Nosaukums: Half Life 2

Izdošanas Datums: 2004. gada 16. novembris.

Žanrs: First Person Shooter, Action.

Izstrādātājs: Valve.

Izdevējs: Valve.

Platforma: PC.

Sižets: Pēc pasaules izglābšanas no citplanētu monstriem Gordonam Frīmenam sākas jauna misija. Mistisks personāžš viņu ievieto vilcienā, kurš dodās uz septiņpadsimto pilsētu. Pēc izkāpšanas viņš pievienojas Lambdas pretošanās kustībai, kurā iesaistīti ir viņa draugi, paziņas un citi cilvēki no bijušās 'Black Mesa' organizācijas. 

Minimālās datora prasības priekš Windows:

  • OS: Windows XP vai jaunāka
  • Procesors: 1,7 GHz
  • Atmiņa: 512 MB
  • Video karte: DirectX 8,1 līmeņa video karte ar SSE atbalstu
  • DirectX: 8,1
  • Atmiņa cietajā diskā: 4,7 GB
  • Skaņa: Standarta
  • Papildus: Pele, klaviatūra un interneta pieslēgums, ja vien ir velme spēlēt multi-player režīmā
Vērtējumi:
  • IGN: 9,7/10
  • Gamespot: 9,2/10
  • Metascore: 96/100
  • Mans vērtējums: 8,5

Mans vērtējums un pādomas par spēli:

Ļoti lieliska spēle, pilnībā atspējo iegūtos titulus un apbalvojumus, kur viens no tiem ir 'visu laiku pārdotākā spēle.' Bet apskatu sākšu ar nelielu salīdzinājumu un pārskatu pret spēles pirmo daļu. 

Principi, pamatideja un gameplays īpaši neatšķiras, bet galvenie uzlabojumi ir sagādāti vizuālajā izskatā. Pilnīgi viss radīts realistiskāks. Iekļauti visādi sīkumi, piemēram, tukši grafiti baloniņi, ķieģeļi un daudzi citi štrunti, kurus tu vari arī pacelt rokās un parasti bezjēdzīgi aizmest. Cilvēki, ienaidnieku roboti un mašīnas palikušas daudz gaļīgākas, tur kur tu iešauj, cilvēks arī saliecās, asinis arī tek pa pareizajām vietām. Mantu izmantošana ar kļuvusi daudz foršāka, ja iepriekš varēja tizli pārstumdīt kastes pa zemi, tad šeit lielāko daļu var paņemt rokās, mest vai sazin ko vēl darīt ar tiem pašiem pieminētajiem ķieģeļiem, grafiti baloniņiem un daudzām citām lietām. Pogu, sviru un krānu griešanas arī praktiski nav. Šīs tādas galvenās atziņas salīdzinājumā ar spēles pirmo versiju, tagad par pašu spēli vairāk.

Iesākot spēli atkal var izvēlēties trīs sarežģītības pakāpes kurās spēlēt. atkarībā no sarežģītības pakāpe mainās Frīmene pretinieku spēks - šaušanas spēks un precizivitāte, kustība un domāšana. Spēlējot pirmo reizi iesaku spēlēt vai nu pašu vieglāko vai arī vidējo pakāpi, lai nerodas brīži, kad sanāk spēles gaitā iesprūst un tādējādi nolaižas rokas turpināt spēli. Spēle ir sadalīta 15 chapteros jeb daļās, kurus var iziet 15-20 stundu laikā.

Spēles stratēģiskais uzsvars arī netiek zaudēts, ik uz soļa jākustina smadzenes un jādomā, kā var pārvarēt attiecīgos šķēršļus un izpildīt prasītos uzdevumus. Ja pirmajā daļā parasti bija jātiek pāri kādam labirintam, jāpārbīda kastes vai jāatrod un jāpagriež sviras vai jānospiež pogas, tad tagad viss ir krietni sīkāk, piemēram, apkaŗtnē jāatrod un jāsala ķīeģeļu kaudze, jāsaliek uz rampas vienu galu un pašam izmantojot pacēlušos otru rampas malu jaauzlec uz vajadzīgās platformas.

Skaņa un tās efekti ir viena no viss mazāk pozitīvajām lietām manā skatījumā. Samērā viss vienmuļi, bieži vien darbība norisinās pilnīgā klusumā, kura laikā, piemēram, varētu palaist kādu dziesmu no spēles soundtracka, bet tā atkal parādās kādā brīdi, nospēlē un atkal pazūd uz ilgāku laiku. Tiesa, spēles pirmais soundtracks bija krietni labāks un oriģinālāks. Atgriezīšos pie pašas spēles, tātad, bieži vien ir neinteresanti klusuma brīži, nav vairāk momenti, no kuriem varētu uznākt tirpas vaineomulīga sajūta. Bieži vien traucē kaut kādas mistiskas skaņas, kuras, cik man saprotams, nāk no Frīmena aizsargtērpa. Mūsdienīgi sakot, kopumā skaņas efekti un to pielietojums ir ļoti mainstrīms un neinteresants.

Kā jau ievada rindkopā tika minēts, vizuālie efekti ir ļoti krāšņi un iespaidīgi, ļoti patīkami ir attēloti pretinieku roboti, helikopteri, iznīcinātāji un citas mehāniskās uzpariktes. Arī cilvēki daudz dzīvīgāki un gaļīgāki izveidoti, kas nenoliedzami spēli apdara baudāmāku, it īpaši mūsdienu cilvēkiem, kuriem spēles grafika izsaka ļoti daudz.

Tādu biedējošo momentu spēlē vispār nav, kurus es gaidīju, gaidīju un tā arī nesagaidīju, varbūt tādiem bija jābūt un varbūt tādi arī bija, bet kā jau iepriekš tika minēts skaņas efektu sakarā, tad droši vien tie savu darbu neizpildīja.

Galu galā kaut kas nedaudz pietrūka, kaut kas jau tika izsmelts spēles pirmajā daļā un tāpeč es lieku vērtējumu 8,5 spēles otrajai daļai un 9 spēles pirmajai daļai. Konkrētas lietas ir grūti nosaukt, bet no sīkām detaļām atšķirība tomēr veidojas, neliela, bet tāda ir manā skatījumā. Re, šeit arī links uz spēli Steamā: https://store.steampowered.com/app/220/ kuru es iesaku iegādāties un izbaudīt pēc pilnas programmas, jo Valve ir nedaudz pacentusies un pievienojusi arī klāt 33 achievements jeb uzdevumus, pēc kuriem arī ir speciāli jātiecās.

Daži paša uzņemtie attēli, lai lieki spēli nespoiloti, šoreiz iztikšu bez komentāriem:

Video: