exsĀrsti

  • Ramekin
    0

    Kāds zinošs exsārsts var man izskaidrot tautā iegājušo terminu ''sapūsts nervs''? To parasti asociē ar sāpēm vietā, kur pirms tam kādu laiku pūtis caurvējš(?)

    • Arnis
      0

      Apsaldejies?

      • Ramekin
        0

        Ah pareizi, ''apsaldēts nervs'' ir populārāks termins. Angliskot gan man nesanāk, joprojām nav skaidrs, kas tā ir par diagnozi.
        Māsai sagadījās. Karstajās naktīs gulēja pie atvērta loga, rezultātā ''sapūsts nervs'' mugurā.

    • Lord Eddward
      +1

      "pain from draft wind exposure" varētu būt iztulkots angliski.

      Var pieņemt, ka "sapūsts nervs" ir iekaisuma tipa izmaiņas nerva ceļā vai muskulī, muskuļa apvalkā vai blakusesošajos mīkstajos audos, ko ir izraisījušas gaisa plūsmas, kas pastāvīgi, caurvēja skartajā vietā, samazina audu temperatūru.
      Iekaisumu šajā gadījumā izraisa audu temperatūras pazemināšanās. Paplašinās asinsvadi, pieaug to caurlaidība, rodas audu tūska, asinsvadu sieniņas šķērso baltās asins šūnas, tiek kairināti sāpju, spiediena nervgaļi asinsvados, muskuļu apvalkos un tā rodas tipiskās velkošās sāpes mugurā vai no deguna sāk tecēt iesnas.

      Personīgi tam es īsti neticu, vienmēr var atrast arī citus iemeslus, piemēram, sāpēm mugurā smagumu cilāšanu, sāpēm ausī, aizdegunē vīrusu infekciju vai alerģisku reakciju.

      Tajā pašā laikā jebkurš, kas tic caurvēja "pārdabiskajām" spējām, kaut no niecīgākā caurvēja iegūs sev iesnas vai sāpes mugurā. Tādā gadījumā visticamāk iemeslu var meklēt psiholoģiska, mentāla rakstura pārdzīvojumos ("Ak Dievs, es tūlīt saaukstēšos, aizver beidzot tos logus!").

      • Ramekin
        0

        "Paplašinās asinsvadi" - tas notiek tāpēc, ka ķermenis cenšas sasildīt atdzisušo vietu, vai ne?

        Varu piebilst, ka pa vasaru darbā nācies bieži sēdēt netālu atvērtam logam. Ja logs tiek turēts ilgāku laiku, tad parādās iesnas, dažreiz uznāk šķaudiens, vēl pēc kāda laika parādās ''velkošā'' sajūta kakla/muguras rajonā. Varbūt caurvēja ''pārdabiskās'' spējas ir samiksētas ar apsaldēšanos vēsās temperatūras dēļ un alerģisku reakciju (iesnām, šķaudīšanu) no gaisā paceltām/transportētām daļiņām?

        • Lord Eddward
          +1

          Būtībā jā, asinsvadi paplašinās lai sasildītu, lai atjaunotu iepriekšējo audu stāvokli. Protams, tas notiek lokāli!
          Taisnība! noteikti šajā gadījumā iesaistās viss ko nosauci!

          • Ramekin
            0

            Cool, tagad vismaz būs saprašana. Paldies par paskaidrojumu!