Šis rakstāmais sākotnēji tapa kā komentārs mniblogā, kur apspriesta Malaizijas lidmašīnas notriekšana virs Ukrainas. Secināju, ka rakstu gari, tāpēc piemērotāks būs bloga formāts. Pie lietas!

Kontekstā ar vardarbību Ukrainā mani izbrīna viens konkrēts (pro-krievisks) viedoklis interneta diskusijās. Izklausās apmēram tā: "Kāpēc atkal Krievija vainīga, viņiem tas nav izdevīgi, utt. Beidziet šito naidu! To visu jau tās ASV un Eiropa izplānojušas. Analizējiet paši, nelasiet latviešu ziņas, tur tikai kūda pret krieviem."

Es saprotu, ka tā raksta TVNETā un citur, jo tur cilvēkiem tomēr maksā, lai šādus  murgus iekomentētu. Bet arī šeit, exā, turpat augšminētajā lidmašīnas diskusijā tādā pat stilā runāja, piemēram, @vampyre124, @PĪLĒ, @Denciks.

Tātad ir fakts, ka tāds viedoklis/noskaņojums pastāv. Tendence aizstāvēt Krieviju un apvainot oponentus anti-krieviskās nostādnēs. Jautājums: kāpēc?  Nav taču noslēpums, ka Krievijā nemīl ievērot cilvēktiesības, ka tur ir korupcija praktiski visos līmeņos, ka Krievijas paziņojumi citām valstīm nereti ir agresīvi... Vienvārdsakot, tur nevalda taisnība. It sevišķi šeit, Latvijā, dzīvojošajiem to vajadzētu zināt. Kādēļ šādas diezgan aklas simpātijas pret Krieviju par spīti visam?

Izslēdzot variantu, ka viņiem par to maksā (exā man tas nešķiet ticami), man ir tikai viena atbilde - viņi ir atrodas Krievijas informācijas telpā. No tā izriet otrs jautājums: kā parasts latviešu jaunietis var tikt šādi apstrādāts? Kā var būt tā, ka nekritiski aizstāv Krievijas intereses un aicina neticēt "tām latviešu ziņām"? Mūsu valstī viss ir caurmērā demokrātiski un civilizēti, "Panorāmā" taču klaji meli nekad nav bijuši, atšķirībā no krievu ziņām - kāds gan iemesls neticēt Latvijas (vai citu Eiropas valstu) ziņām?

Viena atbilde būtu - jaunietis dzīvotu pie Krievijas robežas, kur vietējos kanālus īsti nevelk, bet krievu TV signāls stiprs, un iespējama pilnīga informatīvā izolētība. Bet tas ir tik specifiks gadījums, ka tam drīzāk vajadzētu būt izņēmumam, kas būtiski neietekmē kopainu. Mana vienīgā atlikusī atbilde tad ir - prokrieviskais viedoklis ir aizgūts. Tas varētu būt no kāda ģimenes locekļa vai kolēģa, kuram ir saikne ar Krieviju, kurš var iepotēt šādas te idejas. Bet tomēr! Vai gan arī šis faktors ir tik stiprs?

Kā jūs domājat? Vai mani spriedumi ir pilnīgi? Vai kaut ko neesmu ņēmis vērā?

Es tiešām nezinu, mani šī situācija mulsina - palīdziet tikt skaidrībā! Kā var būt, ka tu redzi, kā viens sit otru, bet jau iesākumā nostājies tā sitēja pusē?

Laboja Susuris, labots 2x