Jūrovižen jeb Eirovīzija. Kādreiz dziesmu konkurss, tagad balagāns. Sazin kāda mārrutka pēc ienāca prātā vēlme atskatīties uz šo plejādi ar tādu viegli kritisku aci. Gadu skaits, kuros Latvija ir sūtījusi savu delegātu "nest valsts vārdu Eiropā" ir ekvivalents vidējam exieša vecumam. Jā, pareizi - 12. Briest gan 13tais, bet arī jūs novecojat. Tātad liela daļa vecākos priekšnesumus var neatcerēties.

Tad nu par to arī parunāsim jeb kā gājis mūsējiem tajos iepriekšējos gados (jā, arī treknajos). Neuztveriet pārāk nopietni, kaut gan teikt, ka es te muļķi dzīšu ar nevar (ja vien neparādīsies kāds muļķis, ko dzīt).

2000. gads. Zviedrija, Stokholma.

Prāta vētra jeb Brainstorm. Vieni no retajiem dalībniekiem, kurus ir vērts pieminēt.  Viss vienkārši, bez nekāda šova. Vien jauns Kaupers un Co. Nu nenormāli smaidīgs un plastisks. Tās viņa baltās bikses un brīnums virs t krekla nez kāpēc liek fanēm sajūsmā piečurāt krēslus un rada sajūtu, ka viņam kauli pazuduši uz priekšnesuma laiku. Bet forši izskatās, es ar tā gribu (kustināt kājas kā bez kauliem nevis piečurāt krēslu).

Ieņemtā vieta - 3.

Ak jā - Uzvarēja brāļi Olseni.

Kas balsoja?

Visi, jo tas bija Renārs baltās biksēs, kas sevišķi pie sirds gājušas ziemeļniekiem.

 

2001. gads. Dānija, Kopenhāgena.

Arnis Mednis un Co. Bekvokālā jauna Ance Krauze un tā otra čikse. Abas mēģina balto bikšu joku. Bet Ance smuka, bet tad viņa bija jaunāka. Un tas čalis ar akordeonu. Pa kuru laiku viņš paspēj uzspēlēt tā peroties? Un actiņas ar spīd... Būs vai ko (ne)labu ieēdis.
par dziesmu runājot - pēdējo reizi dzirdēju velns zin cik gadus atpakaļ. Par spīti tam reizēm ieskrien galvā kā students bez 5 desmitos Maximā. Bet tīri labi dzied.

Kas balsoja?

Dažas tantes Lietuvā un Igaunijā, kam patika akordeonists. Leišu un Estiņu puiši, jo Ance.

Ieņemtā vieta - 18.

UzvarējaTanel Padar, Dave Benton, 2XL no Igauņiem


2002. gads. Igaunija, Tallina.

Marie N un Co. Jā, tas notika. Apvērsums Eirovīzijā. Uzvar šovs. Un kāds vēl - MARIJA IZĢĒRBĀS! Maz, bet ar to pietika, lai Izraēļi un Spāņi sabalsotu. Un - lai Mare uzvarētu Tiesa, beidzās dziesmu ēra un sākās šovs, bet vismaz to sāka Marija.
Un nopietni - atkal baltās bikses? O.o 

Kas balsoja?

Spāņu un ebreju onkuļi. Iespējams cerot, ka katra balss viņu izģērbs vēl vairāk.

Ieņemtā vieta - 1.

Uzvarēja - striptīzs


2003. gads. Latvija, Rīga.

Freimanis. Lauris. Yana. Tipiska Eirovīzijas dziesma, kas uzsāka zemo vietu tradīciju.
Par to kā viņi tika uz lielo Eirovīziju viss skaidrs. Mazajām meitenēm jau bija telefoni. Lauris pasmaidīja un viss notika. Dziedāja jau smuki, bet šoreiz baltās bikses nepalīdzēja. Tiem bekvokālistiem gan baltas bikses noderētu, citādi ieraudzīju tikai 5. reizi skatoties. Īstenībā prasījās dziesmai atbilstošu šovu, piemēram, marsiešu kostīmus un lielu uzrakstu "we are coming with peace", savukārt šova beigās visus ja ne sadedzināt ar lāzera acīm, tad ar gļotām gan apšaut.

Kas balsoja?

Igauņi, kuriem lēni aizgāja, ka šī dziesma šogad nerullē.

Ieņemtā vieta - 24.

Uzvarēja - Sertaba Erenere un vēderdejas

 

2004. gads. Turcija, Stambula.

Fomins&Kleins. Eiropa mūs nesaprata un finālā netikām. Bez tam gadā kad mūs no marsa sveicināja F.L.Y. viņiem bija labāks gabals (muzikants). Telpā bija ļoti spoža saulesgaisma par ko liecina saulesbrilles uz Tomasa un perkusionistu acīm. Čikse pie bungām izskatās tik laimīga, ka šķiet iekritusi uz kāda tumšādaina turka pavedinājumu uz labumiem. Jaunievedums latviešu priekšnesumā - nevienam nebija baltu bikšu. Varbut vajadzēja? Vismaz Tomasam augša balta.

Kas balsoja?

pirmie letiņu emigranti Īrijā un Britānijā.

Ieņemtā vieta - 17. pusfinālā

Uzvarēja - Ruslana no Ukrainas. Ar akcentu, bet toties Eiropa viņu saprata.

 

2005. gads. Kijeva, Ukraina.

Brāļi Olseni (izrunā kā vārdā ozols, nevis kā vārdā roks) jeb Walters un Kazha. Meitenes Eiropā pēc 5 gadu pārtraukuma atkal varēja čurāt krēslos. Uz skatuves 2 piemīlīga paskata puisīši, dzied nopietnu dziesmu un galvenais - maigi un saldi, un lēnīgi. Atceros, ka vienu brīdi, kad šķita, ka var paveikties un vinnēt, teicu:"Lipmanam briest sūdi". Kamdēļ? jo 2006. gadā Rīgā brieda Pasaules čempis hoķī, bet Eirovīziju tokš ar vajadzētu rīkot Arēnā.
Ak jā - turpinās Tomasa iesāktā tradīcija. Abiem puisīšiem augšas baltas. Joprojām neatbildēts ir jautājums - kāpēc 12 punkti no Andoras?

Kas balsoja?

Meitenes un cē esa spēlmaņi, jo viņu karš nekad nebeidzas.

Ieņemtā vieta - 5.

Uzvarēja - Elēna Paparizu no Grieķijas

 

2006. gads. Grieķija, Atēnas.

Cosmos (nejaukt ar čali no Brigadas). Puslīdz veiksmīgi apvienota balto bikšu un balto augšu tradīcija. Un tad vēl staigājoša grāmata, kas vispār ir konkrēts wtf. Tā vairāk piestāvētu F.L.Y. priekšnesumam. Un es esmu vienīgais, kas 0:48 dzird "fuc***g duck". Vispār es šito gabalu neatcerējos. Vienīgais par kuru bija melna bilde (alkohols nav vainojams).

Kas balsoja?

Nezinu, kas balsoja, bet mūzikas instrumentu ražotāji būtu balsojuši pret.

Ieņemtā vieta - 16.

Uzvarēja - Dēmoniskais Lordu šovs no Somijas, kas mazās meitenītes spiegdamas iedzina pagultē.

 

2007. gads. Somija, Helsinki.

BonapartiLV. Ja tev asociējas ar alkoholu, tev jāārstējas no alkoholisma. Ja ar torti - atrodi diētu. Ja ar stratēģiskas datorspēles tēlu - izej ārā gaisu paelpot. Ja viņiem visiem būtu tādas balsis kā Jakušonukam, izruna kā Roberto un seja kā Andrim Ērglim, iespējams ietu labāk. Un vēl viņiem bija jābūt baltā nevis jālauž tradīcijas. Labi, ka vismaz šallīte ir. Un vēl - kam viņiem rozes, ja nav nevienas sievietes, kam tās iedot. Ja vien viņi nav...jā, pareizi, dārznieki. Un kāda vīriešu dzimumorgāna dēļ tās cepures?

Kas balsoja?

Letiņu un itāļu melnstrādnieki Īrijā.

Ieņemtā vieta - 16

Uzvarēja - Marija Šerifoviča no Serbijas

 

2008. gads. Serbija, Belgrada.

Pirāti. Vokālais nekāds, lai kā Robčiks censtos. Fakts, ka topā bija Džonijs Deps un zvirbuļpuika gan ļāva neizgāzties. Un Roberto baltās bikses ar. Bet nopietni. Daļai mikrafonus rokās nekad nevajadzētu dot. Un kapēc 2:10 sākas tāda bļaušana kā aļņiem riesta laikā? 

Kas balsoja?

Somāļu imigranti.

Ieņemtā vieta - 12.

Uzvarēja - Dima Bilans, jo beidzot krievi pietiekoši lielā skaitā bija paskrējuši uz Eiropu, lai varētu sabalsot.

 

2009. gads. Krievija, Maskava.

Intars Busulis. Vispār ja viņš laicīgi būtu teicis, ka Maskavā dziedās kirilicā viņš nemaz nebūtu aizbraucis. Sanāca pavisam nelabi. Nevienam nepatika. Iespējams tamdēļ, ka cilvēki vairāk pievērsa uzmanību viņa epilepsijas lēkmi atgādinošajām kustībām. Es skatuves darbinieku vietā būtu saucis ātros. Tiesa, iespējams, viņš gribēja čurāt vai arī, pēc sejas izteiksmes spriežot, beidza biksēs. Būtu vismaz baltas uzvilcis.

Kas balsoja?

neviens

Ieņemtā vieta - pēdējā pusfinālā

uzvarēja - Aleksandrs zivtiņš ar pasaku

 

2010. gads. Norvēģija, Oslo.

Aisha. Joprojām nesapratu kā pie velna viņa tika uz Eirovīziju. Iespējams, lai iežēlinātu bagāto Eiropu. Redz mums cilvēki tik nabadzīgi, ka pat dziedātāji ģērbjas maisos nevis drēbēs un uz raudāšanas robežas apdzied dzīves jēgu. Ta jau ceļmalas dzērāju ar var sūtīt. Tam gan pat kas līdzīgs drēbēm ir, citādi tas pats - gandrīz raud, dzied un vēl spriedelē par to kāda polša dēļ viņš dzīvo.

Kas balsoja?

Vīri, kas vakaros savācas, lai pie cigāra un konjaka paspriestu par to kamdēļ viņi dzīvo. Pēc ieņemtās vietas ir skaidrs, ka tādu nav daudz.7

Ieņemtā vieta - 17. pusfinālā

Uzvarēja - Lēna no Vācijas ar vēlāko hītu Satellite

 

2011.gads. Vācija, Diseldorfa.

Somehow cilvēki šo dziesmu atceras. Latvijā ar viņa reizēm izskan. Youtube nezkapēc ar cildinoši komentāri. Bet, kur jūs lopi bijāt, kad balsot vajadzēja? Acīmredzot mūsdienu homoseksuālajai auditorijai īsti neinteresēja šie čaļi. Nav jau brīnums, jo šiem džekiem patīk meitenes. Ar lielām...acīm. Vispār trūka šova. Piemēram eņģeļa ar konfekšu acīm.

Kas balsoja?

izmirstošas popšu komūnas

ieņemtā vieta - 17. pusfinālā

Uzvarēja Eldar & Nigar no Azerbaidžānas (Tas ir Eiropā?)

 

Un kopsavilkumam

Ja tik tālu izslasīji - apsveicu. Klīst baumas, ka tev ir seja. Tamdēļ došu tev padomu - nepiedalies tajā cirkā.

Jūsu Styrnucis

P.S. Rudzi ir gatavi un gatavo šovu.

Laboja Styrnucis, labots 2x