Labrīt! Piedodiet...Labdien.

Uzreiz atvainojos. Es saprotu, ka nosaukums varētu norādīt uz to, ka runa būs par kāda tantuka tikšanos ar Rīgas saimnieku, bet ne šoreiz. Kā jau visiem zināms, vasaras pavadu dzimtajās lauku mājās. Protams, kur lauki, tur gotiņas (un govju kūciņas), vistiņas un nu jau par apdraudēto sugu kļuvušās cūciņas. Par tām arī runa.

   Šodien iegāju vetaptiekā, lai iegādātu kādu maķenīti dezinfekcijas līdzekļu. Galu galā kūtī mazi rozā pumpuriņi, kas nav pat lāga cūkas (kad izaugs - tad būs) un kā zināms pēdējā laikā daudzu nepatīkamākais "mēris" ir nevis tas, kas Rīgā, bet gan Āfrikas cūku mēris. Un tad vēl klāt ir arī dārgais zemkopības ministrs un PVD, kas domā, ka prātīgi būtu likvidēt visus pierobežas ruksīšus. Nav jēgas spriest par to, no kurienes viņš (cūku mēris nevis ministrs) radies un kas ir darīts nepareizi. Fakts kā tāds - viņš ir.
   Nu tātad. Taisījos iegādāties dezinfekcijas līdzekli. Domāju, ka stipri dārgi jau nebūs - galu galā visiem tagad vajadzīga prece un vajadzētu būt tā, lai tas visiem ir ērti un lēti pieejams. Heh, atradu kādu, kam šī nelaime dikti nāk par labu biznesam - līdzekļu ražotāji. 50g paciņa maksā 2.50 eiro. Pietiek 2 nedēļām pie noteikuma, ja izmanto tikai dezinfekcijas paklājam, bet vēl jau dakšas, spaiņi, cigarešu paciņas un tačskrīni... Lielāki tilpumi - 20, 30 eiro. Jaukākais, ko pasaka:"Tās mazās paciņas tāds slidens variants. Priekšniecība tādas var uzskatīt par "pakazuhu" un nenoticēt."
   Protams. Katram lauku tantukam tie 20 un 30 eiro tā vien pa zemi mētājas un ir spļāviens jūrā. Turklāt tas viss jāpērk pašiem itkā tantuki būtu visīstākie vaininieki pie tā, ka mēris ievazāts. Un vēl trakāk - tantuki tak neko nezina par šo mēri. Tagad visi pēdējās pāris dienas sāk runāt par biodrošību, kuru vajadzējis ieviest līdz 31.jūlijam (šī teksta tapšanas diena). Tantuki veikalā sāk man prasīt - kam tad es tādus līdzekļus pērku? Kad apskaidroju - kundzes saprot, ka viņām arī vajag. Cita jautā - vai tad pie mums ar vajag? Nu ja - Balvu novadā karantīna. Vēl kāda jautā - vai tad tiešām tāds mēris ir. Nedomājiet, ka tāpēc vien, ka lopiņu apēdīs, tas netiek mīlēts. Visas kā viena šokā par to, ka viņu mazos mīļos ruksīšus, kas baro viņu ģimenes (lai rukšiem vieglas smiltis) tagad ņems un kaus nost neatkarīgi vai ir vai nav mēris, ja nebūs ievērota biodrošība, par ko neviens nav informēts. Labi, šie tantuki kaut ko arī iegādāja, bet cik vēl ir tādu, kas joprojām lāga neko nezina? Jautājums - vai nevajadzēja karantīnas zonā izsūtīt saimniecībām informāciju, kas darāms? Teiksim to vajadzētu izdarīt līdz...pirms pāris nedēļām...
   Vai tie, kas tagad runā par izkaušanu maz ir bijuši laukos un redzējuši ko tas ruksītis nozīmē ģimenei? Veģetārieši var pūst, ko grib, bet laukos gaļa (īpaši ruksīša) ir ēsta visos laikos. Tā ir vienīgā gaļa ko ēd, ko cilvēki paši nobaro un paši apēd. Laukos viss ir saistīti. Mazie kartupelīši aiziet ruksīšu barošanai. Nebūs ruksīšu - kur grūdīs kartupelīšus? Dūklāvs gudri runā par to, ka vajadzētu pārorientēties uz citiem lopiem. Lai audzējām liellopus, aitas, trušus, šinšilas, Kalifornijas sliekas (jau iztēlojos - tradicionāls latviešu ziemassvētku ēdiens - Kalifornijas sliekas šņukurs)... Runā tā itkā tas būtu viens pūtiens un kā uz burvja mājienu viss nomainītos.
   Laukos ļaudis tikko ir pārdzīvojuši krīzes sekas un nostājas uz savām kājām. Šis varētu būt tas sitiens, kas pierobežas laukus iztukšo vispār. Un vismuļķīgākais ir tas, ka daudzi ruksīši priekšlaicīgi mirs vien tāpēc, ka laukus  nav sasniegusi informācija par to, kas tas tāds par mēri, kas briesmīgāks par Nilu, kas tā par biodrošību un kāpēc to nevar aizstāt ar kādu maķenīti kandžas, kā arī tāpēc, ka gluži vienkārši tantukam vai onkulim nepietiek naudiņas, lai iegādātu to dezinfekciju.
   Nav jau tā, ka mēs daudz varam te līdzēt, bet varbūt piezvaniet savām omītēm uz laukiem un pajautājiet kā viņām klājas, kā klājas ruksīšiem un vai nevar kā palīdzēt.

Styrnucis

P.S. Rudzi IR gatavi!

Laboja Styrnucis, labots 1x