Režisors: Francis Ford Coppola
Galvenajās lomās:  Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall

Vjetnamas kara laikā kapteinim Viljardam tiek dots uzdevums Kambodžas džungļos uzmeklēt un nogalināt savu kolēģi, pulkvedi Kurcu, kurš ir pilnīgi nojucis, uzmeties par tādu ta ka Dievu vietējām ciltīm.

Šo te episko un grandiozo veikumu dažos vārdos noraksturot precīzi nav iespējams. Varbūt kā ļoti nopietnu, emocionāli spēcīgu filozofisku drāmu, kurš karš pat īsti nav centrālā tēma, par spīti, ka šī tradicionāli tiek uzskatīta par kara filmu.

Lai būtu kā būtu, bet Frānsiss Fords Kopola filmai par pamatu paņēmis Džozefa Konrada romānu "Tumsas sirds" un visu darbību pārcēla apmēram simts gadus vēlāk - uz Vjetnamas karu. Kombinācijā ar lielisku aktieru ansambli un prasmīgu režiju tiek vizualizēts ceļojums augšup pa upi arvien dziļāk džungļos un arvien dziļāk kara vājprātā. Man pašam pirmoreiz mūžā radās izjūtas, ka tā nemaz nav mākslas filma, viss notiekošais ir reāls. Karadarbības atainojumi ir vienkārši episki, piemēram, uzlidojums vjetnamiešu ciemam ar helikopteriem, atskaņojot Riharda Vāgnera "Valkīru lidojums" gluži vienkārši nones jumtu. Ak jā, ja jau pieminēju mūziku, noteikti jāatzīmē The Doors skaņdarbs The End, kas filmā iederējās neticami spēcīgi.

Pats nedaudz pabrīnījos, kamdēļ šī te iespaidīgā filma EXSā filmu sadaļā nepavīd. Lai nu kā, netaisnība ir novērsta. Uz skatīšanos ieteiktu morāli nobriest, jo filma ir pāri pa trīs stundām gara un prasa uzmanību. Grandiozie kauju skati, filozofiskas pārdomas un ceļojums augšu pa upi - var pat kādā brīdī likties, ka nupatās ir "par daudz". Tāpat noteikti iesaku skatīties 2001. gadā iznākušo Redux versiju, kas ir mazāk apgraizīta un, manā skatījumā, spēcīgāka.

Ģeniāli.
10/10

Laboja mad, labots 4x