The Meads of Asphodel

The Meads of Asphodel ir britu eksperimentālā blekmetāla grupa, kas savā skanējumā iepin austrumu un viduslaiku kultūras elementus. Grupu 1998. gadā dibināja Metatron (vokāli) un Jaldaboath (ģitāras, taustiņi, vokāli). Grupa ir joprojām aktīva, ir viena no zināmākajām Britānijas pagrīdes blekmetāla apvienībām. The Meads of Asphodel nosaukums norāda uz aizsaulē mūžīgi ziedošajiem asfodeles zieda laukiem sengrieķu mitoloģijā.

The Death of Jesus the Jew

Lai arī skaitās, ka apvienība izpilda blekmetālu, tas vairāk attiecināms uz idejisko, nevis muzikālo pusi. Skanējumā nereti dzirdami pankroka elementi, kā arī melodiskas sintezatoru partijas un Tuvo Austrumu motīvi (jāpiemin demo albuma Metatron and the Gleaming Red Serpent dziesma The Gleaming Red Serpent, kuras vidū pēkšņi sāk skanēt tik priecīga žīdu mūzika ar plaukstu sišanu, ka gribās sākt dejot, peisakiem griežoties). Dziesmu tēmas saistās ne vien ar blekmetālā ierasto nāvi, karu un cīņu pret Dieva pasauli, bet arī ar bībeliskiem stāstiem un Džihādu (musulmaņu Svēto karu). Muzikālās apvienības līderis Metatrons cītīgi slēpj savu identitāti un atļaujas fotogrāfijās parādīties, vienīgi slēpjot seju zem mūka kapuces vai dzelžu ķiveres.

Exhuming the Grave og Yeshua

Grupa citu starpā izceļās arī ar to, ka bieži savas jaunrades laikā mēdz pieaicināt viesmūziķus no citām apvienībām, piemēram, metālistus no Acheron, Taake, Thus Defiled, un tā tālāk. Sadarbība ar speisroka grupu Hawkwind izvērtās tik laba, ka divi tās pārstāvji pat bija pilna laika dalībnieki Asfodeļa pļavu projektā.

Freezing Moon/Jihad

Trīs gadu laikā, kamēr banda strādāja pie pagaidām jaunākā albuma, The Murder of Jesus The Jew (kurš ir pārāk attāli atgādina blekmetālu un man ne ļoti iet pie sirds), tika uzfilmēta dokumentāla filma "Life in the Shadows", kas sniedz plašāku izpratni par grupu. Filma ir trīs daļās pieejama YouTube, to var sākt skatīties šeit.

Mana pieredze

Par šo grupu uzzināju no Zero Tolerance žurnāla, kur grupas vadonis Metatrons bija iztaujāts par attieksmi pret kristiešu blekmetālu. Tā bija 2007. gada vasara, un pēc Dimmu Borgir posma es kāri tvēru jaunas zināšanas par blekmetālu. Tīmeklī zaglīgi lejupielādēju The Meads of Asphodel tai brīdī pieejamo diskogrāfiju un jutos satriekts ar oriģinālo skanējumu un pilnīgi jaunajiem mūzikas apvāršņiem, kas pavērās manai uztverei. Mūzika bija gan tumša, gan nesaudzīga, gan melodiska, gan izvirtusi. Visam pāri krietna deva ironijas, kā, piemēram, Lūisa Ārmstronga "Wonderful World" koveris:

Smagākais albumi manā izpratnē ir "Damascus Steel" ar dziesmu Creed of Abraham:

Asfodeļa lauki saveidojuši arī kaverversijas divām Hawkwind dziesmām - Sword of the East un Assassins of Allah. Tieši pateicoties šiem koveriem, iepazinos ar vareno britu speisroka blici. Tāpat ir arī gana daudz ēterisku dziesmu kā The Man Who Killed for God vai Behold The Kindred Battle Carcasses Strewn Across The Bloodied Dunes Of Gilgamesh Mute In The Frenzied Clamour Of Deaths Rolling Tongue And Ravenous Bursting Steel (makten garš nosaukums, vai ne?). Varu apgalvot, ka grupa ir tiešām pētījusi Senās Derības mitoloģiju, mūzika ir pilna ar dažādiem tūkstošiem gadu seniem vietu un personu vārdiem. Itin bieži caur negatīvu piemēru tiek pausta grupas noraidošā attieksme pret reliģijias mudinātiem kariem un citiem cilvēku garīgas važošanas veidiem.

 

In the Name of God, Welcome to the Planet Genocide

Pašreizējais sastāvs

  • Metatron: - vokāli (1998-)
  • J.D. Tait - ģitāras, taustiņi, vokāli (2002-), viņš arī grupās Ebonillumini, The Higher Craft, Worms of Sabnock un Shhh!
  • Urakbaramel - bungas (2002-)
  • Alan Davey - basģitāra (2002-)

 

Iepriekšējais sastāvs

  • Jaldaboath (īstajā vārdā Džeimss Fogartijs) (1998–2002) ģitāras, programmēšana, vokāli, basģitāra, taustiņi (arī grupā Ewigkeit)
  • Max Rael - taustiņi, programmēšana (arīdzan iekš History Of Guns)
  • The Mad Mullah (īstajā vārdā Miltons Pētersons) - bungas
  • Paul Carter - taustiņi
  • Deorth - basģitāra
  • Mirai - taustiņi (darbojas arī grupā Sigh)
  • Huw Lloyd-Langton - vadošā ģitāra (arī darbojas Hawkwind)

 The Murder of Jesus The Jew

Diskogrāfija

Studijas albumi

Minialbumi un spliti

Demo

  • The Bemoaning of Metatron (1998)
  • Metatron and the Gleaming Red Serpent (1999)
  • The Watchers of Catal Huyuk (1999)
  • The Mill Hill Sessions (2004)

Laboja Susuris, labots 7x