Vēl viens gads pagājis, jāatzīst šoreiz īpaši ražens. Kas tik šogad nesolīja izdot kaut ko jaunu un kas pārsteidza nesagatavotus. Laikam draudi par pasaules galu lika visiem mobilizēties un paspēt izdot visu to, kas pēdējos gados vai gadu desmitos, kā tas ir Jura Lasinska gadījumā, bija sakrājies.

   Piecu stundu gara uzstāšanās trīs cēlienos Inokentija Mārpla izpildījumā, 16 gadus gaidīts albums no Zig Zag, Hospitāļu Ielas atgriešanās - tie ir tikai daži notikumi latviešu mūzikā, kas šogad pāršalca Latvijas mūzikas skatuvi. Ja iepriekšējā gadā veidoju savu ''gada labāko ierakstu'' topu liekot kopā gan Latvijā, gan ārzemēs izdotos ierakstus, tad 2012. bija tik piesātināts visādu jaunumu, ka gribēju izcelt tieši to, kas radies pašu mājās - Latvijā. Nekulstīšu lieki mēli, te nu būs mans subjektīvais skatījums uz notikušo. smile_mini.gif

 




1.  7 Pieauguši Vīrieši - ''Tik Septiņi, Cik Mēs Esam"
 

   2012. gadā Latvijas mūzikas skatuvi pāršalca ļoti ilgi gaidīta ziņa. Latvijas fiziski spēcīgākā rokgrupa ''7 Piauguši Vīrieši'' laida klajā divus singlus - "Sauciet" un "Vai Tu Mani", kā arī paziņoja par albuma izdošanu, pie kā grupa cītīgi strādājusi pēdējos gadus. 

   Albums ierakstīts Parīzē „Espoir Meurt en Dernier” studijā Žerāra Lomāna vadībā, kā arī Normandijas lauku muižas studijā „Bouche” Gatšona Zaķī vadībā. Albumu producējis grupas menedžers Ēriks Bizness.  

   „Dziesma ir mūsu ieguldījums pasaules apceļotāju, dziesminieku un muzikālo filozofu lauciņā. Mēs būtībā izvedam klausītāju cauri vīrieša dzīves svarīgākajiem punktiem un iezīmējam arhetipiskās formas, kas palīdz vīrietim izturēt fundamentālos dzīves pavērsienus, kas piemeklē visus vīriešus, jo galvenais ir būt pozitīvam, visos dzīves svarīgākajos mirkļos, it seviški pēc 30, jo runa ir nevis par garīgām vai materiālām lietām, par viņsauli vai šosauli, bet par dvēseli, kas mājo vidū starp šīm abām abstrakcijām.”, tā kādā intervijā pēc otrā singla "Vai Tu Mani" izdošanas izteicās paši vīrieši.

   Pats ar Piaugušajiem Vīriešiem pirmo reizi sastapos 2011. gadā, festivālā "Laba Daba". Toreiz viņi bija 1. dienu noslēdzošie mākslinieki uz lielās skatuves. Uznāciens ļoti pārdomātos skatuves tērpos, intriga un īpaši gatavotas videoprojekcijas, lai uzstāšanos padarītu vēl iespaidīgāku. Tieši šī uzstāšanās no 2011. gada palikusi atmiņā visspilgtāk. Neilgi pēc tam, šoreiz uz mazās Nabaklab skatuves, Vīrieši priecēja vēlreiz - atkal ļoti pārdomāti un pats galvenais - spēcīgi! 

   Solīt jau solīja, bet klusēja... Likās, jau, ka cauri - ne 2010. gadā, ne 2011. gadā nekā nebija. 2012. jau arī ritēja uz beigām, tuvojās pasaules gals... un tieši tad, cik noprotu - tieši no Francijas atlidojuši, Vīrieši paziņoja par albuma izdošanas svētkiem 1. decembrī klubā Nabaklab un grupas izjukšanas tūri. 1. Decembra koncerts bija fantastisks - ļoti daudz publikas (jā, tik daudz, ka nācās gaidīt, kad kāds izies no kluba, lai tiktu ielaisti tajā), burvīga atmosfēra un mūzika. Visi vīrieši - uzvalkos, viesmkāslinieces (arī O. Rajecka) - vakarkleitās... Pat Peksis bija saķērbies svinīgāk nekā parasti. Nezinātājiem - ir tāds ticējums - tas nav izdevies pasākums, kurā nav ieradies Peksis - Latvijas panku simbols.

   Ne velti šis albums ir nominēts gada balvai ''Gada Rokmūzikas Albums''. Klausoties šo albumu es esmu novērojis to, ka jo vairāk to klausos - jo vairāk tas sāk patikt un to var izdzīvot desmitiem reižu. Kāpēc? Tas sevī ietver burtiski visu - gan straujas roka dziesmas (Šodien ir Laba diena būt), gan melanholiskas un maigas melodijas (I Love You; Atvainojiet, es sajaucu). Tas ir gan par sociāli svarīgām tēmām - valodām (Ņavasars), līdztiesībām un lojalitāti (Ciu Ci Ciu), gan visu cilvēcisko - mīlestību un sapņiem (Saulainais Palaidnis). Tajā ir arī trīs virtuozas, instrumentālas dziesmas (Starpene I; Starpene II un Starpene III). Pie šī albuma var smieties, raudāt, tam var dungot līdzi, pie tā var dzert, pie tā var dejot, aizmirsties, pie tā var apprecēties, pie tā var iemīlēties, pie tā var gulēt... Piemēram, kas gan var būt labāks par 7 Piaugušiem Vīriešiem zem Ziemassvētku eglītes? Ar to var arī iepriecināt citus.

   Manuprāt, Latvijas spēcīgākā rokgrupa ir izdevusi 2012. gada spēcīgāko albumu.

 

   Grupas Tituldziesma ar tās videoklipu. Lai skatītos, Tev jābūt sasniegušam 18 gadu vecumu. Ja Tu zini, ka Tev ir, spied Te!

   Grupas bandcamp lapa, kurā iespējams bez maksas lejupielādēt abus grupas singlus - http://7pieaugusiviriesi.bandcamp.com/

 




2.  Soundarcade - ''Moving The Great Hadron"

   Pašā gada sākumā 9. februārī, grupa Soundarcade prezentēja savu trešo studijas albumu "Moving The Great Hadron". Tāpat kā abi iepriekšējie Soundarcade albumi - „12 Songs of the Jackalope" un „Daughters of Molestia" - tas tika izdots mūzikas izdevniecības „Melo records" un „NABAMUSIC" paspārnē.

   Albuma noformējumu ir veidojis leģendārais latviešu psihodēliskais mākslinieks Edgars Folks. Viņš arī radījis katram no pieciem albuma skaņdarbiem īpašu vizualizāciju. Ja jāizvēlas gada labāko albuma noformējumu - tas noteikti pienākas tieši šim.

   Kā jau vienmēr Soundarcade bija pamatīgi, visu sakāmo ieliekot tikai piecās kompozīcijās, kuras kopā veido vienu veselumu jeb stāstu. Vai tas ir par Lielo Hadronu paātrinātāju, vai par cilvēka centieniem izzināt neatklāto - bīstamo un iznīcinošo, vai par matērijas uzbūvi un mainīšanos, brīžos, kad cilvēks novēršas... Tas ir kā ceļojums caur dažādām dimensijām, caur realitāti un fantāziju. Brīžos, kad mūzika iziet caur Tevi, ar skaņas vilni iekairinot pat vismazāko ķermeņa šūniņu, liekas, ka tiešām - kaut kas tūlīt izlauzīsies un viss sāks mainīties. Zeme pazudīs zem kājām. Soundarcade ir vieni no retajiem, kas to spēj panākt. Koncerts Ģertrūdes Ielas Teātrī 9. februārī, kur kopā ar @Jesus izbaudījām grupas skanēju pilnā tā godībā, bija pierādījums tam.

   "Lielais Hadronu paātrinātājs un ar to saistītie mīti mūs iedvesmoja radīt konceptuālu albumu, jo, patiesi, mēs dzīvojam zinātniskās fantastikas un mītu laikmetā. Stāsta galvenais varonis, dodas ceļojumā meklēt atbildes uz jautājumiem par savas eksistences jēgu – dodas pēc sava Svētā Grāla un beigās nonāk turpat kur ir bijis, respektīvi, mūsu redzējums uz šādiem meklējumiem ir nedaudz no absurdisma skatupunkta. Beigas skatītājs var pierakstīt pats, jo pēdējais skaņdarbs ir instrumentāls." par savu albumu intervijā pirms grupas ''Mastadon'' iesildīšanas atzina Soundarcade.

   Easyget.lv intervija ar grupu pirms albuma prezentācijas te - 1. daļa un 2. daļa.

   Milzīgs paldies grupai un mūziķiem. Attieksme pret klausītāju un jūsu sniegums ir fantastisks! 





3.  Čipsis un Dullais - ''P.s. Es Tevi Mīlu!"

   ''Tā nav rasa, tās ir asaras, kuras neredzēji Tu. Tu pagāji garām, kā vēla vasara - neredzot un sāpinot." Es ļoti ilgi nevarēju izšķirties tieši par pirmo trīs vietu sadalījumu savā starpā. Biju gandrīz pārliecināts, ka tieši Čipša un Dullā jeb Ģirta Strumpmaņa (Sīkā) un Mārtiņa Ābola ierakstu nosaukšu par galveno laureātu 2012. gadā.

   "P.s. Es Tevi Mīlu!" burtiski ir banāls, vienkāršiem tekstiem caurvīts, uz lipīgas melodijas bāzēts albums. Kas tad tur tāds? Lūk, nekā tāda līdz šim pie mums nav bijis. Pat paši mākslinieki atzīst, ka tas ir sācies kā joku projekts un kad albuma prezentācijas koncertā līdzi nācējs man uzdeva jautājumu ''Vai tas ir kaut kāds joks?'', es droši atbildēju:"Jā, ir. Sasodīti izdevies joks." "Asaras", "Ja Tu Nezini..", "Kad Meitene Skumst", ''Rudzulaukā'' kā arī visas pārējās Čipša un Dullā dziesmas, kaut arī ķecerīgi, bet es salīdzinātu ar Raimondu Paulu. Vienreiz dzirdi un dziesma Tev jau ir galvā un to to nevari dabūt ārā, šoreiz tikai labā nozīmē. Tad nu tā arī sanāk, ka Tu visu laiku sev pēc tam galvā drillē ''Kā lai Tevi šodien iepriecinu...? Kā Lai Tevi šodien iepriecinu...?'' un tas aiziet tautā.

   Intervija ar Čipsi un Dullo šeit.

   "P.s. Es Tevi Mīlu!" bez maksas iespējams lejupielādēt šeit - http://cipsisundullais.bandcamp.com/ 

 




4.  Band Mango - ''Lifelong Contract''

https://youtu.be/3x0bWxgx5HI

   Grupa Mango šogad pārsteidza ļoti, ļoti patīkamā nozīmē. Laikam tieši Mango ir grupa, kuru 2012. gadā dzirdēju visbiežāk - septiņas reizes, tieši tāpēc redzamā izaugsme  tik ļoti priecē. Festivālā "Laba Daba" band Mango uzstāšanās uz lielās skatuves bija vienkārši lieliska. Tāpat arī albuma prezentācijas koncerts klubā Nabaklab un vēl divas uzstāšanās - tieši tas, kas gaidīts un vēl vairāk. Tas, kas "Lifelong Contract" saturā nedaudz mulsina - kāpēc nav iekļautas tādas kompozīcijas kā ''Checkerboard Coloured Cap'' vai "Velofīls". Tas, protams, zināms vien pašiem mūziķiem. Lai nu kā, ceru, ka 2013. gadā Mango ierakstīs vēl kādu dziesmu latviski, citādi ar "Velofīlu" tā paknapi. Grupai ir potenciāls, tāpēc ar nepacietību - gaidu, ko jaunu Band mango liks priekšā 2013. gadā. Pēc ''Lifelong Contract'' noklausīšanās uzdevu sev jautājumu: "Kad uz Mango albumu ar kaut ko atbildēs ''All Day Long''? Kopš "I Wish You Were Not My Dream" tāds klusums. vai kaut kas briest?'' Dzīvosim - redzēsim.

   Grupas Bandcamp profils - http://bandmango.bandcamp.com/

   Grupas Youtube profils, kurā var noklausīties vairākus singlus - https://www.youtube.com/user/realbandmango

 


5.  Haralds Sīmanis - ''Es Esmu Rīts''

   Haralds Sīmanis jeb bardu ķēniņš — viens no Latvijas savdabīgākajiem talantiem. Viņa īpašo balss tembru nevar sajaukt ne ar vienu citu. Viņš ir pilnīgs autodidakts, kurš ļoti labi pārzina mūzikas teoriju. Ja Dzeltenajiem Pastniekiem tā ir "Milžu Cīņa", pēc kā viņus atpazīst ''zinātāji'', tad Haraldam Sīmanim tas ir "Ezers". Ļoti apzināti šeit pie apraksta neliku tieši "Ezeru", jo vairumam Haralda ''zinātāju'' vienīgā dziesma, ko viņi zina ir tikai tā un tāpēc par citām bieži tiek nepelnīti aizmirsts. "Krustmāte Baltā", ''Divi Sārti Zvaniņi'' ir vismaz tik pat pelnījuši atzinību un atpazīstamību, nemaz nerunājot par citām, kuras padevies ierakstīt ļoti labā kvalitātē.

   Albuma prezentācijas koncerts par ''nepelnītu aizmiršanu'' gan nevarēja sūdzēties. Kā vakar atceros to reizi, kad biju speciāli iepriekšpārdošanā iegādājies biļeti, bet koncerta norises vietā iekšā tā arī netiku - bija tik daudz cilvēku, ka fiziski nebija iespējams iespiesties zālē. Visu cieņu Haraldam Sīmanim par spēju uz koncertu atvilināt tik daudz publikas. 

 


6.  Starring Two - ''Portraits and Landscapes'' 

   Vēl pirms gada Latvijas ''Depeche Mode'' fanu aprindās runāja par grupu ''STandART'', 2012. gadā ļoti skaļi par sevi atgādināja duets ar nosaukumu "Starring Two", kas patiesībā ir par vismaz 50% saistīta ar to pašu "STandART''. 2005. gadā grupa laida klajā trīs radio singlus, taču izdot albumu tā arī nesaņēmās. Spēt izdabūt no analogajiem sintizatoriem šādu skanējumu - visu cieņu. Līdzīgi kā ''Mango'' gadījumā, arī Starring Two repertuārā gribētos dzirdēt vairāk latviešu valodas. Kaut vai līdzīgi kā tas ir grupā STandART, kur vienas un tās pašas dziesmas ir ierakstītas vairākās valodās - Latviešu, Angļu, dažas pat Zviedru, Vācu u.c. Tad atkarībā no tā, kur grupa uzstājas - ir izvēle, kurā valodā dziedāt. Tieši tāpēc par pakāpi augstākus joprojām uzskatu tos pašus ''STandART'' skaņdarbus "Kā Citi Dzīvo", "Korozija", "Tādi Zvēri Kā Mēs'' u.c. 

   Grupas Bandcamp lapa, kurā vai nu bez maksas, vai par ziedojumiem var lejupielādēt grupas albumu - http://starringtwo.bandcamp.com/album/portraits-and-landscapes 

 


7.  Hospitāļu Iela - Hi [Koncertieraksts]

   Par grupas izjukšanu ''Hospitāļu Iela'' paziņoja jau pirms vairākiem gadiem un pēc "Strāvokļa" izdošanas, kurā piedalīties bija piekritis arī Edgars Šubrovskis un Hospitāļu Iela ar singlu "Laukā'', likās jau, ka nu gan vairs nekā nebūs. Brīnumi notiek un no azotes šogad pēkšņi tika izvilkts un klausītājiem sagatavots koncertieraksts. Jaukās atmiņas, cik patīkami bija izdejoties pie kārtīga latviešu regeja. 

''Kad jau bija nolemts, ka Hospitāļu Iela pārtrauks darbību, prasījās pielikt punktu. Tādēļ tika nospēlēti, ierakstīti un samiksēti divi pēdējie koncerti. Rezultāts ir albums, kurā grupas cienītāji atradīs dažas līdz šim neierakstītas dziesmas, kā arī koncertvariācijas par jau zināmiem skaņdarbiem. 

 Koncerti notika VEF un Mākslas darbinieku namā 2010.gada 4.un 5.septembrī.'' Tā par izdoto ierakstu raksta pati grupa savā Bandcamp lapā, kur vai nu par 0 naudiņām vai ziedojumiem var legāli lejupielādēt ierakstu - http://hospitaluiela.bandcamp.com/ 

 


8. Prāta Vētra - ''Vēl Viena Klusā Daba''

https://www.youtube.com/watch?v=xKvdRc-WXDg

   Šis nu ir ieraksts, kurā ļoti labi atspoguļojas tās tendences, kuras šobrīd ''iet'' aktuālajā pasaules mūzikā. Brīnos, ka Brainstorm vārds vēl nav paviesojies Pitchfork apskatnieku rakstos. Daudz vairāk elektronikas jeb skanējumā ir parādījies kaut kas jauns. Vai labāks? Neriskēšu atbildēt un tikt noēsts bez sāls. Spriediet paši. Šī ir grupa un albums, kas, manuprāt, vairāk komentārus neprasa.   


9. Zig Zag - ''Gadu Laiki'' 

 

   Zig Zag laikam ir tā latviešu grupa, kura ir likusi gaidīt visilgāk. 1994. gadā grupa izdeva savu pirmo albumu "Visas Lietas" un neilgi pēc tam 1996. gadā otro - ''Citrons Zog''. Līdz trešajam bija jāgaida 16 gadus. Pats labākais - bjia tā vērts. Albumā iekļauti gan seno laiku ''hiti'', gan pavisam jaunas un nedzirdētas kompozīcijas. 

   Atceros savu bērnību - tieši Zig Zag līdz ar Dzelteno Pastnieku ierakstiem bija tie, kas visbiežāk griezās fonā. Tagad ''Gadu Laiku'' radīto sajūtu dēļ ataust atmiņā tie paši laiki. Tikai atmiņu atblāzma, bet patīkami. Visādu foršu notikumu dēļ albuma prezentācijas koncertu tā arī neredzēju, paspēju ierasties tikai uz autogrāfu dalīšanu. Kaut kad 2013. gadā to būs jakompensē.  


10.  Apēdājs - ''Mana Vārna'' 

https://www.youtube.com/watch?v=kBJJqwnBRhI

   Ja ne Soundarcade, šis, manuprāt, būtu galvenais pretendents uz gada balvu mūzikā nominācijā "Smagās mūzikas albums". Arī Apēdājam, neskaitot daudzos singlus, šis bija ilgi gaidīts ripulis. Pirmkārt jau koncepts - par galveno tēlu izvēlēties Melno Vārnu jau piesaista, domājot, ko ar to grupa grib pateikt un kāpēc tieši vārna - nevis zaļā vārna, vārna parastā vai kovārnis. Smagās mūzikas cienītāji šim albumam vienkārši nedrīkst paiet garām.


   Tālākās vietas, vieglākam pārskatam bez konkrētiem paskaidrojumiem, kāpēc. Laba mūzika vienkārši neprasa paskaidrojumus.. smile_mini.gif

11. Oranžās Brīvdienas - ''Spīd''

12. Tesa - ''IV'' 

13. Deodium - ''Saules Kalpi'' [EP]

14. Inokentijs Mārpls - ''Pupu Mizas'' 

15. Satellites Lv - ''Pagrīdē!'' 

16. Sirdsmieru Laimi un Kaut Ko Garšīgu - ''Vārdi Ir Dārgi'' [EP]

17. Mikuss Frišfelds - ''Indiāņu Vasaras''

18. Sus Dungo - ''Rasā Pēdas''

19. Mona De Bo - ''Pag Pag''

20. Juris Simanovičs - ''Riperogrāfija''


   Šie, protams, nav visi albumi un mini-albumi, kuri iegūluši manā plauktiņā. Vēl šogad ļoti iepriecināja Ēnu Kaleidoskops, Breaking The Waves, Audience Killers, Momend, HMP?, Mona De Bo, Kaspars Dimiters, Martas Asinis un daudzi, daudzi citi. Visus vienkārši nav iespējams pieminēt. Raženu latviešu mūzikai arī 2013. gadu!

Laboja Rocky__Lv, labots 2x