Evanescence ir ASV rokgrupa, dibināta 1995. gadā Litlrokā, Arkanzasas štatā. Grupa pārstāv alternatīvā roka un alternatīvā metāla žanru. Pārdoti vairāk kā 23 miljoni albumu kopiju, iegūtas 2 Grammy balvas, 7 Grammy nominācijas un ieņēmusi 6. vietu CBS's "Top Bestselling Albums of the Last 10 Years"

Grupas sastāvs

Pašlaik grupas sastāvā ir vokāliste un pianiste Eimija Lī, ģitārists Terijs Balsamo, basģitārists Tims Makords, bundzinieks Vils Hants un ģitārists Trojs Maklavhorns.

Grupas sākotnējais sastāvs ir mainijies vairākas reizes. Deivids Hodžs pameta grupu 2002. gadā. Viens no grupas izveidotājiem, Bens Mūdijs, to pameta 2003. gadā tūres laikā. Basģitārists Viljams Boids grupu pameta 2006. gadā, tam sekoja arī ģitārista Džona Lekompta un bundzinieka Rokija Greja aiziešana 2007. gadā. 

Grupas izveide

Grupas dibinātāji Eimija Lī un Bens Mūdijs 1994. gadā satikās jauniešu nometnē, Litlrokā. Mūdijs dzirdēja Eimiju izpildam Meta Loafa dziesmu "I'd do Anything for Love (But I Won't Do That)". Viņu pirmās kopīgās dziesmas bija "Solitude" un "Give Unto Me", abas sarakstija Eimija un "Understanding" and "My Immortal" sarakstija Mūdijs. Pēc kopīgas dziesmu rediģēšānas abi dalijās dziesmu autortiesībās.

Pēc Lī un Mūdija dziesmu atskaņošanas vietējā rādio stacijā, grupai ātri parādijās liels klausītāju pulks, kas pieprasija koncertu dzīvajā. Drīz vien arī grupa uztājās uz vietējas skatuves un kļuva par populārāko notikumu tuvākajā apkaimē.

Grupas sākotnējie nosaukumi ir bijuši Childish Intentions un Stricken, bet vēlāk tika nomainīts grupas nosaukums uz Evanescence, kas latviski tulkojas kā "pagaišana", "izzušana".

Fallen

Pēc grupas demo ierakstīšanas, Ardent Studios producents Pīts Metjū bija bija pārsteigts un iedeva noklausīties demo ierakstu dažiem draugiem no Wind-up Records. Pēc "My Immortal" noklausīšnaās viņi saprata ka tas būs hīts, bet viņi atzina ka grupa ir jauna un viņiem vajag vēl izkopt savas prasmes.

Grupa pārvācās uz Losandželosu kur viņiem tika piešķirts dzīvoklis ar telpām ģenerālmēģinājumiem un personīgo trenežieru zāli. Kā arī Eimija uzaboja savas vokāla spējas. Gandrīz pēc diviem gadiem tika pabeigts darbs pie grupas debijas album.

2003. gada sākumā grupas sastāvs bija pabeigts ar Eimijas un Mūdija draugiem, Lekomptu, Greju un Boidu. Kamēr viņi meklēja iespēju kā popularizēt grupas albumu Fallen, Evanescence piedalījās 'Nintendo Fusion' tūrē, kuru viņi noslēdza 2003. gadā.

Fallen pavadīja 43 nedēļas Billboard Top 10, saņēma 7 Platīna balvas, pārdodot vairāk kā 17 miljonus albuma kopiju visā pasaulē. Albums arī 104 nedēļas atradās Billboard 200 un tas bija viens no astoņiem albumiem vēsturē, kurš spēja noturēties Billboard Top 50 veselu gadu.

2003. gada 22. oktobrī turnejas laikā radušos nesaskaņu dēļ grupu pamet Mūdijs. Viņa vietu ieņem Terijs Balsamo no grupas Cold.

"Bring Me To Life" kļuva par albuma hītu un ieņēma 5. vietu ASV Billboard Hot 100, bet Anglijā tā ieņēma 1. vietu, kur noturējās 4 nedēļas. Singls tika arī izmantots WWE No Way Out 2003. Albuma nākamais singls "My Immortal" ieņēma 7. vietu ASV un Anglijas topos.

2004. gadā grupa uzvarēja divās 'Grammy' balvas nominācijās, "Best Hard Rock Performance" un "Best New Artist" un tika nominēta vēl divām balvām.

Going Under
Bring Me to Life
Everybody's Fool
My Immortal
Haunted
Tourniquet
Imaginary
Taking Over Me
Hello
My Last Breath
Whisper
My Immortal (BV)

 

The Open Door

Grupas pārstāvis 2006. gada 14. jūlijā paziņoja par Viljama Boida aiziešanu no grupas. Pats Boids atzina, ka nevēlas vairs piedalīties lielās tūrēs un vēlas būt tuvāk ģimenei. 10 augustā Eimija paziņoja par Tima Makorda pievienošanos grupai.

Albuma rakstīšana noritēja ļoti lēni dēļ vairāku dēļ, Eimija vēlējās uzlabot savas vokālās prasmes un nesasteigt albuma izveidi, kā arī grupas dalībniekiem bija dažādi blakus projekti. Teriju Balsamo ķēra trieka un grupa zaudēja savu sākotnējo menedžeri.

Eimija paziņoja, ka jaunais albums gaidāms 2006. gada martā, bet datums tika atlikts Wind-up Records vēlēšanās dēļ veikt dažas izmaiņas gaidāmajā singlā "Call Me When You're Sober", albums ASV tika izlaists 2006. gada oktobrī. Albums ierindojās Billboard 200 pirmajā vietā.

The Open Door tūre sākās 2006. gada 5. oktobrī. Grupa uzstājās Kanādā, ASV, dažādās Eiropas pilsētās, Japānā, Austrālijā un nobeidza tūri ar uzstāšanos Argentīnā. Evanescence pievienojās arī 'Korn's Family Values' tūrē un beidza savu albuma turneju 2007. gada decebmrī.

2007. gada maijā Lekompts paziņoja, ka ir atlaists no grupas un pamatojoties uz to aizgāja arī grupas bundzinieks Rokijs Grejs, neilgi pēc viņu aiziešanas grupā pievienojās Vils Hants un Trojs Maklavhorns.

Sweet Sacrifice
Call Me When You're Sober
Weight of the World
Lithium
Cloud Nine
Snow White Queen
Lacrymosa
Like You
Lose Control
Your Star
All That I'm Living For
Good Enough
The Only One

 

Evanescence

Pēc vairākkārtējas albuma izlaišanas datuma atlikšānas albums tika izlaists 2011. gada 4. oktobrī. Sākotnējais albuma producents bija Stīvs Lilljvaits, bet vēlāk viņa vietu ieņēma Niks Raskulinecs. Raskulinecs ir strādājis ar tādām grupām kā Foo Fighter un Alice in Chans.

Eimija intervijā atklāja ka šis būs pilnīgi citādāks albums, ar labāku un spēcīgāku skanējumu.

Pēc albuma izlaišanas Evanescences uzsāka savu pasaules turneju 2011. gada 17. augustā. Grupa uzstājās 'Rock in Rio' festivālā ar tādām grupām, kā Guns 'N Roses un System of a Down.

2011. gadā grupa uzstājās Nobela Miera prēmijas koncertā izpildot "Lost in Paradise" un "Bring Me to Life" skaņdarbus.

2012. gada 9. novembrī grupa beidza savu pasaules turneju uzstājoties ar koncertu Anglijā. Pēc turnejas beigām grupa paziņoja ka paņem pārtraukumu un tālāki plāni pašlaik netiek plānoti.

What You Want
Made of Stone
The Change
My Heart Is Broken
The Other Side
Erase This
Lost in Paradise
Sick
End of the Dream
Oceans
Never Go Back
Swimming Home

 

Grupas dalībnieki

Eimija Lī

  • vokāls, klavieres

Terijs Balsamo

  • ģitārists

Tims Makords

  • basģitārists, sintizātors

Vils Hants

  • bundzinieks

Trojs Maklavhorns

  • vokāls, ģitāra

 

Dziesmas ieskatam

---

Oficiāla mājas lapa: evanescence.com

Facebook lapa: facebook.com/Evanescence

Twitter: twitter.com/evanescence

Laboja Persepolis, labots 3x