Dēļ planētu orbītu destabilizācijas procesa Saules sistēmā, var izraisīt Zemes sadursmi ar Merkuru, Marsu vai Veneru! Šo konstatēja Parīzes obesrvatorijas zinātnieki, pētot datorsimulāciju ar planētu kustībām nobīdēm!

Kā vēsta žurnālā "Nature" publicētais pētījums par planētu kustību apkārt Saulei, šādas sadursmes iespējamība ir viens pret 2500. Turklāt, kā norāda zinātnieki, šāds Notikums (2008) iespējams ne ātrāk kā pēc 3, 5 miljardiem gadu.

"|Vispalaidnīgākā" planēta mūsu sistēmā ir Merkurs. Datorsimulācija parādījusi, ka ar 1% iespējamību šīs planētas orbītas izstiepšanās var izraisīt tās kustības trajektorijas krustošanos ar Venēras orbītu. Šāda pavērsiena gadījumā Merkurs vispār var iziet ārpus Saules sistēmas robežām. Taču pa ceļam tas var sadurties gan ar Sauli, gan ar planētām, būtiski izjaucot ierasto "pasaules kārtību".

Parīzes observatorijas pētnieki Žaks Laskārs un Mikaels Gastino kopumā izskatījuši 2500 planētu orbītu maiņas scenārijus. Lielākā daļa šādu izmaiņu neparedz planētu sadursmi Saules sistēmā.

Tomēr 25 notikumu attīstības variantos notiek ievērojama Merkura orbītas destabilizācija un tās izraisītas planētu sadursmes. Piecos no visiem iespējamiem scenārijiem Merkurs "izstumj" Marsu ārpus Saules sistēmas. Savukārt 200 planētu sadursmes variantos tikai 48 gadījumos iesaistīta Zeme.

ņemts no bedre.lv