Katatonia ir zviedru depresīvā roka/metāla grupa(sākotnēji: doom/death metāls), kas sākotnēji dibināta ar nosaukumu Melancholium 1987. gadā, bet 1991. tika pārsaukta par Katatonia.

Katatonia (Catatonia) ir psihiatrisks stāvoklis, kas visai bieži ir saistīts ar šizofrēniju, tas raksturojas ar vardarbību un hiperaktivitāti. "Catatonia" ir arī grieķu vārds (κατατονία), kas nozīmē zemu toni vai piezemētu tempu.

Grupas dibinātāji Jonas 'Lord Seth' Renkse un Andreas 'Blakkheim' Nystroms kopīgi ar zviedru metāla leģendu Danu Swano ierakstīja demo 'Jhva Elohim Meth', kas izpelnijās plašu atzinību pagrīdes metāla skatuvē. Drīzvien grupai izdevās noslēgt līgumu ar holandiešu ierakstu kompāniju "Vic Records". Grupai pievienojās trešais dalībnieks, Guillaums 'Israphel Wing' Le Huch, kā basģitārists. Tas bija arī pagrieziena punkts grupai, tā noslēdza īsa termiņa līgumus ar Eiropas ierakstu kompānijām. 1993. gadā grupa noslēdza līgumu ar ierakstu kompāniju "No Fashion" un izlaida savu pirmo albumu - Dance of December Souls. Pēc albuma ierakstīšanasa grupu pameta Le Huch.

1994. gadā starp Renksenu un Nystromu radās nesaskaņas par grupas sastāvu tūres laikā un uz šīs nots grupa uz īsu brīdi izbeidza savu darbību, bet 1996. gadā grupa apvienienojās ar Renksena blakus projekta, October Tide, ģitāristu Fredriku Normanu. Tika uzsākts darbs pie grupas jaunā albuma Brave Murder Day. Tajā pat laikā Renksenam radās smagas problēmas ar balsi un viņš nespēja izpildīt smagus vokālus, viņa vietu albuma ierakstīšanas laikā ieņēma Mikaels Akerfelds.

1997. gadā grupai dodoties tūrē, tai pievienojās Mikaels Oretofts, kā basists. Katatonia jau bija uzsākusi darbu pie nākamā albuma 'Discouraged Ones', kas tika izlaists 1998. gadā. Arī pie šī albuma ierakstīšanas tika pieaicināts Akerfelds, bet tikai smago vokālu izpildīšanai. Noslēdzot līgumu ar Peacville ierakstu kompāniju, grupa uzsāka darbu pie nākamā albuma 'Tonight's Decision' un izveidoja pastāvīgu grupas sastāvu, basģitārista vietu ieņēma Andreas brālis Mattias Normans un par grupas jauno bundzinieku kļuva Daniels Liljekvists.

Diskogrāfija.

(Albumi)

Noformējums Nosaukums Gads
Dance of December Souls 1993.
Brave Murder Day 1996.
Discouraged Ones 1998.
Tonight's Decision 1999.
Last Fair Deal Gone Down 2001.
Viva Emptiness 2003.
The Great Cold Distance 2006.
Night Is the New Day 2009.
Dead End Kings 2012.
Deathroned & Uncrowned 2013.

2001. gadā grupa izlaida pašu producēto 'Last Fair Deal Gone Down' albumu. Lielāko daļu laika 2001. gadā grupa pavadīja ceļā - uzstājoties festivālos un dodoties tūrēs. Pēc klusa 2002. gada, grupa uzsāka darbu pie albuma ar nosaukumu Viva Emptiness, kas tika izlaists 2003. gadā. Nākamo gadu grupa pavadīja dodoties tūrēs un divos diskos izlaida 'Brave Yesterday Days' kompilāciju. Tajā tika iekļautas dziesmas no iepriekšējiem EP un pilna garuma dziesmas no 'Brave Murder Day' un 'Dance of December Souls' albumiem. 2005. gadā tika izlaista 'The Black Session' kompilācija, tā apvienoja vēlāk izlaistās dziesmas un grupas uzstāšanos dzīvajā.

'The Great Cold Distance' albums tika izlaists 2006. gadā. Tika arī izlaisti "My Twin", "Deliberation" un "July" singli. Pēc albuma izlaišanas, pirmo reizi grupu piemeklēja radošā krīze. Divas reizes tika atceltas pieteiktās studijas albuma 'Night Is the New Day' ierakstīšanai. 2009. gadā tika izlaists 'Night Is the New Day' albums, tas saņēma plašu kritiku un grupu pameta Norrmanu brāļi. Viņu vietas aizstāja Pers Eriksons un Niklas Sandins.

2010. gada martā, grupa izlaida EP 'The Longest Year', iekļaujot tajā "Sold Heart" singlu un video klipus "The Longest Year" un "Day & Then the Shade".

2011. gada 14. decembrī Stokholmā norisinājās īpašs koncerts par godu grupas 20 gadu jubilejai, kurā piedalijās bijušie grupas dalībnieki.


 


Albums 'Dead End Kings' tika izlaists 2012. gada augustā, pēc albuma izlaišanas, Katatonia devās tūrē pa Ziemeļameriku uzstājoties Denverā un Ņujorkā.

2013. gada septembrī grupa izlaida savu desmito studijas albumu ar nosaukumu 'Deathroned & Uncrowned'.

2014. gada maijā grupa plano uzstāties 'Karmøygeddon Metal Festival' Norvēģijā.

Dziesmas ieskatam.

 

Aizliegts rakstu pārpublicēt citās vietnēs bez autora atļaujas!

Laboja mad, labots 3x