Disturbed ir alternatīvā metala grupa no Čikāga, Ilinosas štata, ASV. Grupa tika dibināta 1994. gadā, kad kopā savācās un apvienojās Dens Donegans, Stīvs Kmeks, Maiks Vengrens un Deivids Dreimans. Kopš grupas izveidošanas brīža tika pārdotas 13 milioni albumu kopiju. Tādā veidā Disturbed kļuva par pēdējo gadu veiksmīgāko rokgrupu.

Vēsture

Agrie gadi (1994. – 1996.)

Kad grupai piebiedrojās Deivids, tā jau bija pazīstama ar nosaukuma Brawl un tajā bija vokālists Erihs Avalts, ģitārists Dens Donegans, bundzinieks Maiks Vengrens un basģitārists Stīvs Kmeks. Pēc parauglentes ierakstīšanas Erihs pameta grupu, bet palikušie biedri pasludināja, ka meklē jaunu vokālistu. Sludinājumu izvietoja vietējā mūzikālajā avīzē „Illinois Entertaine”. Deivids Dreimans atsaucās jau tajā pašā mēnesī. Ģitārists Dens komentēja, ka no visiem dziedātajiem, kuri nāca uz meģinājumiem, Deivids bija vienīgas, kurš bija gatavs dziedāt jebkurā stilā, kurā grupa gribēja.

Par oficiālu grupas izveidošanas gadu uzskata 1996. gadu. Kad savācās pamatsastāvs un jaunais vokālists Deivids izdomāja nosaukumu „Disturbed”. Viņš šo nosaukumu bija izdomājis vēl pirms daudziem gadiem un tas tobrīdi attainoja visu, ko grupas dalībnieki izjuta.

 

Believe (2001. – 2003.)

2001. gada februārī grupa ierakstīja grupas Faith No More dziesmu „Midlife Crisis”. 2002. gada 4. julijā tika izdots DVD ar nosaukumu M.O.L. Tajā tika parādīts grupas darbs studijā un pāris ieraksti no koncertiem. Tā paša gada 17. septembrī Disturbed izlaida savu pirmo sudijas albumu Believe. Albums ieņēma pirmo vietu „Billboard 200” albumu sarakstā. Videoklips dziesmais „Believe” tika nosaukts „Prayer”. Bet to atteicās rādīt daudzi televīzijas kanāli, pamatojoties uz to, ka klips satur daudz faktus, kas atgādina par 2001. gada 11. septembra teraktu. Tajā pašā laikā tika ierakstīta dziesma „Forsaken” filmai „Queen of the Damned”.

2001. gada vasarā Disturbed uzstājās Ozzfest tūrē. Ap to laiku grupa kļuva tik populāra, ka tūres organizatori to pārlika no iesildošajām grupām pie galvenajām, kur Disturbed uzstajās plecu pie pleca ar tādām zvaigznēm kā Black Sabbath. Distubed dziesma „Fear” iekļuva kopējā „Ozzfest 2001” dziesmu albumā.

Vēlāk Disturbed vēlreiz piedalās Ozzfest tūrē, pēc kura uzsāk savu tūri ar nosaukumu „Music as a Weapon II”. Tajā piedalījās arī tādas grupas kā, Chevelle, Taproot, un Unloco. Tūres laikā Disturbed izpildīja dziesmu „Dehumanized”, kuru līdz šim ne kur nepublicēja. Pēc tūres grupu atstāja Stīvs, bet viņa vietu ieņēma Džons Moijers. Ar jaunu basģitāristu grupa organizēja koncertu „House of Blues”, kur izpildīja arī divas jaunas dziesmas „Hell” un „Monster”. Šīs dziesmas kļuva par papilddziesmām jaunam albumam Ten Thousand Fists.

 

Ten Thousand Fists (2004. – 2006.)

2005. gada 20. septebrī tika izdots jauns albums Ten Thousand Fists. Tas, kā arī iepriekšējais albums, ieņēma pirmo vietu „Billboard 200” topā. Pirmās nedēļas laikā, kopš albuma izlaišanas, tika pārdotas 238 000 kopijas. 2006. gadā, pēc tā, ka ASV tika izpārdots 1 000 000 kopiju, tas ieguva Platīna albuma statusu. Tajā pašā gadā Disturbed uzstājās Ozzfest tūrē kopā ar grupām: Ozzy Osbourne, System of a Down, Lacuna Coil, DragonForce, Avenged Sevenfold, un Hatebreed.

Albumam tika sagatavotas 20 dziesmas, bet diskā iekļautas tikai 14. Pārējās tika ierakstītas kā atsevišķas dziesmas un izplatītas internetā. Drīzumā albums debitēja un ieguva divkāršu platīna sertifikāciju.

2006. gada Eiropas tūre divas reizes tika atcelta, jo Deividam radās problēmas ar balsi. To dēļ Deivida tika veikta operācija, kura noritēja veiksmīgi. Vēlāk Deividam radās problēmas ar RIAA, jo viņš skarbi izteicās RIAA adresē. Gada beigās Disturbed organizēja savu tūri ar nosaukumu Music as a Weapon III, kur piedalījās arī grupas Flyleaf, Stone Sour, un Nonpoint. Pēc tūres grupa pasludināja, ka sāk darbu pie jaunā studijas albuma.

 

Indestructible (2008. – 2009.)

2008. gada 3. julijā Disturbed izlaida jaunu albumu ar nosaukumu Indestructible. Nedaudz vēlāk, dziesmai ar tādu pašu nosaukumu tika uzņemts videoklips. Dziesmas pēc skanējuma un dziesmu tekstiem albumā bija daudz smagākas nekā iepriekšējos albumos. Dziesmās tika apdziedāti daudzi nepatīkami notikumi no Deivida dzīves. Dziemsas „Perfect Insanity” un „Divide” tika ierakstītas vēl pirms pirmā albuma izdošasas, bet līdz šim netika iekļautas neviena albumā. Šis albums tika ierakstīts, lai uzmundrinātu un atbalstītu karavīrus, kuri piedalijās karadarbībā. Neskatoties uz kritiku, albums ieguva Platīna albuma statusu. 2009. gadā dziesma „Inside the Fire” tika nominēta Grammy balvai nominācijā „Labākā smagā roka dziesma”.

2009. gadā Disturbed dodas tūrē Music as a Weapon IV, kopā ar grupām: Killswitch Engage, Lacuna Coil, un Chimaira. Pēc tūres grupa pasludināja, ka paņems atvaļinajumu uz pāris mēnešiem, bet vēlāk sāks ierakstīt jaunas dziesmas nākošajam albumam. Kā arī ieminējās, ka dziesmas būs uz to pašu tematiku un ar tik pat smagu skanējumu.

 

Asylum (2010. – 2013.)

20010. gada vasarā Disturbed izlaida studijas albumu Asylum. Meteriālu jaunam albuma grupa sāka gatavot vēl 2008. gada, ierakstīt 2009. gadā, bet pirmo dziesmu „Another Way To Die” varēja noklausīties 2010. gada 15. jūlijā oficialajā grupas mājaslapā. Viss albums veikalu plaukts parādījās 31. augustā. Tajā pavisam vija 12 dziesmas. Dažas dziesmas Disturbed iekļāva dotorspēlē „Rock Band”. Albums Asylum ieņēma pirmo vietu „Billboard 200” topā, kopumā pa pirmo nedēļu tika pārdotas 179 000 kopijas.

2011. gadā neskatoties uz panākumiem, grupa pasludināja, ka aiziet beztermiņa atvaļinajumā, sakarā ar krīzi rokmūzikas industrijā un katra grupas dalībnieka vēlmi uzsākt savu darbu.

 

 

  

Talismans

Disturbed talismas ar vārdu The Guy pirmo reizi parādijās dziesmas „Land of Confusion” videoklipā. Vēlāk tas tika attēlots uz triju albumu vākiem: Ten Thousand Fists, Indestructible un Asylum. The Guy ir oficials grupas talismas, kuru uzzīmēja komiksu izstrādātājs Todoms Makfarleins ar iesauku Spawn.

 

 

 

Raksturīgas dziesmas

Oficialā mājaslapa - http://www.disturbed1.com/ 

Laboja Whisper, labots 2x