ĀMRIJA (WOLVERINE)

  

Piedzimis kā otrais dēls turīgiem muižniekiem Džonam un Elizabetei Hovletiem, Albertā, Kanādā 19. gadsimta beigās, Džeimss Hovlets bija trausls zēns ar sliktu veselību. Džeimsa māte bija lielā mērā pametusi viņu novārtā, jo tika ievietota dziedinātavā pēc pirmā dēla, Džona Jr., 1897., nāves. Lielāko daļu jaunības gadu viņš pavadīja muižas zemēs un viņam bija divi rotaļu biedri, kas dzīvoja Hovletu muižā kopā ar viņu: Roze, rudmataina meitene, kura bija atvesta no ciema, lai būtu biedrs jaunajam Džeimsam, un zēns ar iesauku "Suns" kurš bija groundskeeper, Tomasa Logana, dēls. Tomass Logans bija alkoholiķis un bija ekstremāli aizskarošs pret savu dēlu. Bērni bija cieši draugi, bet kad tie sasniedza pubertitāti, apvainojumi negatīvi iedarbojās uz Suni un sakropļoja viņa prātu. Viņa darbības novestu pie traģisku notikumu ķēdes. Tas sākās kā trīs tuvākie viņu pusaugu gadi, kad Suns negribēti centās iemantot Rozes draudzību un Dzeimss to paziņoja viņa tēvam. Atriebībā Suns nogalināja Džeimsa mājas suni. Tas izraisīja Tomasa Logana un Suņa Logana izraidīšanu no muižas.

Tomass Logans, dzēruma reibumā, iebruka ar savu dēlu Hovletu muižā un mēģināja paņemt Elizabeti Hovletu (iztēlojoties viņu kā savu bijušo mīlētāju) ar sevi. Džons mēģināja viņu apturēt un Tomass Logans viņu aukstasinīgi nošāva. Džeimss Hovlets tikko kā bija ienācis istabā, kad tas notika un pirmo reizi viņa mutācija izpaudās; viņa nagi izšāvās no viņa roku aizmugures un viņš uzbruka iebrucējiem ar neraksturīgu mežonību, nogalinot Tomasu Loganu un izķēmojot Suņa seju ar trīs nagu rētām. Elizabete Hovleta, kas jau bija emocionāli uzbudināma sieviete, beidza dzīvi tūlīt pēc šāviena no Tomasa ieroča. Baidoties par savu drošību, Roze aizbēga no muižas kopā ar Džeimsu, kurš izrādījās stipri traumēts un kaut kādā veidā bija apspiedis vai aizmirsis lielāko daļu atmiņu par dzīvi atpakaļ muižā. Suns melīgi paziņoja to un Džeimsa vectēvam, ka Roze noslepkavojusi Džonu Hovletu II un Tomasu Loganu. Vecākais Hovlets izvairījās no Džeimsa un, palicis bez ģimenes, paņēma Suni kā savu aizbilstamo. Lai nu kā, Suns jau bija topošs psihopāts un bija par vēlu viņa raksturam izvērsties kādā citā virzienā.
 

Nākamajos gados Džeimss un Roze rada patvērumu Britu Kolumbijas raktuvju kolonijā, izliekoties par brālēnu un māsīcu. Džeimss arī pieņēma vārdu "Logans", lai slēptu savu identitāti. Smagā darbā raktuvēs norūdījās viņa ķermenis, un viņa mutanta spējas attīstījās, viņš izauga neparasti spēcīgs un negants.


Wlverine

Viņš bija imūns pret elementiem un pat skrēja ar vilkiem mežā, iemācoties medīt kā medī dzīvnieki. "Logans" kļuva vērtīga un apbrīnojama figūra mazajā strādnieku apvienībā, pateicoties viņa smagajam darbam un stingrajai ētikai, nopelnot viņa līdzinieku cieņu, ieskaitot priekšstrādnieku Smittiju, kurš kļuva par aizvietotājfigūru Džeimsa tēvam. Šajā periodā, Džeimsā attīstījās stipras jūtas pret Rozi, viņš nevarēja tās izpaust dēļ viņu maskēšanās par brālēniem. Smittijs, kurš bija Džeimsa darbaudzinātājs visus šos gadus, arī bija kļuvis tuvs Rozei, un viņi abi galu galā iemīlējās un saderinājās, par nicinājumu un pārsteigumu Džeimsam, kurš vēlāk pieņēma situāciju dēļ Rozes laimes. Pa to laiku, vecākais Džons Hovlets bija vājā veselības stāvoklī un lūdza Sunim atrast Rozi un viņa mazdēlu, lai viņš varētu salabt ar tiem, pirms viņš nomirst. Suns piekrita. Lai nu kā, Suns (kurš bija kļuvis fiziski briesmīgs vīrs pats sev) izlēma sadzīt viņiem pēds, lai viņš varētu nogalināt Džeimsu. Suns atrada Džeimsu un Rozi tik viegli, ka izskatījās, ka viņam ir pārdabiska spēja izsekošanā. Naktī, kad Smittijs gatavojās pamest raktuvju pilsētiņu ar Rozi, Suns (kuram ir nedabiska līdzība ar Logana nākotnes pretinieku, Zobenzobi) beidzot atrada un stājās pretī Džeimsam. Suns atcerējās Džeimsu no viņa pagātnes, un to nakti muižā, kas izmainīja viņu dzīves.


Abi nikni cīnījās ielas vidū un par spīti tam, ka fiziski stiprākais no abiem bija Suns, viņu beidzot uzveica saniknotais Džeimss. Kad Suns palika nespēcīgs, Džeimss izlaida savus nagus pirmo reizi publikā, par šoku katram, kurš skatījās, un bija gatavs dot liktenīgo triecienu, kad Roze aizšķērsoja ceļu, lai viņu apturētu, bet nejauši tika uzdurta uz viņa nagiem. Pārbijies, "Logans" turēja viņu savās rokās, kamēr viņa nomira. Tad viņš aizbēga mežā, kur dzīvoja pašuzspiestā trimdā ar vilku baru, domājams daudzus gadus.


Tas nebija, līdz viņa pirmajai zināmāmajai sadursmei ar Halku (Brūss Banners) kā aģentu no Kanādas Departamenta H, kas bija sācis precīzu Āmrijas pagātnes uzskaiti.


Logans glabāja atmiņas par to, ka viņš bijis samurajs Japānā, algots slepenaģents Centrālajā Inteliģences Aģentūrā, un "mežonis" Kanādas tuksnesīgajos apgabalos. Pateicoties ekstensīviem atmiņas implantiem, kas tika iedoti Loganam caur Ieroča X (Weapon X) programmu, kāda vai visas no šīm atmiņām ir apšaubāmas. Loganam ir vismaz vienas atmiņas par Kapteiņa Amerika (Stīvs Rodžers) satikšanu Otrajā Pasaules karā, kamēr viņš bija Kanādiešu armijā, kas tikusi atzīta par patiesu.

Civil War
Logana ārstēšanas faktors nodrošina viņam paildzinātu mūža ilgumu un apveltījis viņu ar fiziski labu stāvokli vīrietim viņa plaukumā, par spīti vecumam.


Kaut kad pēc Otrā Pasaules kara Logans tika pieņemts zinātnieku grupā, kuru vadīja dr. Kornēliuss, kā daļa no Ieroča X programmas. Kornēliuss bija nolīgts lai uzlabotu un izmantotu tehniku, kas varētu aptīt neiznīcināmu elementu admantīnu ap cilvēka kaula šūnām. Logana skelets tika aptīts ar admantīnu, un viņš tika iesaistīts Ieroča X slepkavas programmā.


Pēc viņa sadursmes ar Halku, Āmrija tika iesaukts Departamentā H, lai pievienotos un vadītu Alpha Flight, Kanādas valdības vadītu superkomandu. Kamēr vadīja Alpha Flight, Āmrija bija pieejams profesoram Čārlzam Ksaviēram, kurš meklēja mutantus, kuri palīdzētu viņa audzēkņiem X-Cilvēkiem, izbēgt no salas, zināmas kā Krakoa, kurā viņi bija ieslodzīti.
Wolverine vs. Hulk

Āmrija pameta Alpha Flight, lai pavadītu Ksaviēru un izglābtu sagūstītos X-Cilvēkus. Kad Krakoa bija sakauta, Āmrija nolēma palikt ar X-Cilvēkiem iemeslu dēļ, kuros iekļāvās, ka viņš bija iemīlējies Brīnum Meitenē (Marvel Girl).


Logans palika ar X-Cilvēkiem kādu laiku, pie reizes būdams lauka komandieris, un sastapās ar tādiem pretiniekiem kā Protejs (Kevins Maktagarts), Magneto (Magnuss), Ļauno Mutantu Brālība, Perēklis (the Brood), Nolaupītāji, dēmoni no Limbo dimensijas, Marauderi, Morloki, un pat Drakula, pie vienas izdevības.


Pēc viņa saduršanās ar mutantu slepkavu Sarkano Omegu, Logans sāka apšaubīt atmiņas, kas viņam piederēja, bet viņa meklējumi atrast savu īsto identitāti un atmiņas izrādījās neauglīgi.


Sadursmē ar mutantu Magneto uz viņa kosmosa stacijas Avalona, Āmrija sašķēla Magneto ar saviem nagiem. Magneto atriebās, izmantojot savas magnētiskā lauka spējas, lai izrautu admantīnu ārā no Āmrijas skeleta, izsaucot ekstensīvus ievainojumus. Šie ievainojumi uz laiku iztukšoja Āmrijas dziedēšanas faktoru, un Logans arī atklāja, ka nagi, kurus viņš iedomāja kā rezultātu no Ieroča X projekta, patiesībā bija daļa no viņa patiesās kaulu struktūras, pateicoties viņa mutācijai. Šie kaula nagi kļuva Āmrijas galvenie ieroči, līdz viņa skeletā vēlāk atkal tika transplantēts admantīns.


Ievainojumu rezultātā, Logans uz lauku pameta X-Cilvēkus. Viņš apmeklēja Muir Salu saskaņā ar Kitijas Praidas lūgumu, un viņam arī uzbruka Kibers (Cyber). Phalanx invāzijā Čārlzs Ksaviērs lūdza Loganam un Keiblam atrast un izglābt sagūstītos X-Cilvēkus. Viņi apvienojās ar Ciklopu (Skots Samers) un Džīnu Greju, kuri atgriezās no sava medusmēneša (un slepeni no nākotnes) un atbrīvoja savus komandas biedrus Tibetā.


Vēlāk Loganu nolaupīja Tailers Deisprings, sevi saucot par Ģenēzi, kurš gribēja padarīt Āmriju par vienu no saviem jaunajiem Jātniekiem.
Soultaker


(Genesis) bija ieguvis adamntīnu iznīcinot algotņa, zināma kā Kibers, ķermeni, un plānoja atkal atjaunot aptīšanas procesu, kas tika izmantots uz Loganu pirms gadiem. Šoreiz, lai nu kā, Logana ķermenis atgrūda admantīnu, un viņš uz laiku regresējās mežonīgā stāvoklī. Logans atguva savu skaidrību un pievienojās X-Cilvēkiem. Loganu vēlāk nolaupīja iedomātais uzvarētājs Apokalipse (En Sabah Nur) un nostādīja, lai cīnītos ar cietsirdīgo slepkavu Zobenzobi par Jātnieku Nāves apmetni. Zinot, ka viņš varētu pretoties Apokalipses programmēšanai, un tad Zobenzobis būtu ļoti bīstams ļaundaris, ar Apokalipses atbalstu, Logans cīnījās un sakāva savu ienaidnieku.
Rezultātā viņa skelets atkal bija noklāts ar admantīnu.
Wolverine

Apokalipses kontrolē, Āmrija nežēlīgi cīnījās ar X-Cilvēkiem. Bet ar savu komandas biedru palīdzību, viņš beidzot izlauzās no Apokalipses kontroles.


Kamēr viņš bija uz Weapon Plus satelīta, Loganam bija iespēja piekļūt detalizētiem failiem par savu pagātni. Lai nu kā, tās bija lamatas, un tikai Džīnas manifestation of the Phoenix was able to save them. Wolverine greatly mourns Jean's loss, nebija apmierināts ar Ciklopa un Emmas Frostas attiecībām, but has remained a valued member of the X-Men, serving on as many missions as he can while also doing solo operations.

Wolverine was ambushed by the Hand and Hydra. Transformed into a killing machine and outfitted with several devices, he battled various other heroes. He stabbed both Hornet and Northstar. SHIELD was able to deprogram Logan. While on a mission in the Savage Land, he met the recently reformed Avengers and eventually accepted membership.


Wolverine

Recently, Wolverine unnerved many high level officials, including those of S.H.I.E.L.D., by his sporadic movements in and out of the grid, with the tensions mounting in what seemed to be Wolverine's attempted assassination of the prime minister of Japan. Eventually it was revealed that Wolverine's true target was not the prime minister, but his bodyguard, the Silver Samurai. During an interrogation that began during their battle, and ended shortly after Logan severed the samurai's arm, Wolverine recieved some more information that led him back to Department H. Despite what he had originally thought, it was not the carelessness of his captors that allowed him to escape; rather, the Winter Soldier seemingly interfered with the operation in such a way that allowed Logan's escape. Wolverine tracked down the Winter Soldier in Serbia for information, but was rendered unconscious after a struggle after which the Winter Soldier revealed that he had earlier murdered Logan's pregnant wife.


Kādu laiku es biju nopietni aizrāvies ar Marvel komiksiem, un man tie vēl joprojām patīk. Pirms pāris gadiem es paņēmu un iztulkoju materiālu par vienu no vispazīstamākajiem - Wolverine (latviski - Āmrija). Tā kā rakstīju to labu laiku atpakaļ un tagad tikai pārkopēju, nepārbaudot kļūdas (kaut kur tur bija, ja pateiksiet, izlabošu).
Kā redzat, es neesmu tulkojumu pabeidzis, apnika...
Orģinālais materiāls ņemts no www.marvel.com.