10 pasaules neparastākie cietumi

 

1. San Pedro cietums (Bolīvija): cietums, kurā sava vieta ir jānopērk

Bolīvijas pilsētā La Pacā atrodas San Pedro cietums, kas ir lielākais pilsētā un kalpo par mājvietu apmēram 1 500 cietumniekiem. Līdz ko tiek šķērsotas lielās un biezās cietuma sienas un drošības vārti, pazūd jebkāda līdzība ar īstu cietumu.. Var redzēt kā spēlējas bērni, visapkārt ir veikali, restorāni, frizētavas un pat viesnīca. Tas vairāk atgādina El Alto ielas, kas ir Bolīvijas nabadzīgākais rajons. Šajā cietumā nav ne apsargu, ne uniformu, ne arī metāla režģu uz kameru logiem. Nokļūšana šajā cietumā nav par noziegumiem, ''ieslodzītajiem'' ir jāmaksā par savām kamerām, lielākā daļa naudu pelna turpat teritorijā, piemēram, pārdodot pārtiku.

''Ja tev ir nauda, vari dzīvot kā karalis,’’ tā saka kāds no ieslodzītajiem. Par naudu var nopirkt kameru greznajā cietuma daļā, kur kameras ir plašas. Tās iekļauj vannas istabu, virtuvi un arī televizoru. Ārpus kamerām ir biljarda galdi, stendi, kuros tirgo svaigu sulu, kā arī ēdiena kioski. Šādas kameras maksā no $1 000 līdz $1 500. Cietuma nabadzīgākajās daļās ieslodzītajiem savu kameru nākas dalīt ar citiem.

bol1.jpg bol2.jpgbol3.jpg


 

2. Cebu cietums (Filipīnas): pasaules slavenākie cietumnieki-dejotāji

Šajā cietumā visi ieslodzītie vienotā ritmā dejo popmūzikas pavadījumā. Visticamāk jūs jau esat redzējuši kādu video no Cebu cietuma Filipīnās. Maikla Džeksona ‘’Thriller’’ cietumnieku izpildījumā nonāca laikraksta ‘’Times’’ Top 10 Viral Videos 5. pozīcijā. Dejošana ir aizvietojusi regulāro cietuma vingrošanas programmu. Lielākā daļa cietumu atļauj kriminālnoziedzniekiem klīst apkārt, spēlēt basketbolu, cilāt svarus vai plēsties vienam ar otru, taču Cebu cietuma priekšnieks vēlējās disciplīnu. Iedvesmojies no kādas ''The Shawshank Redemption'' ainas viņš nolēma, ka cietuma dzīvē ir vajadzīga mūzika. Cietumnieki ar saviem priekšnesumiem uzstājas dažādos labdarības un kultūras pasākumos par ko arī saņem algu. Tiek rīkoti arī pasākumi skatītājiem, pēc kuriem ir iespēja nofotografēties vai nopirkt kādu suvenīru.


 

3.Justizzentrum Leoben (Austrija): pieczvaigžņu cietums

Krāšņa stikla un nerūsējoša tērauda ofisa celtne? Tā nu gan nav! Tas ir pieczvaigžņu cietums Austrijas pilsētā Stīrijā. Cietuma ietilpība ir 205 ieslodzītie, kameras atbilst kārtīgas viesnīcas numura standartiem. Salīdzinot noziedzības līmeni Austrijā un ASV var novērot ko dīvainu. Kaut arī ASV noziedzības līmenis ir augstāks gandrīz katrā kategorijā (slepkavības, izvarošanas, laupīšanas u.c.), austrieši dominē vienā kategorijā – zādzības. Bet kāpēc? Kāpēc zādzību līmenis Austrijā ir par 40% augstāks nekā ASV? Atbilde ir vienkārša - Austrijas cietumi ar minimālu

aizsardzību ir nenormāli forši, tādā nokļūt būtu interesanti, tomēr nav vērts riskēt smile_mini.gif just.jpgjust_2.jpgjustizzentrum_leoben_minimum_prison_architecture_vip_jail_design2.jpg


 

4. Krustu cietums (Krievija): pasaules pārpildītākais cietums

Lielākā daļa pasaules pārpildītāko cietumu atrodas Krievijā, taču šoreiz runa ir par Krustu cietumu Sankpēterburgā. Paredzētā cietuma ietilpība ir 3 000 cilvēku, taču cietumā parasti uzturas vismaz 10 000 ieslodzīto. Katram ieslodzītajam ir iedalīti 4 m2 un 15 minūtes mazgāšanās laika nedēļā! 2006. gadā Vladimirs Putnins paziņoja par cietuma pārvietošanu uz Kolpinskas apgabalu nomaļus Sankpēterburgai. Pēc pārvietošanas vecā ēka tiks izsolīta un visticamāk pārveidota par viesnīcu vai izklaides objektu.

kr1.jpg kr2.jpg sphinx2.jpg


 

5. Sark cietums (Gērnsija): pasaules mazākais cietums

Šis cietums, kas atrodas Gērnsijā, Sark salā tika uzbūvēts 1856. gadā. Tas vēljoprojām ir mazākais cietums pasaulē. Cietuma ietilpība ir labākajā gadījumā ir 2 ieslodzītie, taču parasti to izmanto kā ieslodzījuma vietu uz diennakti. Ja pēc šāda cietuma apmeklējuma noziegumi turpinās, ieslodzītais tiks nosūtīts uz reālu cietumu.

 

Sark-prison1.jpg


 

6. ADX (ASV): cietums ar pastiprinātu aizsardzības sistēmu

ADX ir cietums, kas atrodas Kolorado, Amerikas Savienotajās Valstīs. Šis cietums tika izveidots 1994. gadā. Šajā iestādē noziedzniekiem jāpiedzīvo diezgan necilvēciski apstākļi. Ieslodzītajiem ir piešķirtas tikai 9 stundas nedēļā, ko tie var pavadīt ārpus kameras un kontakts ar pārējiem ir gandrīz pilnībā izslēgts. Viņi reti kad redz saules gaismu, jo viss tiek darīts kamerās. Arī maltītes pasniedz kamerās, kur visas mēbeles ir iebetonētas grīdā, tā, lai tās nevarētu pārstumdīt. Ja kāds mēģinās aizdambēt tualeti, tad tiks atslēgta visa sistēma. Dušas strādā pēc taimera principa, lai novērstu potenciālos plūdus. ADX ir paredzēts valsts sliktākajiem noziedzniekiem.

adx-florence-7.jpg The-Federal-Correctional--009.jpg FlorenceSM-DLR-1.jpg


 

 7. Aranjazas cietums (Spānija): cietums ar mājīgām kamerām, kas paredzētas ģimenēm

Šis Spānijas cietums tiek uzskatīts par vienīgo pasaulē, kurā kameras ir paredzētas ģimenēm: sienas rotā Disneja varoņi, ir pieejams inkubators bērniem un spēļu laukums. Galvenā ideja ir tāda, ka bērniem tiek dota iespēja dzīvot ar saviem vecākiem, kamēr tie vēl nav pietiekoši patstāvīgi. Tas varētu palīdzēt ieslodzītajiem vecākiem labāk apgūt audzināšanas procesu, neatstājot savus bērnus novārtā. Cietums atrodas 40 kilometrus uz dienvidiem no Madrides, tajā ir 36 kameras, taču pašlaik aizņemtas aptuveni 16, ko galvenokārt aizņēmušas latīņamerikāņu ģimenes. Sektora F-1 kameras cietumnieki dēvē par pieczvaigžņu kamerām.

aranjuez-prison-family-cell.jpg


 

 

8. Basteijas salas zema aizsardzības līmeņa cietums: pirmais ekoloģiskais cietums

Tas, ka šie cilvēki par izdarītajiem noziegumiem ir nonākuši cietumā, nenozīmē, ka viņi vairs nav spējīgi izrādīt savu labvēlību apkārtējai videi. Kaut arī ideja par videi draudzīgu cietumu nav īpaši izplatīta, kāds cietums mazā Norvēģijas salā ir spējis padarīt to ''zaļāku''. Basteijas salas zemas aizsardzības līmeņa cietums izmanto solāros paneļus enerģijas uzkrāšanai, ražo paši savu pārtiku, nodod visu iespējamo otrreizējai pārstrādei. Solāro paneļu izmantošana vajadzību pēc elektrības ir samazinājusi līdz pat 70%. Dzīvojot šādu dzīvi, cietuma darbinieki vēlas panākt to, ka cietumniekiem tiek attīstīta atbildības sajūta pret cilvēci un dabu. Ja ieslodzītie ēd putru, tā ir tikai organiska, cietumā ir aizliegti arī pesticīdi. Basteija ir ieguvusi arī dotācijas no dažādām vides institūcijām, kas palīdz ražot augstas kvalitātes pārtiku. Lielākā daļa tās tiek izmantota tieši šī cietuma vajadzībām, taču pārpalikumus pārdod citiem cietumiem. Pateicoties dzīvesveidam, kas atgādina vasaras nometni, tā dēvētā cerību sala ir piesaistījusi arī mēdiju uzmanību. Ieslodzītie var veikt izjādes ar zirgu, spēlēt tenisu un vasarā pat ir atļauts peldēties. Vai neizklausās vilinoši? Iespējams, ka šis videi draudzīgais cietums mudina daudzus izdarīt kādu noziegumu, lai tikai izmēģinātu kā tas ir- dzīvot cerību salā.


 

9. Cereso Chetumal (Meksika): cietums, kurā ieslodzītie savas problēmas risina boksējoties

Šis ir unikāls cietums, kurā jau 10 gadus nav pieredzēta vardarbība. Cietuma programmā ietilpst arī mākslas veidojumu nodarbības, kas izglīto cietumniekus un gala produktus iespējams pārdot tūristiem. Kā saka cietuma priekšnieks Viktors Teracas:” Kad notiek kādas domstarpības, mēs cietumniekiem iedodam boksa cimdus un ielaižam tos ringā. Strīds ir beidzies pēc aptuveni 2 raundiem”. Cietumnieki, kuru skaits sastāda 1 100, bieži piemin, ka nevēlas pamest cietumu, jo tajā ir ļoti vienkārša dzīve, kas iekļauj lielisku ēdienkarti, piemēram, brokastīs tiek iekļautas olas. Cietumā norisinās arī kulturālas aktivitātes ar vīriešu un sieviešu līdzdalību. Ir atļauts ilgi gulēt, nemaz nerunājot par VIP kamerām.


 

10. Alkatraza (ASV): pasaules slavenākais cietums

Alkatrazas sala, dažreiz dēvēta vienkārši par Alkatrazu vai kā vietējo to sauc par ''klinti'', ir neliela sala, kas atrodas San Francisko līča vidū, Kalifornijā, ASV. Sākotnēji tā kalpoja kā vāka, vēlāk kā militārais cietoksnis, vēlāk kā militārs cietums. Kā federāls cietums Alkatraza kalpoja līdz 1963. gadam. 1972. gadā tā kļuva par valsts atpūtas zonu. Mūsdienās sala atrodas nacionālā parka uzraudzībā un ir atvēta tūristu apmeklējumiem. Tiek apgalvots, ka 29 gadu laikā no cietuma nav notikusi neviena sekmīga izlaušanās. Interesants fakts: Harija Potera autore Dž.K.Roulinga Alkatrazu izmantoja kā iedvesmas avotu Azkabanas cietumam.

content-img.jpg


Raksta autors: Wanted
Rakstu pasūtīja Icy Ice izklaides E-žurnālam Dodo.lv
V
ēlies regulāri uzzināt par līdzīgiem rakstiem? Seko mums Draugiem.lvFacebook.com unTwitter.comRakstu aizliegts pārpublicēt bez lapas Dodo.lv rakstiskas atļaujas(kontakti)

P.S Man nebija ne jausmas kurā sadaļā šo pievienot, tāpēc pievienoju vēstures sadaļā pāris atslēgvārdu dēļ. Ja kādam ir iebildumi, droši pārvietojiet.

Laboja Wanted, labots 1x