Zvers miniblogs

  • Zvers
    0

    Sveiki, piemeklējusi stulba problēma, trauma - Plēstas priekšējās krusteniskās saites un plīsis menisks. Varbūt kādam ir pieredze un var padalīties ar informaciju. Esmu pieteicies pie ķirurga/traumataloga, bet līdz tam vēl kāds brīdis jagaida. Gribu uzzināt vai ar šādu traumu ir bīstami pārvietoties bez kruķiem un vai to darot var kautko sačakarēt vēl vairāk. Sāpes ir iztaisnojot kāju un locot, ejot uz pirkstgala ar nedaudz ieliektu kāju itkā šausmīgi netraucē.

    • pj sk1ll
      0

      Dzimenē saplēsi?

      • Zvers
        0

        Da ne, 3 ned atpakaļ kautko cūkājāmies un sanāca tā, ka griezos ar svaru roka un tā kāja palika taisna pret zemi un pa griezos pezda.. Sakuma jau domaju ka huiņa, bet pagāja 2 ned un nekas nemainās, kāja nestabila utt. biggrin_mini2.gif Dz/d tik rit svines, šodien dirsa laiks ara.

        • pj sk1ll
          0

          Kas Valmierā labs tagad notiek vispār? Nesanāk tik bieži vairs būt shura.gif sad_mini.gif

          • Zvers
            0

            Da nekas, visi tik pazūd, pats ļoti iespējams pēc visas šitās huiņas došos euro tripa biggrin_mini2.gif crazy.gif

    • MGΡ 🏀
      +1

      Man bijusi plēsta tikai krusteniskā. Teica, ka var dzīvot visu dzīvi bez, bet sportam (pat bumbas spēlēšanai ar draugiem) var teikt atā, jo būtībā celis neturas vietā. Es gan uztaisīju operāciju, šobrīd viss +/- ok. Sāpes arī pārgāja jau pēc pāris dienām, kad pārplēsu. Staigāt līdz operācijai noteikti, ka vari. Galvenais neuzliec lielu slodzi tam celim. Traumatologs tev neko nepateiks, pataustīs celi, pagrozīs, pateiks, ka ir divi varianti - jātaisa operācija vai vari atstāt. (gadījumā, ja menisks + krusteniskā nav daudz bīstamāk turpmākai dzīvei kā tikai krusteniskā).

      • Zvers
        0

        Paldies par info. Satraucos par to, jo dēļ tā meniska man tas celis bieži krakšķ utt. Jo satraumēt vēl trakāk galīgi negribas.
        Cik ilgi tev bija viss tas periods pēc operacijas, dabūji apmeklēt fizioterapētu pēc tam? Cik ilgi nevarēji kāju kustināt?

        • MGΡ 🏀
          +1

          Operācija, divas nedēļas mājās, tad divas uz kruķiem, tad pie fizioterapeita māca staigāt / locīšanās vingrinājumi. (Divi mēneši - ja negribas maksāt, tad fizioterapeits 1x nedēļā, pārējā vingrošana mājās). Pēc kāda laika, ja pareizi atceros, 2x nedēļā miostimulācija tiem muskuļiem, kas virs ceļa. Un tad 2-3 mēneši treniņš gym'ā - arī vingrošana, svari, braukšana ar riteni, būtībā nostiprināt kāju tā, lai tā būtu tikpat stipra, cik otra kāja.

          • Zvers
            0

            Diezgan skarbi, kāja pēctam(pirms treniņiem) kā skaliņš vaine?

          • MGΡ 🏀
            0

            Nu, viena kāja paliek tāda pati, otru tu rehabilitācijas procesā (it īpaši pēdējā solī - svaru zālē) uztaisi tikpat stipru kā pirms tam. Jo, cik saprotu, tad to saiti tev izveido, paņemot daļiņu no cita muskuļa, kas laikam arī novājina to muskuli.

          • MGΡ 🏀
            0

            Operācijas cena tikai krusteniskajai ir kādi 900 eiro, meniskam gan jau uz to pašu pusi.

          • Zvers
            0

            @MGΡ 🏀  Super, paldies par info, pat necerēju tik detalizētu atbildi dabūt. Diezgan liels iepisiens ar šitādu traumu.

    • Amorphis
      0

      Tikai bijis plīsis menisks, operāciju netaisīju, bet to arī nedaudz nožēloju. Kustināt varu kā vien vēlos un sportot arī, bet nu gluži uz 100% tas celis nav, neliels *bump* zem ceļa bļodiņas, ilgāku laiku sēžot/tupot ar saliektu celi sāk drusku sāpēt, bet tā pa lielam ir ok.
      Par krusteniskajām neko nevaru diži teikt.

      • MGΡ 🏀
        0

        To jau var vēl uztaisīt. biggrin_mini2.gif

        • Amorphis
          +1

          Yeah, bet nu problēmas diži nesagādā. Bet nu jāpiemin, ka tas bija pirms kādiem 10 gadiem un es pat īsti neatceros cik nopietns tas plīsums bija + man vairs nav tik liela slodze uz to celi. Skriet un spēlēt pick-up varu, tā kā poh.

    • winw
      0

      Ble, palasot netā par plīsušu menisku, liek man apdomāt, ka jādodas pie traumatologa/ortopēda.

    • Krāniņš
      0

      Ir ieplīsušas krusteniskās, neveicu operāciju, pagāja gandrīz gads un sportot varu, bet ir jūtams attiecīgās lietas veicot, ka trauma tur vēl ir un sāp nedaudz.

    • Wildcat
      0

      Esmu saplēsis krusteniskās divas reizas un abās taisīju operāciju. Ārsts Tev varbūt neteiks, bet daudz prātīgāk ir taisīt operāciju uzreiz pēc saišu traumes vai arī pēc kādiem 1-2 mēnešiem, kad tūska ir nogājusi nost. Tajā laikā stipri iesaku jau sākt vingrināt traumēto kāju, lai nezaudētu muskuļu masu - tas ļoti palīdzēs rehabilitācijas procesā, kas nāks pēc operācijas.

      Pēc operācijas ieteiktu arī apmēram 6 mēnešus vispār neskriet, ja pat jutīsies ļoti labi un mierīgi varēsi pārvietoties, tad tāpat trieciens uz kāju, kurš radīsies skriešanas laikā stipri ietekmēs dzīšanas procesu.

      Trauma ir hujova un atstās ietekmi uz tavu turpmāko dzīvi, ja esi pieradis aktīvi sportot. Ja īpaši nesporto, tad problēmu nebūs.

    • Heros
      0

      Krusteniskās var operēt, paņems no citas cīpslas gabaliņu vai mākslīgo implantu. Menisku noslīpēs (nogriezīs ieplēsto daļu). Iesaku operēt, jo ja neoperē, sadzīst vāji, bet pēc 15gadiem, uz 40 gadu sākumu raudāt gribēsies, ka jaunībā nožēloji naudu. Pašam tikai laterālās saites ir ieplīsušas - krakšķ, bet atpūties 10min, un atkal ej dari...