, jo jau pirms šī albuma iznākšanas, visi jau bija kļuvuši par tētiem un bija spiesti arī pievērsties ģimenes vērtībām.

"Nenoteiktais atvaļinājums", blakus projekti un Bārkera lidmašīnas avārija

2005. gadā, grupa presei paziņoja, ka dodās ”Nenoteiktā laika atvaļinājumā”, kas patiesībā nozīmēja, ka grupa ir sadalījusies, izjukusi dēļ atšķirīgajiem viedokļiem par nākotni, ierakstīšanas norisināšanos un citām domstarpībām. DeLonga blakus projekts ”Box Car Racer”, arī paziņoja par likvidēšanos, dēļ dažādām problēmām, saistībā ar ”Nenoteikto Blink-182 grupas atvaļinājumu”. Vēlāk, kādā intervijā DeLongs izmetīs tādu frāzi, kā ”Mana lielākā kļūda bija izšķiršanās ar Blink”. Jā, grupas izjukšana bija nepatīkams pārsteigums visiem, taču beigās viss nokārtojās.

Grupas pārtraukuma laikā, Hoppuss un Bārkers turpināja spēlēt kopā grupā ”+44”, kamēr DeLongs uz kādu laiku bija nozudis un par sevi nedeva nekādas ziņas, līdz 2005. gadā viņš izziņoja jaunas grupas izveidošanos ”Angels & Airwaves”. DeLongs vēlāk arī apjēdza, ka viņš esot bijis atkarīgs no pretsāpju zālēm, sakot, ko šādu: ”Es biju zaudējis prātu, es lietoju tūkstošiem pretsāpju zāles un gandrīz nogalināju sevi”.

Grupas biedri nebija runājuši kopā vairākus gadus, līdz 2008. gadā skaņu operators Džerijs Fins mira. 19. septembrī Bārkers un Goldšteins iekļuva lidmašīnas avārijā, kuras rezultātā mira četri cilvēki, bet izdzīvoja tikai divi, jau iepriekš minētie. Bārkers guva trešās pakāpes apdegumus un pārcieta 16 operācijas, un 48 stundas asins pārliešanas procedūras. DeLongs devās pie Bārkera un regulāri sāka apciemot viņu slimnīcā kopā ar Hoppusu, apspriežot grupas atkal apvienošanos. Tas tika izlemts, skandalozais trio atkal apvienojās un 2008. gadā atkal atsāka savas muzikālās darbības Hoppussa un Bārkera studijā, Los Andželosā. Viss trio sāka diskutēt par pagātni, par šķiršanos, līdz DeLongs jautāja Hoppussam: ”Ko mēs iesāksim?”, un uz ko viņš atbildēja: ”Darīsim to, ko darījām visus iepriekšējos 17 gadus”. Kādā intervijā, 2010. gadā, Toms DeLongs norādīja uz to, ka, ja šis negadījums nebūtu noticis, mēs nebūtu grupa. Īsi un vienkārši – tas ir liktenis.

Atkal apvienošanās un 20. jubilejas tūre

Pirmā uzstāšanās kopš atkal apvienošānās notika 2009. gada februārī, 51. Grammija balvas pasniegšanā. Tika atjaunota oficiāla interneta vietne. Tika izdota jauna dokumentālā filma ”The Blinkumentary”, par grupas vēsturi un tās atkal apvienošanos. Blink-182 izziņoja savu apvienošanās tūri Ziemeļamerikā no 2009. gada jūlija, līdz oktobrim. Tad turpinājas Eiropas festivālu tūre no 2010. gada augusta līdz septembrim, kā arī tika izziņota vēl viena pavasara Eiropas tūre 2011. gadā, taču tā tika atcelta jaunā albuma gatavošanas dēļ.

Pēc skaņu producenta Džerija Finna nāves, grupa pati producēja sev ierakstus. Ieraksti tika veidoti gan abās DeLonga studijās Sandjego pilsētā, gan Los Andželosā, Hoppusa un Bārkera studijā. Šī albuma laikā norisinājās daudzi sarežģījumi, bija problēmas ar menedžeriem, ar blakus projektiem, Hoppussam bija jālido ik nedēļas uz Ņujorku TV šova filmēšanas dēļ, savukārt DeLongam diagnosticēja ādas vēzi, kurš gan tika izārstēts. Albumu “Neighborhoods” izlaida 2011. gada septembrī, un tas ierindojās Bilboard 200 topa 2. vietā.

Blink-182 bija headlaineri 10. ikgadējā Honda Civic tūrē, līdzās ar ”My Chemical Romance”, kura norisinājās 2011. gadā no augusta līdz oktobrim. Paralēli bija arī uzstāšanās Kanādā ar ”Rancid” un ”Against Me! ”.2012. gadā grupa piedalīsies savā 20. jubilejas vispasaules tūrē, kurā apceļos visu pasauli. Jau iepriekš paziņots, ka  2013. gada februārī, Blink dosies tūrē pa Austrāliju, kur viņi nav bijuši kopš 2004. gada. Viņus arī varēs atrast Soundwave 2013 sarakstā.

Studijas albumi

Cheshire CatDude RanchEnema of the StateTake Off Your Pants and JacketBlink-182Neighborhoods

Dzīvās uzstāšanās albumi          

The Mark, Tom and Travis Show (The Enema Strikes Back!)

Jauktie albumi

Greatest Hits

Demo albumi

Buddha

EP

They Came to Conquer... Uranus

Singli

"Dammit", "Josie", "What's My Age Again?", "All the Small Things", "Adam's Song", "Man Overboard", "The Rock Show", "First Date", "Stay Together for the Kids", "I Won't Be Home for Christmas", "Feeling This", "I Miss You", "Down", "Always", "Not Now", "Up All Night", "After Midnight"

Video albumi

The Urethra ChroniclesThe Urethra Chronicles II: Harder Faster Faster Harder

Tūres

Cheshire CatDude RanchEnema of the StateTake Off Your Pants and JacketBlink-182Neighborhoods

 

Manas domas:

Ar šo grupu saskāros samērā nesen. Dzirdējis gan biju viņu dziesmas, taču par izpildītāju biju aizmirsis. Tad nu vienu dienu sanāca noklausīties sen nedzirdēto dziesmu "All the small things", un no tā brīža sāku diezgan bieži klausīties šo grupu. Pašam poppanks ir ļoti iepaticies, jo tas nudien ir visai gaišs mūzikas žanrs. Es neteiktu, ka grupai ir grūtas dziesmas, gluži otrādāk, dziesmu struktūra ir gaužām vienkārša, un tas vien pierādā to, ka, grūta dziesma nav uzreiz laba dziesma. Pietiek ar pāris akordiem un viegliem rifiem, lai uztaisītu dziesmu, kas parautu uzreiz vairākus miljonus klausītāju, un šo grupa to noteikti māk.

Domāju, ka lielākā daļa arī agrākā vecumā ir dzirdējusi viņu dziesmas. Pats personīgi atceros, ka telefona mīļākā melodija bija "Dammit". Lai nu kā, prieks, ka neskatoties uz visādām grūtībām, grupa ir atkal kopā sanākusi. Tagad tikai atliek gaidīt jaunus un jaunus albumus un vareni skanīgus singlus! Poppanks noteikti būtu tas žanrs, ko būtu patīkami klausīties no rīta, jo tā ir uzmundrinoša mūzika, vismaz man.

Dziesmas ieskatam:


Laboja Static, labots 164x